Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rosení plastových oken při mrazech po zateplení domu

Původní název otázky: Rosení oken

Od: sandra® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, máme rodinný dům z roku 1938, cihla 50 cm a zateplenou obálku 20 cm šedým polystyrenem, zateplenou půdu a k tomu plastová okna s dvojsklem cca 12 let stará značky Otherm a když klesne teplota pod cca -2°C, začnou se ve spodní části rosit, je to proužek 3-5 cm a jde to po stranách tak do 15 cm nahoru. No a když to třeba několik dnů neotřu, tak se vcelku logicky začne tvořit plíseň, takže denně otírám vlhkost z osmi oken, což mě fakt nebaví. Topíme na 24°C, větráme dvakrát až třikrát denně podle teploty venku na 5-10 minut (teplota nesmí klesnout pod cca 20.5°C z běžných 24°C na teploměrech rozmístěných různě po místnostech), vzdušná vlhkost se drží v rozsahu cca 45-55% (po zateplení vzdušná vlhkost docela výrazně klesla, původně byla i 70% a klesla i vlhkost zdí, měřeno měřákem z číny, bůhví jakou má přesnost, ale pravidelně ukazuje mnohem nižší hodnoty než před zateplení, takže k poklesu dojít muselo, i když absolutní hodnota nemusí a nejspíš nebude přesná).

A já bych se chtěla zeptat, dá se tomuto rosení nějak zabránit? Pomohla by izolační fólie, co prodávají třeba v Action? Pomohla by výměna za trojsklo, je-li možná? Máme klasické hliníkové žaluzie, které jsou na noc kvůli světlu a potenciálním nechtěných pohledům z ulice přes noc zatažené a roztahují se až ráno s východem slunce (automatizované přes Home Assistant), pomohlo by třeba je vyměnit za day/night rolety? O těch roletách stejně uvažuju, líbí se mi mnohem víc než okoukané žaluzie, ale jestli to bude mít nějaký vliv.

Mockrát všem díky za radu, fakt mě to rosení štve.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

0x
Zatažené žaluzie rosení skla nepomohou, ba uškodí.
Trojsklo pomůže, samozřejmě.
hodnocení

Takže se dá sklo vyměnit? O těch žaluziích jsem si to myslela, pomohly by ty day/night rolety? Tedy ony budou stejně, ale jestli v tomhle budou lepší než hliníkové žaluzie.

2024
Jakmile nemůže kolem skla proudit teplý vzduch z radiátoru, nebo vzduch obecně, tak je to špatně. Takže ani tyto rolety podle mne nepomohou.
Zda je možná výměna dvojskla za trojsklo netuším, to musí říct výrobce oken.
kolik

Výměna za trojskla také nepomůže. Také se rosí o trochu méně ale rosí. Mám je doma a také se rosí.

Nejlépe pomůže závěs a záclona pouze do 2/3 okna. Dole volný otvor pro proudění teplého vzduchu na okna.

Na Temu prodávají pásky, které zachycují vlhkost tekoucí po okně. Nemám vyzkoušeno.

Rosení plastových oken při mrazech po zateplení domu
hodnocení

Chápu, nastavím tedy žaluzie, aby nešly až dolů a uvidíme, co to udělá. Díky.

hodnocení

0x

Existují ještě horší okna, nežli okna s dvojsklem? Neexistují, že?

Jestli pujdou vyměnit dvojskla za trojskla nevím, to záleží na konkrétním profilu oken.

hodnocení

Asi nechápu?

No, profil okna musí mít hluboký falc, aby se tam trojsklo vešlo. Nedělám do plastu, alébrž do dřeva a udřevěných eurooken se síly profilu 68 mm trojsklo nevejde. Na trojsklo musí být síla profilu okna buď 78 mm, nebo lépe 88 mm a ještě lépe dřevohliník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]