Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení schodišťového dotykového vypínače

Od: radim®
Ahoj, potřeboval bych poradit, jestli je problém ve mě nebo ve vypínači. Koupil jsem v sadě dva schodišťové vypínače (čína). V obýváku klasika, jedno světlo dva vypínače každý na jedné straně místnosti,zapojení klasika na staré manuální vypínače. Oba staré jsou zapojeny stejně, černý drát do IN, hnědý a šedý do OUT. Z obou stran jde jeden kabel s hnědým, černým a šedým kabelem. Když odpojím oba vypínače a nahodím jistič tak mi v místě 1 ukazuje fazova zkoušecka(jinou nemám) fázi na černém, další dva nic. Na druhé straně 2 jsou všechny tři bez napětí. Dotykáče mají možnost zapojení L, L1 a to way, myslím že to umí jen Master /slave zapojení. Na straně kde je fáze dávám černý na L, hnědý a šedý na zbylé. Na druhé straně jsem to měl barevně stejně zapojené ale nefunguje. Změnil jsem to na hnědý L, L1 černý a poslední šedý na to way. Takhle vypínač funguje jak má, ale ten na straně kde je fáze pořád zlobí i když měním jejich umístění. Nevím přesně který vede od světla do vypínače a na které straně, nahoře je zapojení hnědý a modrý plus zeleno žlutý. Poradí někdo jak to nastavit správně? Vypínače by měli být opravdu č. 6,tam by problém být neměl. Viz fotky

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Použil bych staré dobré pravidlo - když už nefunguje lautr nic, nadechni se a zkus to udělat od začátku správně po nejmenších krocích a každý z nich otestovat. (Používám ho výrazně častěji než bych chtěl, jenže ono to funguje).

Máš fázovou zkoušečku, takže můžeš testovat, kde je fáze, takže zkus:

- nejdřív rozpojit úplně všechno, takže budeš mít "v ruce" jeden kabel ze zdi, na kterém je fáze.

- připoj na něj jeden přepínač a zjisti, jak se tam správně zapojuje (měl by přepínat tak, aby se fáze střídavě objevovala na jednom, nebo druhém výstupu = zjisti, co jsou vstupy a co výstupy a když to nebude fungovat, tak možná potřebuje zapojit jeden vstup pro vlastní funkci dotykování a druhý, který bude přepínat.

- připoj druhý přepínač a otestuj ho stejně - pokud se budou lišit, tak je nejmíň jeden porouchaný, nebo jiný. (aka od číňanů kupuju sice levně, ale nevěřím jim ani nos mezi očima)

- pokud budou fungovat oba, zapojení je jasné, ale pokud vyžadují napájení zvlášť pro stmívání, možná bude potřeba táhnout třetí kabel extra kvůli tomu (neměly by, správně je na prvním vždycky jeden výstup s napětím a tedy i na druhém jeden ze vstupů a mělo by jim to stačit, ale čína.

- ideálně to zkoušet "na stole", kam si přivedeš napájení a žárovku a sestavíš to nanečisto a až to bude fungovat, tak to teprve budeš cpát do těsných krabic s krátkými dráty v nepřístupné zdi.

Je to sice pomalý opruz, ale celkem jistá cesta, jak dosáhnout správného výsledku, nebo najít chybnou čast(i).

hodnocení

Když jsem měl zapojený vypínač na straně co je fáze, tak protější strana byla bez vypínače a zkoušečka ukazovala fázi na hnědé a šedé. Jen s tím jedním vypínačem mi světlo nešlo zapnout, ale fázi to ukazovalo na všech třech kabelech

hodnocení

2x

A malůvka v krabičce nebyla?

Vyssie tu niekto vlozil schemu, ktora vyzera dobre. Existencia svorky "two way" nebude nahoda. Urcite sa to nezapaja 1:1 ako bezne schodistaky.

31.12.25 16:13
hodnocení

Byla
Zapojení schodišťového dotykového vypínače

kare
hodnocení

1x
Už podle schématu je zřejmé, že potřebujete ostrou fázi do obou "vypínačů". Priveďte jedním přepínacím ostrou (černý) i do druhého vypínače (hnědý nebo šedý) a druhý přepínací zapojte na two way. A ke světlu L1 (černý).
kare
Např.:
Strana kde je ostrá fáze.:
Zapojím černý a hnědý do L. Šedý do Two way.
Druhá strana.:
zapojím hnědý do L černý do L1 a šedý do Two way.
hodnocení

To jsem přesně zkoušel a nejde, vždy mi funguje jen jeden vypínač který přepíná, druhý nereaguje... Jak kdyby se museli parovat, nevím, neodpovídají jejich světla modrá červená které se nespinaji paralelně
hodnocení

