Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně topit uhlím v krbových kamnech

Od: tommas odpovědí: 7 změna:

Mám krbová kamna podobná jako níže na obrázku. Mají výkon 6kW, jsou jak na dřevo tak i hnědé uhlí.

Rozměr topeniště je 34x24cm a výška cca 25cm. Topeniště (rošt) je celkem široký a dlouhý.

Přes den topím dřevem, ale na noc aby nevyhasínalo topím uhlím - ořech.

Problém je, zřejmě nesprávně. Stejně mi to do rána vyhasne.

Topím uhlím takhle: na žhavé uhlíky po dřevě vysypu jednu lopatku uhlí (plechová lopatka jako se používá na smetí). Nastavím horní přívod vzduchu na uhlí (minimum vzduchu).

Nechám otevřený spodní přívod vzduchu, abych uhlí třeba 20 minut hořelo. (kdybych neotevřel, tak uhlí bude hodně kouřit ale nehořet, a zanášet komín). Poté spodní vzduch uzavřu, a uhlí sálá cca 4 hodiny. Po 4 hodinách mě vzbudí nastavený budík. Na zbytky žvavého uhlí a přikládám ještě jednu lopatku uhlí, nicméně i když nechám spodní vzduch otevřený, doplněné uhlí v 9 z 10 případů nechytne a ráno znova roztopuji dřevem.

Chtěl bych zkusit topit metodou odhořívání ze shora. Nicméně nevím jestli to u takto širokého topeniště jde. Nejsou to petry (úzké topeniště do výšky). Nechci to celé topeniště vyplnit uhlím, jelikož by to dávalo výkon, že bych měl v pokoji tropy.

Napadá mě že bych tedy uhlí nahrnul ke stěně do jednoho rohu topeniště, prostě kopeček jak od krtka, a nahoře to zapálil. A takhle to nechal přes noc.
.
Je to takto správně? Bude to fungovat?
.
Nebo prosím poraďte jak správně topit uhlím v krbových kamnech.
Děkuj

Jak správně topit uhlím v krbových kamnech

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

0x
Zkuste brikety...dřevěné nebo uhelné...
Po uhelných asi čistit spalinové cesty častěji.
V kachlákách s topeništěm 30x20 vydrží 13 briket(5") cca 6-7hodin...

hodnocení

0x

V noci jsme nikdy netopili, ať se jedná o plyn, nebo pevná paliva. Při spaní není potřeba topit. A ráno sepnul automat, pokud šlo o plynový kotel, nebo zatopíme (nyní kotel na dřevoplyn). Rozdíl v teplotě večer kdy se ještě topí a ráno, když se topit začíná, je 3-4 °C. V obýváku přes den kolem 23°C. Takže nic dramatického. A navíc, spaní ve vytopené místnosti není zdravé. Takto fungujeme desítky let bez problému.

My někdy na chatičce, když zatopím v poledne a večer ne, tak ráno máme na kamnech v lavóru vrstvu ledu.

Různi lidi mají různá obydlí :)

Kdepak, kotel je v provozu pořád. Venku -10 stupňů a doma pěkně teplíčko. Není nic horšího, než chladný nos v noci.

km
hodnocení

0x

dejte přesný typ kamen, děkuji. s těma na obrázku mám zkušenost. také vám při přikládání děsně kouří do místnosti?

tommas
hodnocení

Je to přesně tento typ:
WAMSLER KAMINO 604 NOSTALGIA. 6kW zadní vývod (třeba tady mamzahrada.cz/...

S tím kouřením při přikládání - ano souhlasím, má to tendenci.

Řeším to tak, že přikládám až dřevo dohoří plamenem, a zbydou jsou pouze žhavé uhlíky - tak teprve pak otevřít a přiložit. Pak to nezakouří.

Jak správně topit uhlím v krbových kamnech #2

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, chtělo by to vyzkoušet osobně, ale na ranní žhavé se do poslední přikladky dává briketa (dávali jsme černouhelnou, německou ještě z války a stačila jedna). Dává se úplně nahoru, ráno se jen přihodilo dřevo a zase to hořelo. Briketa byla velká jak dlaň, takže žádný prcek - vybrat raději větší (unionky jsou prd).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]