Nejste přihlášen/a.
řeším opravu prasklé mosazné trubičky (vedení lihoplynu) na starém plynovém vařiči Meva. Trubička se nachází v místě, které je při provozu vařiče vystaveno přímému žáru hořáku a vysokým teplotám (řádově asi nějaké ty stovky stupňů Celsia). Spoj musí být plynotěsný a tepelně odolný.
Zkoušel jsem:
Měkké pájení (cínem i stříbrem) - selhalo, protože pájka má příliš nízkou teplotu tání.
Tvrdé pájení (mosazným drátem a boraxem) - selhalo, pravděpodobně z důvodu nedostatečného výkonu hořáků na (propan-butan, Castoline 1350), které nedokázaly dostatečně rychle a rovnoměrně rozehřát mosaz na teplotu okolo 900C° pro správné kapilární zatečení. Roztavil se mosazný drát do "hrudky",ale nezateklo to - jak bych potřeboval.
Z výše uvedených důvodů mi zřejmě nezbývá než hledat jinou cestu.
Má otázka zní:
Existuje na trhu nějaký speciální, vysoce tepelně odolný dvousložkový tmel, lepidlo ("studený kov"), nebo jiná metoda "studeného spoje", který by zaručeně vydržel:
a) Tlak plynu v trubičce.
b) Teplotu řádově 500–800 asi? (přímý žár plamene)?
Standardní epoxidy s odolností do 250 nejsou pro tuto aplikaci vhodné. Prosím o radu, zda existuje profesionální chemická varianta, která by nahradila svařování. Nebo nějaká jiná cesta... Nevím kde bych tu trubičku jinde sháněl - bylo by složité ji sehnat a udělat ji z nové mosazné trubičky - nelze, protože bych stejně musel pájet "trysky"
Děkuji za jakoukoliv pomoc či tip.
2x
Na netu jsou různé návody na PB hořák podpořený vzduchem z kompresoru. Vypadá to nadějně, ale nepotkal jsem to na eshopu.
doplněno 04.01.26 22:25: Přestože u samotných PB hořáků někdy tvrdí, že jsou vhodné i na tvrdé pájení, tak moje zkušenost je s tím špatná.
Także pak toto: allegro.cz/...
doplněno 05.01.26 10:16: Taky se pro vyšší teplotu dělají hořáky na kartuše s MAP plynem. Ale jak píší ostatní, tohle zapájet chce praxi, není to tak snadné.
Jinak to pájení vyžaduje cvik. Já kupoval 5 pájecích drátů a překvapilo mě, jak to nejde lehce. Myslel jsem, že barva sleze jen v místě zahřátí a mosaz parádně vteče. Ne, místo muselo být úplně do oranžova a barva slezla z celého blinkru.
1x
Zdravím, cením si snahy o samo domo opravu, ale není to příliš rentabilní. Ztrácíte nejen čas, ale i peníze. Buďto vyhodťe, nebo poproste nějakého topenáře (rozvody v mědi), svářecí školu při SOŠ,... Bude to hned, většinou s úsměvem a za pár drobných. U té svářecí školy určitě využijete "kontakt" i pro další drobnosti - oni budou rádi, že mohou učni pracovat na reálném, vy že máte opraveno. Navíc určitě případně odprodají kousek drátu,...![]()
1x
Málo ohřátá mosazná trubička, vařit mosaz mosazí je na citovku, protože obojí má stejnou teplotu tání, tak není tak jednoduchý to neroztavit a u trubičky se ti může stát, že jí zaleješ vevnitř, asi bych ti poradil dojít někam do zlatnictví a zkusit se s nima dohodnout, jestli by to zavařili, mají na to letování hořáky a cit v rukách, aby se jim šperky neroztavily
doplněno 05.01.26 09:11:
Pokud s tím nemáš zkušenosti, tak musíš trénovat na jiném kusu materiálu
bery u toho hliníku je problém, že se nezjistí, co to je za materiál a elektrody jsou zase jiný materiál, tak se to někdy nechce slévat dohromady a ani předehřev nepomůže u rozdílných materiálů
Kdysi jsem vyráběl z mosazného plechu zvonky, asi 10 cm vysoký, narýsovat rozvinutý tvar, vystřihnout, smotat a ty konce k sobě natupo dopasovat, aby vznikla co nejmenší mezera, pak autogenem s mosazným svařovacím drátem svařit, na velký brusce o bok kotouče zabrousit do roviny, aby spoj nebyl poznat a nakonec na velkém filcovém kotouči vyleštit, povedlo se pokaždé, ale to byl mosazný plech 2mm, ale i tak to občas propadlo, ale dalo se to vyvařit, zevnitř to nevadilo.
Ale u tenké trubičky je to pakárna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.