Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cirkulační čerpadlo pro RD

Od: vasekl odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
potřeboval bych poradit cirkulační cerpadlo pro vratku TUV. Jedna se mi o to, současné čerpadlo nemá vykon. Bojler je v garáži, teplá ze zásobníku putuje az do nejvyššího bodu 22 metru Cu trubek a výškovým rozdílem 6 metrů. Připojení je 1/2 závit. Současne cerpadlo Vortex 152 Ot bmz nestíhá. Přecházíme na řešení cirkulačního čerpadla na tlačítko místo stálého provozu dle časového nastavení. Co mi poradíte?
Děkuji za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

0x
Výškový rozdíl je zcela nepodstatný parametr.
Rozhodující je průměr potrubí, délka potrubí, materiál a tepelné ztráty.
vasekl
hodnocení

Tepla Cu 22mm, zpatecka 15mm. Samozřejmě vse v tubexu. Jak jsem zmiňoval 22 metrů tam ve 22mm a zpet 22 metrů v 15mm.
2024
To není nic hrozného...Skoro bych čekal chybu někde jinde než v čerpadle.
Nicméně teď má dovolené to nepočítám. Buď to tedy spočítá někdo jiný, nebo se na to kouknu až se vrátím do své kanceláře.

hodnocení

0x

Cirkulační čerpadlo nepotřebuje žádný extra výkon.Jestli nebude problém v provedení cirkulace.

hodnocení

0x

Napřed bych změřil proud, který bere čerpadlo při cirkulaci vody. Z toho by se dalo usoudit, jestli čerpadlo běží na hranici svého výkonu.

Chtělo by to také nějak změřit i tlak, který je na výstupu čerpadla.

A poslední pokus bych udělal tak, že bych demontoval a zaslepil všechny vodovodní baterie kromé té nejvzdálenější. Nevím jestli je možné, že si voda při cirkulaci najde nějakou snadnější cestu a čerpadlo tedy nedotlačí vodu až k poslední vodovodní baterii.

Píšeš, že součané čerpadlo nestíhá. Jak se to projevuje nebo jak jsi na to přišel? Čerpadlo které je v provozu a není ucpané tak tu vodu musí rozpohybovat.

hodnocení

0x

popište jak máte cirkulaci provedenou včetně rozvodu od kud kam je zapojen a jak je veden. dělal to instalater nebo někdo jiný?

vasekl
hodnocení

Ano delal to instalater podle projektu, cerpadlo uz ma 14 let. Nedavno jsem cistil sitko.

tak pokud to 14 let fungovalo tak má asi čerpadlo nejlepší za sebou dejte druhé a je to. je úplně jedno co tam dáte já osobně dávám převážně grunfoss

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]