Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám v lednici příliš vysokou teplotu a drží se v ní voda, která vytéká pod šuplík. Chtěla bych se poradit, zda vás napadá jednoduché řešení, nebo mám rovnou koupit lednici novou. Jde o kombinovanou lednici Gorenje (nahoře lednice, dole mrazák se 3 zásuvkami). Stáří nevím, není moje.
Kolečko na nastavení teploty má plynulý přechod (nemá čísla, stupně). Asi v polovině rozsahu je naznačeno ECO.
Měření ECO: lednice nahoře 10-12 stupňů, dole 8 stupňů.
Měření MAX: lednice nahoře 9-10 stupňů, dole 8 stupňů.
Mrazák je v pořádku, -18 stupňů.
Na MAX zamrzá odtokový kanálek ledem.
Na rady zde jsem:
- vyčistila odtokový kanálek a misku,
- prolila kanálek postupně octem, savem, teplou vodou (vyplavila jsem 2 malá smítka, nic drastického),
- zkontrolovala teplotu kolem žárovky - není vysoká,
- zkontrolovala těsnost těsnění pomocí listu papíru - nejde snadno vytáhnout, těsnění těsní.
Ještě jsem chtěla vysát mřížku zezadu, ale je překrytá takovým panelem.
Od zásahů je lednice asi 24 hodin na MAX, kanálek nezamrzl, voda se nedrží a dole jsem vyloudila 6 stupňů. I to je ale příliš.
Napadá vás prosím, co ještě udělat jakožto prostý člověk? Servis asi u starého spotřebiče nemá smysl.
Ne, je špatná třeba už víc než rok, možná celou dobu, co zde bydlím (2 roky). Maso kupuji jen k okamžité spotřebě, jinak se zkazí. Je pravda, že těch 6 stupňů jsem naměřila, když lednice byla v prostoru, jak jsem čistila misku.
Pokud kompresor neběží stále, tak ho zapíná a vypíná termostat špatně - při vysoké teplotě. Vyměnil bych termostat, popřípadě ještě zkontroloval kde je jeho teplotní čidlo.
Již jsem to posílal dříve... Lednice Gorenje dva roky stará, termostat na č.6 ze 7...
Je třeba jinak teploměr strčit do nádoby s vodou a po nějaké době odečíst.
Údaje jsou z datalogger, který byl pouze ve vzduchu.
Obecně: měřená lednička funguje dobře...
Spíš sledujte měřenou teplotu s časem...
| Lednice_20250504_130053.txt | 85.7 kB |
Dobrý den,
měřila jsem normálním pokojovým teploměrem, což je sice orientační, ale pocitově výrobky jsou teplé oproti výrobkům z lednice v obchodě nebo v práci a maso se kazí. Nic na zaznamenávání logů bohužel nevlastním.
Tu nádobu s vodou ještě zkusím.
6°C není zas tak špatná teplota, to je jen jeden stupeň nad doporučeným maximem. Pokud to tedy lze dosáhnout po odsunutí od stěny. Já bych si zjistil spotřebu lednice, tyhle vyběhaný stroje mívají dost vysokou, tak ať zbytečně neplatíte.
Tohle je podle mě normální, že při nastavení na nízkou teplotu se vzadu na ploše určené ke kondenzaci vody tvoří slabá námraza. Ale ta by měla po vypnutí kompresoru roztát a odtéct do odtokového žlábku, který je umístěn pod touto plochou. Při nastavení na max se vám tam led začne tvořit a přesto lednička málo chladí? To je opravdu divné. Zeptám se, co znamená zamrzlý kanálek? Voda neodtéká, žlábek se naplní a přetéká?
Spotřebu lednice lze změřit dvěma způsoby. Buď orientačně elektroměrem, zapíšete stav večer a ráno, pochopitelně nesmí přes noc běžet nic jiného, přesnější je digitální wattmetr, který se zapojuje mezi zásuvku a spotřebič (cena pod 3 stovky).
