Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

22 stupňů se zdá jako scifi

Od: marek93® odpovědí: 39 změna:
Dobrý den,
přestěhovali jsme se z nájemního bytu s ústředním topením do vlastního bytu s plynovým kondenzačním kotlem baxi duo-tec.
Byt má tvárnice porotherm a není zateplený.
Je tady jeden termostat v chodbě, který spíná kotel.
Na kotli se teplota TUV a teplota topné vody určuje manuálně.
Jsou zde klasické radiátory. Všechny otevřeny na max. Všude otevřené dveře.
Termostat mám naprogramován časově: 4:00 22,5 (aby se byt předehřál a hlavně žena vstávala do požadovaného tepla), 6:30 22,0 (denní požadovaná teplota), 23:00 21,0 (pokles na spánek).
Aktuálně je venku -5 a v 5:30 ukazoval termostat teplotu 21,4. Lze nějak docílit požadované teploty?
Teplotu topné vody jsem nastavil až na 60, nepomohlo to. Četl jsem, že u vyšších teplot nemusí vrátka dosahovat teploty potřebné pro efektivní kondenzaci. Množství kondenzátu bohužel nevidím, systém je uzavřený.
Kotel ukazuje ikonu plamenu neustále.
Děkuji za pomoc. Vše je pro nás nové a evidentně tomu nerozumíme.
doplněno 07.01.26 09:12: Zapomněl jsem dodat že se jedná o novostavbu bytového domu.
doplněno 08.01.26 09:25:

Doplňuji obrázek s půdorysem a rozměry radiátorů

22 stupňů se zdá jako scifi

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

7x
Inu, pak Vám nezbývá, než v těchto venkovních teplotách nastavit vyšší teplotu topné vody.
Někdo to zřejmě špatně spočítal a radiátory jsou na středně teplotní soustavu poddimenzované.
Nicméně 21stC zase není teplota, při které by měl někdo zmrznout.
doplněno 07.01.26 07:59: Jinak bych doporučil ekvitermní regulaci se zohledněním vnitřní teploty a nastavit si topnou křivku přesně dle svých potřeb a nároků.
doplněno 07.01.26 08:10: No a samozřejmě, že v dlouhodobějším horizontu můžete nahradit stávající topná tělesa tělesy s vyšší topnou plochou. Ale to asi neuděláte teď v topné sezóně.

Předpokládám že tělesa nebyly počítané na kondenzační kotel .taky jsme letos dávali kondenzák, staré radiátory používané ještě u uhláku s občasným zátopem teď v pohodě vytopí při 40°C topné vody, nové radiátory počítané na klasický kotel nestíhají

2024

U starších soustav bylo silné předimenzování naprosto běžné (platilo heslo "Když budou mít teplo stěžovat si nikdo nebude"). Proto je poměrně běžné, že starší sosutava může fungovat i s kondenzačním kotlem.

Pokud nestíhají nové radiátory, pak jsou zřejmě pro starší kotel (teplotní spád) nadimenzované přesně a pro kondenzační kotel pak nemají rezervu.

Stále je to ale pouze o vztahu velikost topné plochy vs. teplotní spád vs. tepelné ztráty.

hodnocení

Zapomněl jsem dodat, že se jedná o novostavbu bytového domu.
Byt je v přízemí, ze tří stran má venkovní zeď, ze čtvrté strany je chodba.
Je možné že poddimenzovali plochu radiátorů?
2024

No ano, však to píšu ve své odpovědi.

Nepoddimenzovali plochu radiátorů, jen není počítaná na nízkoteplotní zdroj.Nastavte na kotli 70 a uvidíte.

2024
Bavíme se o novostavbě. Tudíž plocha radiátorů je poddimenzovaná, protože se s kondenzačním kotlem muselo od začátku počítat.

A to jstre vyčetl kde? Třeba se počítalo se zateplením, není Porotherm jako Porotherm.nebo to stavil nějaký "odborník" jako investici ..

2024
Novostavba musí splňovat legislativní náležitosti včetně PENB. U novostavby počítat či uvažovat s nějakým zateplením je aktuálně nesmysl. Normy a zákony jsou dnes velmi, ale opravdu velmi přísné.
Ano, pokud by to byl rozestavěný a nedokončený dům, pak snad, to si ale opravdu nemyslím.
hodnocení

Zdravím, podle dokumentace se počítalo s tím, že zateplení nebude, jen ten porotherm. K tomu kondenzační plynové kotle do každého bytu.

