Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení schodišťového dotykového vypínače

Od: radim® odpovědí: 13 změna:
Ahoj, potřeboval bych poradit, jestli je problém ve mě nebo ve vypínači. Koupil jsem v sadě dva schodišťové vypínače (čína). V obýváku klasika, jedno světlo dva vypínače každý na jedné straně místnosti,zapojení klasika na staré manuální vypínače. Oba staré jsou zapojeny stejně, černý drát do IN, hnědý a šedý do OUT. Z obou stran jde jeden kabel s hnědým, černým a šedým kabelem. Když odpojím oba vypínače a nahodím jistič tak mi v místě 1 ukazuje fazova zkoušecka(jinou nemám) fázi na černém, další dva nic. Na druhé straně 2 jsou všechny tři bez napětí. Dotykáče mají možnost zapojení L, L1 a to way, myslím že to umí jen Master /slave zapojení. Na straně kde je fáze dávám černý na L, hnědý a šedý na zbylé. Na druhé straně jsem to měl barevně stejně zapojené ale nefunguje. Změnil jsem to na hnědý L, L1 černý a poslední šedý na to way. Takhle vypínač funguje jak má, ale ten na straně kde je fáze pořád zlobí i když měním jejich umístění. Nevím přesně který vede od světla do vypínače a na které straně, nahoře je zapojení hnědý a modrý plus zeleno žlutý. Poradí někdo jak to nastavit správně? Vypínače by měli být opravdu č. 6,tam by problém být neměl. Viz fotky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Použil bych staré dobré pravidlo - když už nefunguje lautr nic, nadechni se a zkus to udělat od začátku správně po nejmenších krocích a každý z nich otestovat. (Používám ho výrazně častěji než bych chtěl, jenže ono to funguje).

Máš fázovou zkoušečku, takže můžeš testovat, kde je fáze, takže zkus:

- nejdřív rozpojit úplně všechno, takže budeš mít "v ruce" jeden kabel ze zdi, na kterém je fáze.

- připoj na něj jeden přepínač a zjisti, jak se tam správně zapojuje (měl by přepínat tak, aby se fáze střídavě objevovala na jednom, nebo druhém výstupu = zjisti, co jsou vstupy a co výstupy a když to nebude fungovat, tak možná potřebuje zapojit jeden vstup pro vlastní funkci dotykování a druhý, který bude přepínat.

- připoj druhý přepínač a otestuj ho stejně - pokud se budou lišit, tak je nejmíň jeden porouchaný, nebo jiný. (aka od číňanů kupuju sice levně, ale nevěřím jim ani nos mezi očima)

- pokud budou fungovat oba, zapojení je jasné, ale pokud vyžadují napájení zvlášť pro stmívání, možná bude potřeba táhnout třetí kabel extra kvůli tomu (neměly by, správně je na prvním vždycky jeden výstup s napětím a tedy i na druhém jeden ze vstupů a mělo by jim to stačit, ale čína.

- ideálně to zkoušet "na stole", kam si přivedeš napájení a žárovku a sestavíš to nanečisto a až to bude fungovat, tak to teprve budeš cpát do těsných krabic s krátkými dráty v nepřístupné zdi.

Je to sice pomalý opruz, ale celkem jistá cesta, jak dosáhnout správného výsledku, nebo najít chybnou čast(i).

hodnocení

Když jsem měl zapojený vypínač na straně co je fáze, tak protější strana byla bez vypínače a zkoušečka ukazovala fázi na hnědé a šedé. Jen s tím jedním vypínačem mi světlo nešlo zapnout, ale fázi to ukazovalo na všech třech kabelech

30.12.25 22:22
hodnocení

Foto
Zapojení schodišťového dotykového vypínače
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #2
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #3

hodnocení

Zapojení ve štěně nad fázi
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #4

hodnocení

Zapojení dle návodu
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #5

tak ten návod se mi teda nelíbí vůbec - to má fungovat a být zapojené zcela jinak, viz například nizke-napeti.cz.abb.com/... nebo jakýkoli jiný z webu

hodnocení

0x

1. Vyskusajte si to na stole s par vodicmi, flexosnurou a ziarovkou v objimke.

2. Nezabudnite na ten kondenzator v scheme, je pribaleny v krabici?

3. Overte fungovanie s beznou ziarovkou, az potom s ledkami.

hodnocení

Ano je tam, ale myslel jsem že se používá jen když tam zlobí ledka

@radim : ten cinsky zazrak nema privedeny nulovy vodic a pre fungovanie vnutornej elektroniky potrebuje maly prud. Ledka by kvoli tomu blikala alebo rovno svietila, ale vseobecne sa neda odhadnut, ci to bude fungovat s ledkami, preto vam radim ten pokus so 40W beznou ziarovkou.

hodnocení

Tu obyc žárovku hned zítra vyzkouším

hodnocení

Teď ještě koukám na stránky kde jsem koupil a ten kondenzátor jsem ještě nezkusil ale asi musím, ale nevím kam ho dát, na L a L1? A na oba vypínače?

30.12.25 23:26
hodnocení

Zapojení schodišťového dotykového vypínače #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]