Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálkové ovládání

Od: ferax®

Zdravím, koupil jsem na Alegru toto dálkové ovládání. Jevilo se mi jako solidní pro můj účel, za dobré peníze. Problém je v tom, že i když ovládá v pohodě žárovkové svítidlo, při zapojení LED svítidla tlačítkem na DO rozsvítím, ale vypínacím tlačítkem vypnout nelze. Zkusil jsem to několikrát zaměnit abych se ujistil, ale stav je stejný. Žárovkové svítidlo funguje normálně, ale LED se rozsvítí, zhasnout však nejde. Tuším, že by mohlo pomoci vložit mezi LED a ten spínací přístroj nějaký prvek, nevím ale jaký. Díky za rady

Napadlo mne nějaké pomocné relé, ale třeba někoho napadne něco jednoduššího.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkuste dát paralelně led svítidlo a žárovku, jak se to bude chovat. To mi připadá, že to led světlo po zapnutí ruší příjímač, buď přímo - po vodičích, nebo vzduchem.

Funguje to na 433 MHz, což je dost obsazené frekvenční pásmo.

A čím více takových líných lidí, kterým je zatěžko přejít k běžnému mechanickému vypínači, tím zarušenější bude.

hodnocení

To pralelní zapojení nepomohlo.

hodnocení

vibe2 - neznáte důvody, ale chytrého musíte dělat.

halamus

vibe2 sice nezná dúvody, ty nezná nikdo, ale v každém případě je na dobré stopě, rušené způsobuje LED svítidlo, dodám, že pochybné kvality, bo není odrušeno. Více se nehodlám vyjadřovat, bo neslušně odmítáte dobré rádce.

hodnocení

halamus - říkat o někom, že je líný, aniž jej znám, to je hulvátství. To svítidlo je Philips LED 100W. A bude na stodole, spínat se bude na dálku 15-20 m.

Kdybyste byl býval lépe popsal situaci na začátku, nemusel byste se dočkat vám nelibých odpovědí. To je ta lenost.

Jak to dopadlo - zabral odrušovací člen?

---

Na dálkové ovládání jsou i jiné možnosti. Pouvažujeme za chvíli, až uvidíme, jak se situace vyvíjí.

hodnocení

To není o popisu, ale o slušnosti. A dostanu se k tomu až zítra.

hodnocení

Tak jsem zkoušel různé kondenzátory, různá relé, dokonce jsem zkusil i stykač V16M, ale nic nepomohlo. Jediný poznatek mám, že když je relé i stykač zapojen bez toho svítidla, tak spíná i rozpíná. Jak ale připojím na spínací kontakty svítidlo, tak se to chová stejně, jako bez relé, sepne, ale nerozepne. Problém vidím v tom, že u LED svítidla vadí, že je připojené na stejnou fázi, jako to ovládání.

"To není o popisu, ale o slušnosti. A dostanu se k tomu až zítra."

Právě že to je o popisu. Líná huba - hotové neštěstí. Pak se nedivte.

Jaká je instalace v té stodole? jednofázový rozvod dvouvodičový (L+PEN) nebo trojvodičový (L+PE+N)?

Svátidlo je pro trojvodičový rozvod. Máte na tělese svítidla ochranný vodič?

hodnocení

Je to třívodičové. Instalace je v pohodě.

halamus
hodnocení

0x

Nejpravděpodobnější příčina, rušení LED žárovkou.

Zkuste dát vysílač DO co nejblíže spínači, zda se povede LED svítidlo zhasnout. Nemusí to zabrat, je možné, že po vedení jde tak silné rušení, že příjimač je zahlcen.
Ovládání funguje na kmitočtovém pásmu 433 MHz, rušení jde poměrně jednoduše odstranit, dal bych keramický kondenzátor, třebas 1n5/250V~, kapacita není kritická, důležité, aby byl alespoň na těch 250V střídavých. Doporučil bych ho dát pokud možno co nejblíže LED svítdllu, paralelně. Můžete dát i dva kondenzátory, jeden k LED svítidlu a druhý na výstupní svorky "krabičky".

hodnocení

Díky, zkusím to, ale až v pondělí, až koupím kondíky.

Odrušovací filtr jsem dával už sem

Filamentové LED žárovky mrkají

https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/66685-filamentove-led-zarovky-mrkaji.html

---

lze koupit i samostatně jen kondenzátor - viz tamtéž.

---

Drivery / předřadníky / spínané zdroje pro LED žárovky jsou zdrojem širokopásmového rušení a velkých rázových proudů při sepnutí.

Trvám na tom, že čím jednodušší je instalace - bez kvazi "chytrých"prvků, tím odolnější vůči poruchám.

Ale lidem to nevymluvíte.

hodnocení

0x

Teď budu věštit z křišťálové koule. V návodu výrobce hovoří o odporové a indukční zátěži a zobrazeny klasické žárovky. Není tam bezpotenciálový kontakt a tak to může být zátěží. To pomocné relé by mohlo pomoct. Pokud pomůže, tak je to zátěží a nikoliv rušením.

hodnocení

Uvidím, zkusím ty kondíky a jinak dám to relé. jak píšu výše, je to LED Philips 100W v obdélníkové zasklené skříni. V originálu má půl metru gumový kablík s nějakám fitrem, kousek od tělesa svítidla.

Je tam relé HLA-S-12DAT, něco takového, případně zde ...kondíky by mohly pomoci

Takže LED reflektor Philips 100W, na kabelu proudový zdroj? Podobný? google.com/...
hodnocení

Ano, něco takového to je. Myslím, že to je tento.

Těžko radit, když tazatel ani neví co vlastně připojuje. Pokud se jedná o "Pila" tak je to druhá jakost Philipse a nemá dobře ošetřený vstup. Nejdříve zjistit co vlastně chci připojit a potom se ptát.

hodnocení

Tak to ještě upřesním, není to přesně ten na obrázku, ale zde je štítek. Je to jen podobné.

Dálkové ovládání
hodnocení

Vyzkoušel jsem co se dalo, popisuji výše, ať se neopakuji.

Z toho co jsem si přečetl mám jen jedno vysvětlení. LED reflektor určitě nebude rušit ovládač, ale jak je na stránkách Allegro uvedeno, tak není určen pro LED světla. Je potřebné ovládač otestovat člověkem, který má příslušné znalosti a je schopen popis doplniti naměřenými hodnotami.

hodnocení

A jaké hodnoty máte na mysli. Nefunguje to ani přes pomocné relé, takže oddělené od ovladače, jak už jsem zde uvedl.

led
hodnocení

0x
Vyhodit, koupit wifi zarovku, ovladat mobilem. Vyreseno, neni zac
hodnocení

Já nepotřebuji osvítit nějakou komůrku, ale venkovní prostor zhruba 20 x 10m a toto svítidlo vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]