Když zapojím vypínač na straně fáze, druhou stranu nechám hole dráty tak mi zkoušečka ukazuje fázi na hnědé a šedé, černá nic. - zapojení vypínače u fáze je L černá, L1 hnědá, two way šedá
kare
"Na straně kde je fáze dávám černý na L, hnědý a šedý na zbylé. Na druhé straně jsem to měl barevně stejně zapojené ale nefunguje. Změnil jsem to na hnědý L, L1 černý a poslední šedý na to way."
Píšete na zbylé... Vy musíte dát do svorky L dva vodiče.
hodnocení

Na zbylé jsem myslel na L1 a two way.
kare
Alespoň už víte kde děláte chybu zapojte správně a bude to fungovat.
hodnocení

Teď trochu nechápu, mám snad černý a hnědý zapojit do jednoho jediného místa L?
jir
Je k tomu teda nějaký schéma? Takovým zkoušením docílíte akorát toho, že se něco stane - buď vám nebo tomu přístroji.
Jo Radime vždyť k tomu máš schéma. Ostrá fáze jde do jednoho vypínače do L, ale musí jít i do druhého vypínače. Takže tam kde je napětí po nahození jističe dáš ten vodič do L spolu s ještě jedním, který povede do druhého vypínače opět do L.
hodnocení

@jir ano schéma je,
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #2
hodnocení

@metaxxa teď nevím jestli myslíme oba totéž. To že oba musím mít pod napětí vím, měl jsem to tak zapojené ale nefungovalo to úplně správně. Já jsem se ptal, nebo mi přišlo divné, že bych na jednom vypínači měl mít třeba hnědý i černý drát strčený do jedné jediné díry ve vypínači L. L1 by zůstalo prázdné a poslední drát by šel na two way - druhý vypínač by byl zapojený standartně s obsazením L, L1 a two way s tím že do L jde černá fáze.

30.12.25 22:22
hodnocení

Foto
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #3
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #4
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #5

hodnocení

Zapojení ve štěně nad fázi
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #6

hodnocení

Zapojení dle návodu
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #7

tak ten návod se mi teda nelíbí vůbec - to má fungovat a být zapojené zcela jinak, viz například nizke-napeti.cz.abb.com/... nebo jakýkoli jiný z webu

hodnocení

0x

1. Vyskusajte si to na stole s par vodicmi, flexosnurou a ziarovkou v objimke.

2. Nezabudnite na ten kondenzator v scheme, je pribaleny v krabici?

3. Overte fungovanie s beznou ziarovkou, az potom s ledkami.

hodnocení

Ano je tam, ale myslel jsem že se používá jen když tam zlobí ledka

@radim : ten cinsky zazrak nema privedeny nulovy vodic a pre fungovanie vnutornej elektroniky potrebuje maly prud. Ledka by kvoli tomu blikala alebo rovno svietila, ale vseobecne sa neda odhadnut, ci to bude fungovat s ledkami, preto vam radim ten pokus so 40W beznou ziarovkou.

hodnocení

Tu obyc žárovku hned zítra vyzkouším

hodnocení

Teď ještě koukám na stránky kde jsem koupil a ten kondenzátor jsem ještě nezkusil ale asi musím, ale nevím kam ho dát, na L a L1? A na oba vypínače?

Paraelne k ziarovke.

hujer
hodnocení

0x

Již několikrát probíráno! Základ je měření. Ale měření, ne konstatování- narážím na doutnavkový zkoušeč napětí.

Není to žádný měřící přístroj, ale doutnavka s vysokým předřadným rezistorem, tudíž ti ukazuje i indukci v souběžném vodiči (i když vlastně na něm proti N není dostatečné napětí).

Proto elektrikáři používají k měření zkoušečka typu Vadas a měří proti N! Doutnavkový "šroubovák" je určen

k o v ě ř e ní nepřítomnosti napětí.

Jak píše Peter, vyzkoušej si zapojení schodišťáků na stole a pokud možno na malém napětí do 24V !

Na 24V to fungovat nebude. Ked uz bezpecnost, tak izolacne trafo, ale to zase maju len ludia, ktori nepotrebuju poradnu.

hujer

Ano Peter, ale myslel jsem obyčejné vypínače č.6. Aby věděl aspoň princip přepínání. Takto si koleduje o úraz.

hodnocení

0x

Tak sem našel na Amazonu obdobný spínač a ten je zapojený tak, jako je to schéma tady v ruštině ...

amazon.de/...