Voda neodtéká, a když sáhnu na kanálek, nahmatám ledový špunt. Voda vyteče do lednice pod šuplík.
Wattmetr jsem objednala.
To jsou myslím celkem normální teploty. Takové v lednici běžně bývají. A je to právě problém, pokud si člověk koupí teploměr a změří právě takové teploty.
S novou to nebude lepší. Možná jen spotřebuje méně energie, ale za posledních 20 let se zase tolik nezměnilo, takže pokud nemáte historickou Calexku nebo podobný relikt (Gorenje nebude tak staré, to se k nám před revolucí tolik nevozilo) tak maximálně by mohla být degradovaná tepelná izolace a to dožene termostat větší dobou chlazení a tím větší spotřebou (což mě ještě napadá zkontrolovat, jestli ta lednice občas vypíná, pokud by běžela nonstop, tak asi je zralá na výměnu, když chladicí agregát nedokáže nahradit únik chladu).
Zase nějaký větší úmik chladu by se projevil třeba tím, že by se stěny ledničky rosily.
Včera jsem koukal. Mám v lednici dva digitální teploměry. Večer jsem viděl 12.4 a 9.6. Ráno pak 7.2 a 8.4. Dva teploměry jeden umístěný na nejvyšší poličce a druhý o trochu výš na té skříňce s termostatem. Když se dá někam níž, tak je tam o nějaký stupínek míň. Taky mě kdysi překvapila za prvé dost vysoká teplota (taky jsem měl představu o pár stupíncích nad nulou) za druhé ten obrovský rozdíl teplot. Na zadní stěně, kde je výparník se tvoří námraza, takže tam musí být okolo nuly a ve předu je klidně 10 stupňů. Těch 12 už je fakt moc. Ale pokud se často větrá (otvírá) tak to klidně může být.
Původně ty teploměry byly v mraráku ve staré lednici, kde bylo jen -9 což nestačilo pro skladování tukových zmrzlin (smetanové jsou v pohodě), tak jsme zapli supermražení (fakticky přemostění termostatu) a za pár dnů tam bylo -38 a zmrzliny z Pinka se daly i jíst (při těch -9 to bylo bláto).
Ale tak první, co bych zjišťoval, kdyby mi nevyhovovala teplota (v mém pžípadě nemám pocit, že by těch 8-10 stupňů něčemu vadilo), by bylo to, jestli funguje termostat. Jestli lednice vypíná (nevím jak dneska, ale dimenzovalo se to dřív tak na 50% chodu, ale tak i kdyby to bylo třeba 1:4 pořád by to znamenalo, že jsou okamžiky, kdy je termostat spokojený s teplotou a vypíná chlazení). Pokud by nevypínala, tak by to znamenalo, že chladící agregát nestačí doplňovat únik chladu a tedy buď vadnou izolaci nebo vadný agregát, obojí je dneska na novou ledničku (oprava nerentabilní). Pokud by vypínal (a přitom byl nastavený na minimum), znamenalo by to, že vypíná asi moc brzo a jde o vadu termostatu.
Pokud se vám na zadní stěně už dělá námraza, tak lednička o moc víc chladit nemůže (aby se nenamražovala víc, než stačí odtávat) a bude nějaký problém se šířením toho chladu v té chladicí skříňce.
Já se jen obávám, že při dnešní honbě za ekologií a nízkou spotřebou budou dnešní lednice nastavené právě na takto vysoké teploty. Přecejenom každý stupeň navíc znamená menší spotřebu a tím víc plusů za písmeno A ve starém značení nebo nižší písmeno v novém značení energetické třídy.
Teploměry jsem zkoušela dva, ale jak píši, hlavně potraviny jsou pocitově teplejší a maso se zkazí.
Zkusím ještě teplotu vzadu na polici. To je dobrý tip. Pokud by to bylo slušné, dávala bych maso zcela dozadu. Jinak teplota na nápoje nebo mléčné výrobky jistě stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.