Dobrý den.Žijeme v bytovém domě z r.1958. Vím,že na větrací šachty byl.pouzit eternit.Vrta mi hlavou,jestli muzeme azbest mít ještě někde,kde o tom nevím . Např jsem se dočetla že se.nekdy, dával.jako izolace za topeni- že i do.omitek-může t být ve zdi? Může být.jako těsnění kolem.oken? Okna jsou plastová, tzn,už se od té doby měnila. Za topením to vypadá jako starý žlutý nátěr omítky,kol topení už je štuk a bílá nová malba...Můžeme to t.nekde ještě čekat? Nebo jinde? Děkuji
Dobrý den, výrobky s osinkem/azbestem se ve stavebnictví používaly v době, kdy byl svět ještě v pořádku, resp. než vypukla azbestománie. Dokud azbest pravidelně neinhalujete (jeho uvolněná vlákna), tak Vám neuškodí ani, kdyby byl někde v domě/bytě (např. v podlaze nebo použit jako protipožární izolace). Buďte v klidu - stejně s tím (kromě vystěhování) mnoho neuděláte. Zdravím!
Azbest nijak nevadí, pokud dlouhodobě nevdechujete jeho prach při řezání, nebo broušení. Což se málokdy stane, pro představu, znamenalo by to např. jeho řezání, nebo broušení denně v pracovním procesu např. několik měsíců, nebo let.
Azbest je neškodný materiál pokud jej nebudete obrábět-řezat, brousit, v autě se starým brzdovým a spojkovým obložením brzdit a řadit! Od dalších je vypsáno kde se používal, ale NIKDY se nepoužíval jako tepelná izolace , ale jako nehořlavá izolae za kamny, kouřovody, jako podložka pod el vedení na dřevu...+další využití jako trubky stoupaček...
Takže i když se ve Vašem BD nachází tak a nebude se nic s ním provádět, tak hrozí doopravdy jen smrt z vyděšenosti!
PS ta jeho "škodlivost " (částečky prachu) je stejně jako mnoho jiných věcí - u někoho to může vyvolat, způsobit rakovinu plic a le stovkám dalších neuškodí,
Pokud chcete mít klid v duši, přetřete - přestříkejte nějakou barvou a máte klid, že nebude se rozlétávat po bytě. Škodit nebude. Je to jen jeho démonizace jenom EKO teroristy. Dělal jsem s ním a žiji stále a nic mi není. Neplašit se .
Svislé odpadní potrubí pokud ješté nebylo měněno se v určité době také dělalo jedině z osmiku. Litina byla drahá tak se šetřilo kde to šlo. To samé pokud byla rovná střecha a svody vedly vnitřkem domu tak je to většinou osmik a tam navíc většinou zůstal dodnes protože tyto svody většinou nebylo dodnes nutno měnit.
Copak ve vodě a v mozku, tam by se to ještě dalo pochopit. Onehdy jsem se z TV dozvěděl, že už jsou i v kopané kamenné soli z přelomu prvohor a druhohor ! Takže brontosauři zřejmě vyhynuli díky rozpadajícím se PET lahvím
Nejsem si vědom, že by se někde azbest používal přímo v bytech. V té šachtě ve starých panelácích ale bývá a nebezpečný samozřejmě je, stačí když nějaký soused kutil nad vámi se v tom z nějakého důvodu šťourá a dolu padá prach. V takovém případě je dobré všechny partaje informovat, že v šachtě je azbest, ať se tam pokud možno nikdo v ničem nehrabe.
ka
Přišla jsem.na to tak,že se mi na to prokopali řemeslníci. Vzali to nějakou bruskou nebo čím,že to je nějakej plast. Když pár let poté přišel ještě instalatér něco předělat,tak poznal eternit. Je to už s mnoha ruznymi zasahy.Jsou v tom provrtané díry na ruzna potrubí a tak..pritom to současné slouží jako ventilační sachta.v domě se o to nezsjimaji.Kdyz jsem to dala jako informaci.a varování na nástěnku,někdo to hned odstranil.Proto bych raději vedela kde všude to mužu čekat. ..
Azbest určitě máte v plicích. Vyskytuje se všude, ale pokud ho nebudete dlouhodobě řezat cirkulárkou, nic se vám nestane.
0rion
Nepište nesmysly.
trtr
Ano, nesmysl, jen hlavě představu, že něco číhá ve zdi. Nejhorší je smrt z vyděšení. Víte kolik škodlivin měli lidé v těle za války, před i po? Jedli z AL nádobí, pili vodu z Pb potrubí,... a nic!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.