Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádci,
jdu zase na poradu. Aktuálně přemýšlím nad výměnou střechy na rekonstruovaném starém domě - střecha polovalbová, celkem 269 m2, krov se středovou vaznicí, aktuálně položená stará pálená francouzká taška, která je ale již místy poškozená od mechu a povrch je již celkem hodně zdegradovaný - do střechy ale nikde nezatýká.
Aktuálně si pohrávám s otázkou, zda dát opět pálenou tašku, a nebo plechovou v dekoru tašky a se skrytým kotvením, která by celé konstrukci výrazně odlehčila.
Víc se mi líbí ta myšlenka plechové střechy, že bych odlehčil domu i krovu, navíc dnes jsou již plechové krytiny hodně pokročilé v kvalitě zpracování, životnosti a i jsou možnosti krytin, která mají skrytá kotvení - není tak riziko pozdějšího zatékání okolo šroubů.
V okolí mne ale několik známých upozorňovalo, že když domu takto výrazně odlehčím střechou, tak může díky tomu dům začít celý praskat, protože právě zátež od krovu ho prý drží ve stabilní poloze. Zároveň mi říkali, že se krov bude muset výrazně zakotvit k domu, aby střecha při poryvech neuletěla i s krovem.
Mohu jen poprosit o Váš názor na tyto informace?
Krov je jinak v pěkném stavu, pouze u zbouraného komínu se bude muset vyměnit 1 krokev - zatékalo okolo komína na ni a dostala na prdel a ještě se bude muset vyměnit část pozednice - původní majitelé tam měli skrz tašku přichycenou anténu a neřešili kapání okolo tyče na pozednici, takže vyhnila.
Moc děkuji.
můj názor:
- plech je prostě v porovnání s pálenou opravdu hnusný, ale neznám vaší stavbu, třeba by to u ní nevadilo... ![]()
- jeho srovnatelné vlastnosti s taškou jsou pouze v tom, že neprotéká, jinak je to úplně něco jiného (hlavně váha, hluk, vzhled, typ montáže)
- pokud tam máte fr. tašku, nemůže to být stará střecha, takže za mě rozhodně jen přeložit, tzn. vyndat vadné kusy a doplnit novými (pozor, když je budete shánět, ověřte si, že jsou skutečně shodné, jde o to, aby zapadly ke staré verzi a taky aby bylo shodné laťování, výrobci to tupci, bohužel, v průběhu času mění, takže kdyžtak koupit na inzerát, prodávají se), tak jako se to dřív dělalo, staré a nové se při pokládce nemíchaly, ale udělal se rám ze starých a dovnitř se daly nové, měla to třeba tak celá vesnice
- ano, věřím tomu, že když se těžká krytina zamění za superlehkou, může se to lehce projev na statice a hlavně při vychřici
proč se vám líbí víc plech? typuju cena
klidně dejte foto stávajícího stavu
"Váš názor na tyto informace?"...je to nesmysl, že odlehčením popraská stavba.. Jaké fyzikální síly to způsobí?
Osobně: Na několika domech jsem uvažoval o plechové střeše, ale nikam jsem jí nedal. Vždy jen pálenou, či betonovou tašku.
Proč potřebujete odlehčit krovu?
Ve svých letech již nebudu stavět další domek, i když jeden dodělávám pro synka. Obvod je 25 cm Porfixu.
Ale znám i dům z 17,5cm VPC.
"Pokud jsou zdi dostatečně silné" ...to je kolik cm?
Existuje spousta domů s plechovou střechou - a ty střechy mají víc než 50 let. Záleží jen na kvalitě provedení.
Střecha plechová se nehodí do podkrovních domů, to musím říct narovinu. Mám RD s plechovou střechou lindab - červená, vzor křidlice. Když někomu popisuji příjezd k domu a zmíním "plechová střecha" - málokdo se překvapeně neozve - že čekal prostě klasický rovný plech a nepoznal rozdíl od křidlice.
Provedení je také důležité - přesahy a případné podbití. Někdo prostě chce mít přesah střechy metr i víc - to pak může bez podbití právě zvednout krytinu. Další možný problém je, když někdo chce instalovat fotov.panely nebo schůdky, nějaké zarážky či pásy proti padání sněhu. Každý vrut navíc může znamenat potencionální problém.
Po zkušenostech s bydlením v podkroví pod plechovou střechou bych takovou již nechtěl. U otce ale v RD, kde je pouze přízemí, budeme řešit rekonstrukci právě plechem.
Doporučuji pálenou krytinu, s hladkým povrchem (glazura / smalt).
Bohužel, někdy to nelze, například při malém sklonu střechy.
Ta vaše Bramac má bezpečný sklon 22 °.
Malý sklon je obecně pod 15°
Doporučené sklony střešních krytin dle ČSN
https://www.krytiny-strechy.cz/technicke_info-k-navrhovani-strech/doporucene_sklony_stresnich_krytin_dle_csn/
....umožňuje pokrývání šikmých střech od sklonu pouhých 7°
Díky za sdělení, co považujete za malý sklon.
To ne já, to norma. Jo, ale to už není bezpečný sklon.
viz také tady:
Přes požadavky uvedené v Pravidlech se tašky do sklonů nižších než bezpečný dají použít. Dokonce je možné jej podkročit až o 10°. Některé typy pálené střešní krytiny lze díky tomu aplikovat na střechách od 12°!
V takovém případě se ale střecha neobejde bez vybudování dalších opatření pod krytinou - odborně nazývaných doplňková hydroiz/... (zkratka DHV). Tato speciální pojistná vrstva se podle provedení rozlišuje na šest tříd těsnosti. Použití konkrétní třídy je dáno okolnostmi, ke kterým kromě sklonu patří skladba střechy, členitost střechy, klimatické podmínky a další. Tohle vše se musí při návrhu střechy zvážit a mnohdy se přitom dojde ke zjištění, že i v bezpečném sklonu je použití DHV s přísnou třídou těsnosti nutné.
https://www.wienerberger.cz/strecha-tondach/proc/rady-a-navody/nizke-sklony-strech-a-palene-tasky.html
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.