Nejste přihlášen/a.
3x
Použil bych staré dobré pravidlo - když už nefunguje lautr nic, nadechni se a zkus to udělat od začátku správně po nejmenších krocích a každý z nich otestovat. (Používám ho výrazně častěji než bych chtěl, jenže ono to funguje).
Máš fázovou zkoušečku, takže můžeš testovat, kde je fáze, takže zkus:
- nejdřív rozpojit úplně všechno, takže budeš mít "v ruce" jeden kabel ze zdi, na kterém je fáze.
- připoj na něj jeden přepínač a zjisti, jak se tam správně zapojuje (měl by přepínat tak, aby se fáze střídavě objevovala na jednom, nebo druhém výstupu = zjisti, co jsou vstupy a co výstupy a když to nebude fungovat, tak možná potřebuje zapojit jeden vstup pro vlastní funkci dotykování a druhý, který bude přepínat.
- připoj druhý přepínač a otestuj ho stejně - pokud se budou lišit, tak je nejmíň jeden porouchaný, nebo jiný. (aka od číňanů kupuju sice levně, ale nevěřím jim ani nos mezi očima)
- pokud budou fungovat oba, zapojení je jasné, ale pokud vyžadují napájení zvlášť pro stmívání, možná bude potřeba táhnout třetí kabel extra kvůli tomu (neměly by, správně je na prvním vždycky jeden výstup s napětím a tedy i na druhém jeden ze vstupů a mělo by jim to stačit, ale čína.
- ideálně to zkoušet "na stole", kam si přivedeš napájení a žárovku a sestavíš to nanečisto a až to bude fungovat, tak to teprve budeš cpát do těsných krabic s krátkými dráty v nepřístupné zdi.
Je to sice pomalý opruz, ale celkem jistá cesta, jak dosáhnout správného výsledku, nebo najít chybnou čast(i).
1x
Strana kde je ostrá fáze.:
Zapojím černý a hnědý do L. Šedý do Two way.
Druhá strana.:
zapojím hnědý do L černý do L1 a šedý do Two way.
Píšete na zbylé... Vy musíte dát do svorky L dva vodiče.
tak ten návod se mi teda nelíbí vůbec - to má fungovat a být zapojené zcela jinak, viz například nizke-napeti.cz.abb.com/... nebo jakýkoli jiný z webu
0x
Již několikrát probíráno! Základ je měření. Ale měření, ne konstatování- narážím na doutnavkový zkoušeč napětí.
Není to žádný měřící přístroj, ale doutnavka s vysokým předřadným rezistorem, tudíž ti ukazuje i indukci v souběžném vodiči (i když vlastně na něm proti N není dostatečné napětí).
Proto elektrikáři používají k měření zkoušečka typu Vadas a měří proti N! Doutnavkový "šroubovák" je určen
k o v ě ř e ní nepřítomnosti napětí.
Jak píše Peter, vyzkoušej si zapojení schodišťáků na stole a pokud možno na malém napětí do 24V !
Na 24V to fungovat nebude. Ked uz bezpecnost, tak izolacne trafo, ale to zase maju len ludia, ktori nepotrebuju poradnu.
0x
nevím jestli máte už zapojeno jestli ne tak to udělejte podle schematu vždyť ho tam máte tzn.: vemte wagosvorku se třemi vstupy na straně přívodní fáze (stálá) zapojte černý vodič který je pod napětím hnědý který byl dosud jako propojovací a kousek cca 10 cm vodiče nového do té wagosvorky ten druhý konec nového vodiče co teď trčí zwagosvorky zapojte do vypínače na svorku L a šedý vodič do sworky to way jděte k druhému vypínači a tam zapojíte hnědý vodič do L šedý vodič do to way a zbylý vodič je od světla a zapojte jej do L1 a mělo by to fungovat kdyby vám to mrkalo nebo nějak svítilo při vypnutí tak vsadíte na svorce L1 do serie s vodičem od světla onen kondenzátor. pak dejte vědět jestli to svítí
Dejte schválně fotky obou vypínačů jak jsou zapojeny (ideálně ať jde poznat která je ostrá). Nevěřím, že to máte zapojené správně..
