Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo, přibližná cena

Od: thord

Dobrý den, uvažujeme o zakoupení domu s PENB B (3 roky statá novostavba, 100 m, přízemí + 1NP). Vytápění je řešeno kombinací elektrokotle s teplovodním podlahovým topením a krbových kamen. Ohřev vody přes bojler. Samozřejmě náklady na vytápění jsou poměrně vysoké. Proto bych se chtěl zeptat, na kolik by přibližně mohlo přijít tepelné čerpadlo vzduch-voda (7-9 kW, co jsem počítal). Předpokládám, že by se mohlo napojit na současný systém. Venkovní jednotka by byla jen přes zeď. Šlo by tak použít monoblok?
A to nejdůležitější. Za kolik by se to dalo realizat, včetně montáže atd. Chtěl bych prostě nějaký rozumný průměr a když se jako laik podívám na internet, tak se klidně můžu pohybovat od 100 tisíc až půl mega. Jelikož tomu vůbec nerozumím tak by mě zajímalo s jakou částkou počítat. Vejdu se do 200 tisíc?
Vím, že je to komplexnější otázka a problematika, ale rád bych měl alespon nejakou představu o cenovém rámci.
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

0x

U značkových TČ se budete pohybovat od cca 180 do 280tis Kč i s montáží.

Samozřejmě by to vše chtělo posoudit a propočítat na místě a dle projektu.

ttt
hodnocení

0x

tak na allegru jsou monobloky od 30-40 tisic CZK.

monoblok ma jednu nevyhodu a to, ze by pak v potrubi mela byt nezamrzna kapalina.

doporucuji split a s invertorem.

jenda22

Pokud je v provozu, ani při -14°C přes noc ve vypnutém stavu nezamrzne. Pokud je odstaveno, tak samozřejmě ano. Zapojení je nutné přes oddělovací nádrž. TČ nad 100000 Kč je celkem marná investice.

jenda22
Co se tyka nakladu na vytápění TČ, tak plyn vyjde stale levneji. Nejlevneji cas vyjde topeni automatickymi krbovkami s vymenikem. TC do radiatoru ne s R32. Jina cerpadla s R290 maji vyssi teplotu ale i vyssi spotřebu. Navrhli mi TC na dane podminky, instalovali a při- 5 st.uz automaticky spinak el.3kW dohrev. Skvele sledovat tu spotrebu ...
2024

Ano, plyn (pokud je k dispozici) stále vyjde levněji, to je pravda.

Ani teď pri -15°C mi žádný elektrický zdroj nesepnul, koneckonců, ani ho v TČ nemám. A při -5°C k tomu nevidím již vůbec žádný důvod. Chce to prostě zvolit jiného dodavatele (výrobce) TČ.

Nejvyšší spotřebu elektřiny jsem měl v den, kdy byla minimální teplota právě těch -15°C a bylo to cca 35kWh (RD z roku 1968, zateplený, 175m2, radiátory).

lll
To by mě fakt zajímalo co je to za tepelné čerpadlo které jede v pohodě při -15, nezamrzne, a ani nemá patronou na dohřívání?
2024

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80YAA, když to tedy chcete konkrétně.

Garantovaný jmenovitý výkon (u tohoto typu 8kW) do -15°C (výstupní teplota topné vody max. 55°C), při -28°C max. výkon 7,5kW a výstupní teplota topné vody max. 45°C.

Tepelné čerpadlo, přibližná cena

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]