Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Asi 10 let starý kombinovaný sporák Mora, bílý, vařiče na plyn. Párkrát už se ucpaly trysky, ty jsme vyšroubovali a prorazili drátkem. Jeden vařič je má čistou trisku a pod ní je otvor, ale při stisknutí otočného regulátoru plynu vařiče žádný plyn nejde slyšet (u ostatních ano). A tento vařič se tedy nezapálí.
Poradíte prosím co zkusit?
Tento výraz mě ve vyhledávači našel jen pár výsledků kde je součástka, které se říká energetický regulátor a také přepínač elektra-dvorak.cz/... . Máte na mysli že je znečištěné něco na co dosedá knoflík, kterým se reguluje množství plynu? Víte prosím o návodu, který ukáže jak se k tomu dostat?
0x
No to se sudá knoflík. Otočná část ventilu je fixovaná v drážce červíkem. Ten se vyšroubuje a otočná část by měla jít vyndat. Je kuželovitá.
Děkuji, ano knoflík jsem sundal, je tam jen nastrčený a nebyl nijak uchycený. Za ním je asi 3 cm prostor a dva šroubky, bohužel se mi zdá, že ta součástka (ventil?), kterou ty šroubky udržují, je větší než otvor za knoflíkem (tedy neprošlo by to asi skrz) a také by ty šroubky asi spadly za kryt (panel s knoflíky, ten nevím jak sundat, nezkoušel jsem nějak silou a šroubky jsem na něm neviděl). Zjistil jsem ale teď, že tento vařič, u kterého nešel plyn, teď plyn jde a po zapálení a vyčkání několika sekund a puštění knoflíku, plamen zhasne (což by asi naznačovalo další vadnou součástku, která by se asi musela měnit odděláním celé té varné desky).
0x
Aby to zůstalo hořet je u plamenů hořáku thermoclanek, který když se nahřeje vyrobí napětí pro elektromagnet ve ventilu. Ten přitáhne s zablokuje stisknutý knoflík aby zůstal plyn procházet ventilem. Takže buď je u hořáku znečistěn ,nebo vadný. Někdy je třeba držet stlačený ventil déle obvykle max 1 minutu. Nebo na ten termoclanek nedosahuje plamen hořáku. Podle typu sporáku může ale také nemusí být nastavitelný tě thermoclanek do plamene. Když to nedáte sám do provozu tak jedině servis plyn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.