Energetická třída domu je nejhorší možné B (na hraně).

hodnocení

2x
Pokud kotel některé časy kvůli nastavení denního cyklu termostatu netopí, musí v ostatních časech topit o to více, s teplejší vodou a nižší účinností bez kondenzace.
Nastavil bych trvalou teplotu po celých 24 hodin, podpe mě klesne teplota radiátorů i spotřeba plynu, přitom tepla bude pořád příjemně dostatek.
Pokud kotel opravdu topí nonstop vodu na 60 a nestačí to, porovnal bych svoje radiátory s nějakým sousedem s bytem umístěným výše a mezi dalšími vytápěnými byty. Tam určitě bude výkon nutný k vytápění sotva poloviční, než v rohovém přízemním bytě, pokud jsou tedy radiátory všude stejné, jde o chybu projektu.
Jak už tady zaznělo, přesně v takovýchhle podmínkách by mělo smysl používat ty zmíněné větráčky pod radiátory:) Tady by snížily náklady (kondenzace zpátečky) a zvýšily tepelný komfort, tedy aspoň v případě špatného sluchu :)

el
hodnocení

2x
Jak velké jsou ty radiátory k jak velkým pokojům?
Co být nad vámi je obsazen a vytápěný? To může mít taky velký vliv.
Větráky něco pomůžou, ale je to takové provizorní řešení. Odhadoval bych to na slabě dimenzovanou velikost radiátorů. Nejlepší bude se poradit s nějakým instalatérem.
lll
Přesně, změřte rozměry radiátorů a na fotkách je vyznačte, a k tomu plochy místností.
Ty vaše radiátory jsou prostě mrňavé!
Voda 60 stupňů je u kondenzačního kotle nesmyslně vysoko.
Kupte 2x větší radiátory a bude vám možná stačit voda 30 stupňů, a kondenzák vám poděkuje.
hodnocení

Zdravím, doplnil jsem obrázek s půdorysem a rozměry radiátorů.

Byt nad námi si majitelé teprve zařizují.

lll
Zdravím, před asi 30 lety mi topenář k běžnému plynovému kotli do nezatepleného baráku dal relativně velké litinové radiátory, měl jsem tehdy i mizerná okna s dvojitým zasklením (ne dvojskla).
Dnes po zateplení 12cm a nová trojskla okna mám kotel nastavený na teplotu topné vody 44 stupňů na kotli, ten cykluje a znovu zapíná při poklesu teploty na kotli okolo 33 stupňů, radiátory jsou průměrně příjemně teplé, ruku na nich samozřejmě udržím stále, a teplota v místnosti 22 až 22,5 stupně i teď (v noci -10, přes den -3).
To k velikosti radiátorů. Takže zřejmě na tepelné čerpadlo ty tehdejší radiátory vyhoví i dnes (po zateplení a výměně oken). Tehdy jsem se divil proč mi dává ty podle mého názoru "obrovské radiátory", on jenom odvětil že topení je od slova topit.
A dneska na něj vzpomínám..

hodnocení

1x

Kupte si cinsky infra teplomer, pre vas ucel to meria celkom presne a namierte ho na dolnu a spodnu stranu radiatora. Sledujte, ci ma kazdy radiator pri naplno otvorenom ventile hore tych priblizne 60 a aka je teplota dole, odkial to potom ide do spiatocky.

Zatial nastavte termostat tak, aby kotol musel ist v trvalej prevadzke, povedzme na +28 alebo podobnu vysoku teplotu a laborujte s nastavenim vystupnej vody, myslite na zatrvacnost systemu a celeho objektu.

To pozná tazatel i dotykem rukou.

hodnocení

Zdravím, teploměr nemám, nicméně radiátory jsou velmi horké nahoře i dole (až tam neudržím ruku), ale jen v případě, kdy kotel zrovna ohřívá vodu, což v noci dělá prakticky non-stop (ikona plamenu pořád svítí a kotel ukazuje, že ohřívá teplo radiátorů), takže není třeba nastavovat termostat na šílené teploty, protože ani těch 22 až 22,5 nedosáhneme.

Docela se bojím nastavovat teplotu výš než 60, jednak radiátory budou až nebezpečně horké, a dále kotel vůbec nebude kondenzovat = vysoký účet za plyn.

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, taky topíme a topíme a "nic". Ten plyn je nějaký řídký, pančovaný nebo s nižší výhřevností. *hi*
tm
Samozřejmě že je cinknutý, protože není ruský. Známý to taky tak říká - dokonce má prý i jinou barvu plamene a to je problém... to že jsou nějaké normy, tabulky a výhřevnost je dle odborníků prakticky totožná, tomu Čech nevěří. Prostě kluk z vedlejší fabriky to tak říkal, protože to večer slyšel snad ve zprávách a dokonce to slyšela i švagrová v jednotě ...

Jedna věc je výhřevnost,druhá věc spalovací poměr, jsou zařízení kde se nedá seřídit zapalovací hořák ...

trtr
Nehledě na, to, že se hořáky "novým" plynem více zanáší.