Připomínáte mi mého spolužáka Filipa, mistr mu vždy říkal, Filipe nefunguje ti to...
Filip: Ale zapojené to mám správně!
PS: nikdy neměl...
ano dejte fotky zapojení protože pokud je to zapojeno podle popisu aq schématu tak to musí fungovat a navíc v tuto chvíli musíte mít ostrou fázi v obou krabičkách
tak je to zmetek výrobek zkuste vypínače ještě zaměnit mezi sebou zapojeno by jste to měl mít správně ještě mě napadá toto zapojení není jako klasika vypínač 6. kdyby to byla šestka tak zapojení znáte na prvním vodiči dáte fázi na na L a dva zbylé na zbylé dva vodiče jedno který na který a na druhém vypínači dáte světlo na L a zbylé dva vodiče na zbylé kontakty a funguje to jenže podle schématu to není klasická 6ka a oba vypínače potřebují ostrou fázi na Ltu jsme tam poslali po hnědém vodiči šedý zůstal jako korenspodák který se zapojuje na twoway a odvod do světla L1 to jste udělal dle zadání ale chová se to jako jednička vypínač k diagnostice problému už to vyžaduje měření ale ne tou vaší fázovkou ale minimálně zkoušečkou sn4 aby jste dohledal co kam teče zkusit před přepnutím vypínače do polohy zapnuto co kam teče oba vypínače když přepnete druhý vypínač tak přeměřit jestli se někde něco změnilo ještě otázka jestli se nedají naprogramovat přes nějakou apku ttypu home asistant za mě osobně mi tam chybí jeden vodič zkuste přeměřit jestli se vám objeví za nějaké situace na kontaktu two way napětí nebo ne, ale opakuji teď to máte podle toho nasdíleného schématu
víte co? ještě bych zkusil šedý vodič v krabičce se svorkou dát šedý vodič na volnou svorku L1 ale podle mě je to blbost
tak to opravdu vypadá na vadu ve vypínačích ale musel bych být na místě abych je vyzkoušel takhle na dálku je to velmi složité a časově náročné budete muset oslovit místního elektrikáře
A co tak přidat popis k jednotlivým drátům, co si myslíš, že tam je (fáze, žárovka)? Takhle je to duchařina.
ano tak to má být a podle fotek a popisu to máte zapojené podle schématu, ale vy píšete že vám to nefunguje tak jak by mělo. jak jsem psal výše toto schéma neodpovídá zapojení vypínačů č.6 a tyto vaše vypínače jsou dle mého elektronické a myslím si že tam má výrobce nějakou chybu a to buď ve schématu nebo ve vlastním vypínači. chtít po vás aby jste vypínače propískal nebo rozdělal a prohlédl si pro pochopení vnitřní zapojení po vás chtít nemohu. ještě se zeptám u kontaktu two way vidím dvě zdířky ale jen jeden šroubek je to správně nebo je tam šroubek vypadený?
tak jsem vám na to asi přišel, zkuste udělat přesně toto: na vypínači kde je zapojeno světlo ten bez svorky stiskněte a držte cca 10 vteřin tlačítko začne blikat nebo kratce zhasne a hned cca do 10 sec krátce stiskněte tlačítko na druhém vypínači tak se ty vypínače identifikují a správně nastaví jako master slave a budou fungovat. je lepší pokud jsou dál od sebe aby jste na to byli dva hlavně to nenastavit naopak a dejte vědět jestli to funguje
oprava první musíte stisknout a držet tlačítko na tom vypínači který nereaguje dokud nebude blikat a pak krátce stisknout na vypínači druhém wylaczniki-dotykowe.pl/...
Kolikrát ti tu bylo doporučováno, že si to máš zkusit na stole? Asi marně. Podle krabičky nemáš "chytré" vypínače, takže žádná synchronitace, aktivace, či jiné ...
Ještě jeden dotaz, když vyšroubuješ žárovku, odmontuješ staré vypínače, necháš prostě holé dráty, nahodíš jistič, tak kde je fáze?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.