Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádoba, je potřeba doplňovat vodu?

Původní název otázky: Expanzní nádoba

Od: dohnivak odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Když jsem v říjnu začala topit plynem, doplnila jsem expanzní nádobu, nyní když se topí více mi ručička na plynové kotli stále ukazuje, že není potřeba doplnit vodu, zdá se mi to při těchto mrazech a více topení divné, je to už více jak 2 měsíce a ještě dotaz, zda musí být studené radiátory když doplnuji vodu, mám obavy,aby se něco nestalo,díky,d

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud se voda neztrácí, pak se expanzní nádoba nedoplňuje. Voda je v uzavřeném okruhu a nespotřebovává se. Když jsou radiátor teplé, resp je v nich teplá voda, pak tlak stoupá. Proto doplňujete za studena. Za tepla byste mohla dopustit také, jen byste dopustila na tlak za tepla (tedy méně) a po vystydnutí by tlak spadnul o kousek níže než byste čekala.

dohnivak
hodnocení

děkuji, jen jsem chtěla vědět, že ručička na kotli stále ukazuje, že je tam voda, je to správně, už jsou to víc jak 2 měsíce co jsem doplnila vodu, a ted se topí dost, tak je mi to divné,že ještě není prázdná,d

trtr
hodnocení

3x
Dobrý den, u nás doplním pro celý RD jen před sezónou a vydrží pak až vdova konce. Máme otevřený expanzní systém bez čerpadla, samotíž. Doplňuji na cca 6 m v. s. (vodní sloupec) a za studena - za tepla je to zkresleno, námahá to "vodní spirálu - výměník" kotle, kterou mohu prudce ochladit(voda se připouští hned do zpátečky i kotle). Je dobré tam mít přípravek proti korozi a po doplnění zkontrolovat skutečnou hladinu v nádobě (naše má kontrolní otvor). Za den dva po doplnění to chce odvzdusnit.

hodnocení

2x
Zdravím.
Máte uzavřený nebo otevřený systém?
V uzavřeném systému je expanzní nádoba určená pro vzduch.
Pokud bude v ex. nádobě voda tak topení bouchne.

Já to pochopil jinak, i přes laické popsání. Určitě nedoplnili vodu do vzduchu v nádobě. Jak by to udělali?

Naví¨c by se ručička manometru hodně pohybovala, při změně teploty.

...

dohnivak
hodnocení

máme expanzní nádobu nad kotlem železnou na doplnění vody, vodu jsem doplnovala v říjnu a je mi divné, že ručička zatím ukazuje, že není třeba plnit, zdá se mi to dlouho, když pohnu nádobou, zdá se mi prázdná,d

Je vidět do nádoby? Dovnitř? Dejte foto.

dohnivak
hodnocení

do nádoby není vidět, je připevněná nad kotlem, taková menší oválná, proto se ptám kolik je tam vody,d

trtr
Zdravím, tak poklepem, dutý zvuk asi prázdno,ale patrně tam bude víko nebo otvor. My máme v RD 50 l expanzku a vychází to při max doplnění na cca, 10-12 cm odshora (měřím špejlí). Pokud je málo vody, špatně topí radiátory.
Skrze expanzku se dá aplikovat i ten Topekor, Inhikor,... to je proti korozi a zanášení systému.

Dejte foto, ať víme, jakou máte nádobu.

hodnocení

1x

"zda musí být studené radiátory když doplnuji vodu"...není nutné, aby byly radiátory studené, doplnit vodu do systému jde kdykoliv.

"ukazuje, že není potřeba doplnit vody"...to je OK.

hodnocení

0x

Podle vašich reakcí tuším, že se jedná pouze o přízemí, když máte otevřenou expanzní nádobu poblíž kotle. Doplňování vody se provádí nejlépe při studeném systému, protože vidíte přesný tlak vody (při teplé vodě je stav zkreslený právě tou teplotou). Jestliže tlakoměr ukazuje stav obvyklý, není potřeba vodu doplnit. Pokud by úbytek vody byl větší, než jen běžné odpařování, je to znamení, že někde systém netěsní a je potřeba zkontrolovat všechny spoje (hlavně ventily a šroubení u radiátorů).

dohnivak
hodnocení

kotel máme dokonce ve sklepě a nad ním je uzavřená expanzní nádoba, ani nevím, zda je to ní vidět, musím se podívat,d

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]