0rion
hodnocení

0x

Nejsem v tomto odborník, nicméně -5°C není takový mráz, aby topná soustava nestíhala. Možností vidím více:
Poddimenzovaný, vadný nebo chybně seřízený kotel (pozvat si odborníka na kontrolu).
Zavzdušněné, zarostlé nebo poddimenzované radiátory.
V jednom z dotazů se zde řešil speciální ventilátor na radiátory, tak ve vašem případě by snad mohl pomoci.

hodnocení

Kotel je necelý rok starý. Je to novostavba. Je možné, že nějak špatně určili plochu radiátorů pro náš byt?
0rion

To je samozřejmě možné. Píšete, že dům není zateplený, možná to bylo spočítáno na zateplený dům.

hodnocení

Se zateplením se podle developera vůbec nepočítalo, PENB je nejhorší možné B. Porotherm tvárnice a trojskla okna.

hodnocení

0x

Zkusil bych si ověřit, jestli jsou opravdu radiátory nahřáté na nastavenou teplotu otopné vody v celé ploše.
Pokud ne, tak můžou být uškrcené na průtoku jak na vstupu tak na výstupu ventilem.
Toto seřízení by se mělo dělat s ohledem na vyvážení celé soustavy, radiátory nejdál budou topit nejméně, proto by měly mít nastavený větší průtok jako ty bližší atd.
Já bych pro začátek zkusil odvzdušnit všechny radiátory a pustit průtoky naplno.

A jen poznámka ke kondenzačnímu kotli.
Pokud nastavíte teplotu topné vody z kotle tak, že "studená" na zpátečce, která teče do kotle bude mít víc jak 55°C, nebude fungovat kondenzace a kotel pracuje jako obyčejný plynová kotel.
Tzn. pořád je schopen ohřát vodu jak potřebujete, ale s vyššími náklady na vytápění.

hodnocení

Zdravím,

radiátory jsou velmi horké, až na nich neudržím ruku. Jsou horké nahoře i dole. Radiátory máme všude maximálně otevřené a všechny odvzdušněné, to kontroluji pravidelně.

Vodu pro radiátory ohříváme na 60 stupňů, abychom se alespoň přiblížili cílové teplotě místnosti. Kotel neukazuje, jaká je teplota vratky.

0rion

Že na radiátoru neudržíte ruku déle než cca 1 - 2 sekundy podle mě není v mrazech nijak neobvyklé. Ale místnost by žhavý radiátor měl vytopit tak, že se tam dá chodit jen lehce oblečen. Možná má dům horší tepelněizolační vlastnosti než se předpokládalo. Ostatní byty problém nemají? Asi nakonec opravdu nezbyde než zvětšit plochu radiátorů.

Jak si to tak čtu celé i s doplňujícími informacemi, začínám mít pocit, že hlavní problém bude podlaha a strop.

Strop proto, protože nad Vámi zatím nikdo nebydlí a topí se tam zřejmě jen aby nezamrzlo topení.
Zároveň stropy se izolují hlavně proti kročejovému hluku, tepelně-izolačně jen velmi málo.

Víte kolik izolantu je v podlaze? Je pod Vámi sklep či hlína?

plc
hodnocení

0x
To řešíte půl stupně nebo 1?
Když od tohoto perfekcionalismuvodhlednu , tak regulace má hysterezi aby se to cyklicky nezapinali a nyvypinalo: příklad Sepne až když teplota je o kus níž než cíl a vypne až když teplota je o kus výš než cíl...
Navíc při takovýhle pidirozdilech je kritické kde měříte, kde je těleso a kde je senzor:teplota v místnosti není všude stejna
Tip, zkuste nastavit teploty o 1c níž nebo výš a zkontrolujte.
hodnocení

Náš termostat má hysterezi 0,5 stupně.

Termostat máme v chodbě. V chodbě je jen jeden radiátor a ten je na opačné straně chodby.

A ano, řešíme 1 stupeň, kupodivu to má poměrně znatelný pocitový dopad, obzvláště ráno.

Přejděte na topení kamny s "pravidelným" ručním přikládáním dřeva, při ranním zatápění budete vzpomínat na hysterezi termostatu :)
(Sám tak topím, ale už mám vychytanou velikost klacíků až polen a přívod vzduchu, takže teplota nikdy neklesá pod 20 a krbovky kromě čištění 1x měsíčně jedou nonstop celou zimu a neplánovaně vyhasnou tak 2x do měsíce).
hodnocení

@bery Toho jsem si užil půl života, když jsem bydlel u rodičů. :)

hodnocení

0x

Jaké jsou to "klasické" radiátory?

hodnocení

Ano klasické radiátory a nejobyčejnější ventily.

Pořád nevím, co jsou to "klasické" radiátory. Plechové / (dvou)deskové?

hodnocení

Pardon, měl by to být panelový radiátor typ 22

hodnocení

0x

Tak sme sa konecne niekam dostali. Novostavba bytoveho domu = kontaktujete dodavatela kurenia, nech vam to pomoze nastavit. Nove stavby musia mat energeticky certifikat, tiez ziadajte podklady, aky je tepeleny odpor stien a preco nie je zateplenie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]