Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, uvažujeme o zakoupení domu s PENB B (3 roky statá novostavba, 100 m, přízemí + 1NP). Vytápění je řešeno kombinací elektrokotle s teplovodním podlahovým topením a krbových kamen. Ohřev vody přes bojler. Samozřejmě náklady na vytápění jsou poměrně vysoké. Proto bych se chtěl zeptat, na kolik by přibližně mohlo přijít tepelné čerpadlo vzduch-voda (7-9 kW, co jsem počítal). Předpokládám, že by se mohlo napojit na současný systém. Venkovní jednotka by byla jen přes zeď. Šlo by tak použít monoblok?
A to nejdůležitější. Za kolik by se to dalo realizat, včetně montáže atd. Chtěl bych prostě nějaký rozumný průměr a když se jako laik podívám na internet, tak se klidně můžu pohybovat od 100 tisíc až půl mega. Jelikož tomu vůbec nerozumím tak by mě zajímalo s jakou částkou počítat. Vejdu se do 200 tisíc?
Vím, že je to komplexnější otázka a problematika, ale rád bych měl alespon nejakou představu o cenovém rámci.
Děkuji
0x
tak na allegru jsou monobloky od 30-40 tisic CZK.
monoblok ma jednu nevyhodu a to, ze by pak v potrubi mela byt nezamrzna kapalina.
doporucuji split a s invertorem.
Pokud je v provozu, ani při -14°C přes noc ve vypnutém stavu nezamrzne. Pokud je odstaveno, tak samozřejmě ano. Zapojení je nutné přes oddělovací nádrž. TČ nad 100000 Kč je celkem marná investice.
Ano, plyn (pokud je k dispozici) stále vyjde levněji, to je pravda.
Ani teď pri -15°C mi žádný elektrický zdroj nesepnul, koneckonců, ani ho v TČ nemám. A při -5°C k tomu nevidím již vůbec žádný důvod. Chce to prostě zvolit jiného dodavatele (výrobce) TČ.
Nejvyšší spotřebu elektřiny jsem měl v den, kdy byla minimální teplota právě těch -15°C a bylo to cca 35kWh (RD z roku 1968, zateplený, 175m2, radiátory).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.