Zapojení schodišťového dotykového vypínače #9

Tak bych si to zkusil na stole a pak je třeba řádně přezkoumat to, aby zapojení v krabičce odpovídalo schématu...

kolemjdouci
hodnocení

0x

Mám podobné z Alíka a jsou plně fční, když je zapojíš podle schématu, tak není problém. Kondík jsem nemusel použít.

Zapojení schodišťového dotykového vypínače #10
hodnocení

Asi mám blbě kabel co propojuje vypínače mezi sebou, budu si asi muset půjčit lepší zkoušecku abych věděl jaký kabel je jaký

hodnocení

0x

nevím jestli máte už zapojeno jestli ne tak to udělejte podle schematu vždyť ho tam máte tzn.: vemte wagosvorku se třemi vstupy na straně přívodní fáze (stálá) zapojte černý vodič který je pod napětím hnědý který byl dosud jako propojovací a kousek cca 10 cm vodiče nového do té wagosvorky ten druhý konec nového vodiče co teď trčí zwagosvorky zapojte do vypínače na svorku L a šedý vodič do sworky to way jděte k druhému vypínači a tam zapojíte hnědý vodič do L šedý vodič do to way a zbylý vodič je od světla a zapojte jej do L1 a mělo by to fungovat kdyby vám to mrkalo nebo nějak svítilo při vypnutí tak vsadíte na svorce L1 do serie s vodičem od světla onen kondenzátor. pak dejte vědět jestli to svítí

hodnocení

Ještě zapojeno někam, ale ani wagy spojky, takže zítra jak otevřou jdu na to
hodnocení

Tak zapojeno se svorkou, vypínače spolu fungují (posvětlení na nich se přepíná) na straně kde není ostrá fáze vypínač funguje jak má, na straně kde je svorka a fáze ale vypínač světlo vůbec nerozsviti
kare
@radim
Dejte schválně fotky obou vypínačů jak jsou zapojeny (ideálně ať jde poznat která je ostrá). Nevěřím, že to máte zapojené správně..
Připomínáte mi mého spolužáka Filipa, mistr mu vždy říkal, Filipe nefunguje ti to...
Filip: Ale zapojené to mám správně!
PS: nikdy neměl... *smich*

ano dejte fotky zapojení protože pokud je to zapojeno podle popisu aq schématu tak to musí fungovat a navíc v tuto chvíli musíte mít ostrou fázi v obou krabičkách

hodnocení

Není možné myslím že to je dobře. Na straně jak je svorka je černý, fáze
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #11
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #12

tak je to zmetek výrobek zkuste vypínače ještě zaměnit mezi sebou zapojeno by jste to měl mít správně ještě mě napadá toto zapojení není jako klasika vypínač 6. kdyby to byla šestka tak zapojení znáte na prvním vodiči dáte fázi na na L a dva zbylé na zbylé dva vodiče jedno který na který a na druhém vypínači dáte světlo na L a zbylé dva vodiče na zbylé kontakty a funguje to jenže podle schématu to není klasická 6ka a oba vypínače potřebují ostrou fázi na Ltu jsme tam poslali po hnědém vodiči šedý zůstal jako korenspodák který se zapojuje na twoway a odvod do světla L1 to jste udělal dle zadání ale chová se to jako jednička vypínač k diagnostice problému už to vyžaduje měření ale ne tou vaší fázovkou ale minimálně zkoušečkou sn4 aby jste dohledal co kam teče zkusit před přepnutím vypínače do polohy zapnuto co kam teče oba vypínače když přepnete druhý vypínač tak přeměřit jestli se někde něco změnilo ještě otázka jestli se nedají naprogramovat přes nějakou apku ttypu home asistant za mě osobně mi tam chybí jeden vodič zkuste přeměřit jestli se vám objeví za nějaké situace na kontaktu two way napětí nebo ne, ale opakuji teď to máte podle toho nasdíleného schématu

víte co? ještě bych zkusil šedý vodič v krabičce se svorkou dát šedý vodič na volnou svorku L1 ale podle mě je to blbost

hodnocení

Přehodit šedou na L1 nefunguje... Jinak jsem zkusil vyměnit oba vypínače kus za kus a chovají se stejně, funkčně. Vždy je jeden fyzicky slyšet jak "křupe" při sepnuti/vypnutí. Když na straně kde je svorka vyhodím vypínač komplet pryč tak na druhé straně kde je vypínač namontovaný světlo normálně funguje, vypínač přepíná a napětí mi to ukazuje na hnědé a šedé, černá nic. Při zapnutí vypínače je napětí na všech třech. Druhá strana kde je svorka ukazuje napětí na hnědé i šedém.

tak to opravdu vypadá na vadu ve vypínačích ale musel bych být na místě abych je vyzkoušel takhle na dálku je to velmi složité a časově náročné budete muset oslovit místního elektrikáře

kolemjdouci

A co tak přidat popis k jednotlivým drátům, co si myslíš, že tam je (fáze, žárovka)? Takhle je to duchařina.

