Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka od příbuzných místo hypotéky a ručení nemovitostí

Od: dotaz odpovědí: 4 změna:

Chtěl bych koupit stavební pozemek. Mám hotovost na část ceny. Na zbytek 1,3M bych si musel vzít hypotéku.

Zvažuji alternativu, půjčit si od příbuzných a pak posílat splátky i s úroky, jako by tomu bylo u banky.

Chci ale aby to bylo fér a existovalo na pozemku břemeno, nebo prostě povinnost abych splatil půjčené peníze. Nebo aby měli na pozemku podíl, který bych jim splatil. Ale zase aby mi pozemek nepřeprodali nebo nechtěli pro sebe a vyplatili oni naopak mě.

Lze to takto řešit?

Peníze počítám, že bych splatil do 7 let. Výstavbu domu chci financovat z prodeje současného domu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak mám jednoho kolegu v zaměstnání, který měl půjčku od své tety - "na dobré slovo" - splácel jí přes milion víc než 10 let.

Zástavní právo přes právníky vytvořenou smlouvu bych ještě viděl jako ok, ale spoluvlastnictví je velmi rizikový čin.

p23®
hodnocení

1x

Jistě, že si můžete půjčit od příbuzných. Ale víte, co obnáší spoluvlastnictví?

Za tuto dobu se může stát cokoliv. Raději bych volila banku.

Zdravím.

hodnocení

1x

Pokud chcete příbuzným splácet stejnou částku jako bance, volila bych raději hypotéku. V rodině se mohou vztahy změnit a co pak? Zbytečně bych to nekomplikovala.

jir
hodnocení

0x
Ach pane, odpusť nevědomému, neb neví, co činí!
Vy jste se snad zbláznil!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]