Nejste přihlášen/a.
Původní název otázky: Expanzní nádoba
Od: dohnivak odpovědí: 13 změna:Dobrý den, prosím o radu. Když jsem v říjnu začala topit plynem, doplnila jsem expanzní nádobu, nyní když se topí více mi ručička na plynové kotli stále ukazuje, že není potřeba doplnit vodu, zdá se mi to při těchto mrazech a více topení divné, je to už více jak 2 měsíce a ještě dotaz, zda musí být studené radiátory když doplnuji vodu, mám obavy,aby se něco nestalo,díky,d
Pokud se voda neztrácí, pak se expanzní nádoba nedoplňuje. Voda je v uzavřeném okruhu a nespotřebovává se. Když jsou radiátor teplé, resp je v nich teplá voda, pak tlak stoupá. Proto doplňujete za studena. Za tepla byste mohla dopustit také, jen byste dopustila na tlak za tepla (tedy méně) a po vystydnutí by tlak spadnul o kousek níže než byste čekala.
Já to pochopil jinak, i přes laické popsání. Určitě nedoplnili vodu do vzduchu v nádobě. Jak by to udělali?
Naví¨c by se ručička manometru hodně pohybovala, při změně teploty.
...
máme expanzní nádobu nad kotlem železnou na doplnění vody, vodu jsem doplnovala v říjnu a je mi divné, že ručička zatím ukazuje, že není třeba plnit, zdá se mi to dlouho, když pohnu nádobou, zdá se mi prázdná,d
do nádoby není vidět, je připevněná nad kotlem, taková menší oválná, proto se ptám kolik je tam vody,d
Podle vašich reakcí tuším, že se jedná pouze o přízemí, když máte otevřenou expanzní nádobu poblíž kotle. Doplňování vody se provádí nejlépe při studeném systému, protože vidíte přesný tlak vody (při teplé vodě je stav zkreslený právě tou teplotou). Jestliže tlakoměr ukazuje stav obvyklý, není potřeba vodu doplnit. Pokud by úbytek vody byl větší, než jen běžné odpařování, je to znamení, že někde systém netěsní a je potřeba zkontrolovat všechny spoje (hlavně ventily a šroubení u radiátorů).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.