hodnocení

Ono je to tam průběžně napsané výše, ale na straně kde je svorka fazova zkoušečka ukazuje černý drát napětí, zbytek nic. Druhá strana vše bez napětí - tohle je stav když je nahozeny jistič a koukají ze stěny jen dráty. Myslím tedy že černá je fáze, hnědá propoj na světlo a šedá jen propojení mezi vypínači. Světlo pod stropem má zapojení hnědý a modrý, takže proto hnědá bude propoj na svítidlo doufám.

ano tak to má být a podle fotek a popisu to máte zapojené podle schématu, ale vy píšete že vám to nefunguje tak jak by mělo. jak jsem psal výše toto schéma neodpovídá zapojení vypínačů č.6 a tyto vaše vypínače jsou dle mého elektronické a myslím si že tam má výrobce nějakou chybu a to buď ve schématu nebo ve vlastním vypínači. chtít po vás aby jste vypínače propískal nebo rozdělal a prohlédl si pro pochopení vnitřní zapojení po vás chtít nemohu. ještě se zeptám u kontaktu two way vidím dvě zdířky ale jen jeden šroubek je to správně nebo je tam šroubek vypadený?

hodnocení

Pozice L2 a hned vedle je komplet prázdná, bez vnitřního vystrojení... V návodu se ještě výslovně píše že nepotřebuje vodič N k funkci. Ještě dávám překlad z návodu
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #13
Zapojení schodišťového dotykového vypínače #14

tak jsem vám na to asi přišel, zkuste udělat přesně toto: na vypínači kde je zapojeno světlo ten bez svorky stiskněte a držte cca 10 vteřin tlačítko začne blikat nebo kratce zhasne a hned cca do 10 sec krátce stiskněte tlačítko na druhém vypínači tak se ty vypínače identifikují a správně nastaví jako master slave a budou fungovat. je lepší pokud jsou dál od sebe aby jste na to byli dva hlavně to nenastavit naopak a dejte vědět jestli to funguje

oprava první musíte stisknout a držet tlačítko na tom vypínači který nereaguje dokud nebude blikat a pak krátce stisknout na vypínači druhém wylaczniki-dotykowe.pl/...

hodnocení

Hmm tak zatím to nejde, jen mě ještě zaráží, že když vypínač u fáze mám zapojeny na tři dráty bez svorky tak je slyšet že cvaka, přepíná, když je se svorkou tak vůbec nepřepne. Zkusím ještě jednou ty video návody zkouknout

a zkoušel jste je sinchronizovat podle toho návodu co jsem vám poslal?

hodnocení

Zkoušel jsem to nefunguje to. Respektive ani jeden z vypínačů nezačne blikat nebo jakkoliv jinak reagovat, zkoušel jsem to i déle držet atd. Ještě jsem poslal dotaz na prodejce jestli je nutno vypínače synchronizovat nebo ne. Když jsem vrátil staré vypínače a zkoušel jsem jak se chovají kontakty tak je správně že když nahodím jistič a světlo nesvítí, tak na straně kde je fáze je napětí na černém a hnědém druhý vypínač má napětí pouze na hnědém. Když rozsvítí strana fáze a zhasne druhá strana tak je pak napětí u fáze černé a šedé, druhá strana jen na šedé. Když rozsvítí strana bez fáze a hnasne strana s fázi je napětí u fáze na černém a šedém, druhá strana na šedém. A takhle se to střídá když různě zhasinam rozsvicuju

kolemjdouci

Kolikrát ti tu bylo doporučováno, že si to máš zkusit na stole? Asi marně. Podle krabičky nemáš "chytré" vypínače, takže žádná synchronitace, aktivace, či jiné ...

Ještě jeden dotaz, když vyšroubuješ žárovku, odmontuješ staré vypínače, necháš prostě holé dráty, nahodíš jistič, tak kde je fáze?

hodnocení

Protože nemám potřebný věci abych si na stole jen tak propojil, to je celé. Maximálně tak objímka a kousek drátu... Ze stěny mi vedou dost dlouhé dráty, není to nějaké že bych to mordoval v krabičce a nemohl se k tomu pořádně dostat

hodnocení

0x

Zkus si to prostě zapojit na stole s žárovkou. Tím ověříš funkčnost vypínačů. Takhle mám obavu, že to přece jenom nemusíš mít zapojené tak jak to má být...

hodnocení

Jen zpětně na vysvětlení, problém byl skutečně v párování vypínačů, dle komunikace s dodavatelem mu byly zaslány zpět a následně vráceny peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]