Nejste přihlášen/a.
doplněno 25.12.25 09:06: Děkuji všem, dělám stejně už léta. Jen mě zarazilo, že obě moje kámošky to pořád vytahují,vždyť tim neustálým vytahováním musí trpět i zásuvka.
8x
Ničemu to nevadí, leda že chcete extrémně šetřit každý "watík". Dá se to přirovnat k trvale zapojené TV v zásuvce, TV měly opravdový vypínač tak před odhadem 30 let nazpět. Takový wifi router má spotřebu větší, jednotky wattů.
8x
Nevadí to vůbec. Kámoška ví prd. Klidně ji mějte v zásuvce nonstop. Co se týká varné konvice, doporučuji nechávat po použití mimo základnu (nebezpečí požáru).
Doma varnou konvici nemám, ale v práci děláme stejně - stavíme mimo základnu. A naučila jsem to i svoji maminku, když ještě bydlela doma.
Občas jezdím po firmách a když jdeme kafovat do kuchyňky, dost často tam mají u konvice vylepenou zalaminovanou A4 s upozorněním. A dělají dobře.
@id Nebylo to ale spíš tak, že ji někdo podvědomě zapnul, když ji dával na podstavec? Mně se to tedy stává často, aniž bych si ten pohyb prstu uvědomil. Samovolné zapnutí považuju za naprosto vyloučené. Ani tak se ale nic nemělo stát, protože konvice má v konektoru na každém přívodu bimetalový kotouček. Tyto bimetaly nedovolí roztavení plastu.
Samovolné zapnutí je vyloučené, vše je o lidském faktoru, kdy člověk prázdnou konev nechtíc zapne před postavením na stojan, nebo častěji ji z něj sundá už ještě před jejím vypnutím a po zalití kafe tak postaví zpět prazdnou ale stále zapnutou. Třetí možností je vylití celé konvice bezprostředně po uvedení do varu ještě před vypnutím, rozpálené dno se spirálou se tak následně přehřeje, vypne havarijní termostat a postavíme tak prázdnou zapnutou konvici zpátky na stojan,kde čeká na vychladnutí a sepnutí havarijního termostatu ... Stalo se mi několikrát, naštěstí u konve s dotykovým ovládáním, kde po cvaknutí bimetalu pípání a svícení hned upozornilo, že ožila.
5x
doplněno 25.12.25 10:21:
Doplním - naše "rychlovarka" není nikdy zcela prázdná, protože ihned po použití se do ní nová voda dolévá (ano, tvoří se tam vodní kámen, který se dá jednou za čas lehce odstranit přidáním octa), tak pokud by se páčkový vypínač sám spustil (nevím, proč a jak by to udělal) bude to/var hned slyšet. Tu konvici bych si zabezpečil snad jen v případě, že je v domácnosti kočka, která skočí a vleze všude a mohla by o páčku zavadit (ale kočka u nás není).
5x
Jenom v kuchyni jich máme trvale v zásuvce asi pět, klasika, horkovzduch fritéza, horkovzduch trouba, rychlovar.konvice, mikrovlnka, kávovar, myčka, karma. ![]()
4x
Tyhle spotřebiče jsou na trvalé připojení k síti dělané a míra rizika je přijatelná. Naopak každodenním vytahováním ze zásuvky způsobíte, že zásuvka se bude muset każdých pár let vyměnit, nebo se třeba mechanicky uvolní.
Osobně bych to dêlal tak, že pokud troubu použiji jednou za 14 dní, tak bych ji odpojoval, pokud skoro denně, tak ne.
4x
Mikrovlnku mám v zásuvce dobrých 20 let... a žádný problém.
Co se týká rychlovarky... tam také, ale nikdy nenechávám stát konvici na základně (pokud zrovna nevařím vodu), tam už by problém nastat mohl.
Ano
. U nás se již 2x stalo, že se konvíce (a to od různých výrobců) zaply samy. Od té doby po uvaření vody dáváme také mimo základnu!
No vysvětlení je , protože jsem jich několik opravoval - Bimetalový" termostat" resp. plíšek co ovládá zapínání rk přes pákové převody a měl by být ovládán obsluhou -při chtěném zapnutí se prohne a zapne přes pák. mechanismus
sepne kontakt k top. tělesu. Bhž se stalo ,jak píši mě 2x (a nebyly to konvice za 300,-Kč!), že se plíšek zřejmě prohnul sám
od sebe a došlo k sepnutí tělesa. A jak píší další - nejsem v tom sám!
Zúčastnil jsem se několika školení požární bezpečnosti. Vždy bylo důrazně doporučeno nenechávat konvici na základně přes všechny možné bezpečnostní pojistky. Dokud to člověk nevidi na vlastní oči, tak nevěří jak rychle může taková konvice začít hořet a jak vysoko z ní šlehá plamen.
4x
Před cca 17 lety jsem od formy odkoupil starou mikrovlnku a ta je v zásuvce celou tu dobu (včetně dovolených). Ve firmě byla před tím v zásuvce nejméně 10 let víc nepamatuju). Nikdy nebyl problém a nikoho ani nenapadlo jí odpojovat.
Pozor ale na tu varnou konvici! U starších typů občas docházelo ke samovolnému zapnutí (vlastní zkušenost, byl jsem na štěstí u toho) a pokud v nich nebyla voda, dokázaly založit požár. Kolegovi takhle vyhořela kuchyň. Stačilo ale konvici stavět mimo podstavec, nebylo nutné vytahovat šňůru ze zásuvky.
doplněno 25.12.25 09:13:
Koukněte sem.
Rychlovarka má dva "výpínače". Jeden bimetalový a pokud tem selže, tak tepelnou pojistku, která se utaví.
4x
Milá paní Ajo, tak jsem přečetl všechny odpovedi, většinu odměnil a přikláním se k většině, že je zbytečné některé spotřebiče odpojovat od zásuvky.
Prosím, až budete mluvit s kámoškou, která Vás sepsula, zeptejte se jí, prosím, proč většina lidí nevytahuje MW ze zásuvky, proč to dělá ona? Co jí hrozí? Kdo jí to poradil?
Moc děkuji a přeji jen pohodu u pohádek.
3x
K vytahování spotřebičů ze zásuvky není žádný rozumný důvod. Samovolné zapnutí mikrovlnky nebo konvice je naprosto vyloučené i kdyby byly zapojené přes prodlužovačky do rozdvojky. To je internetové plašení lidí. Proč by si někdo kupoval mikrovlnku s hodinami, když by je pak měl vypnuté? Spotřeba ve stand-by režimu je bezvýznamná. To jsou novinářské bláboly recyklované z konce minulého století. Vytahováním zástrčky ze zásuvky se spíš uvolní zásuvka a odře povrchová úprava kolíků zástrčky.
3x
Zástrčkové spotřebiče nechávám v zásuvkách. A že jich doma máme. Rychlovarku vracím zpět na základnu. A bezpečnost? Ta nemůže být na úkor pohodlnosti. Tedy funkční jističe, chrániče a další prvky.
2x
Některé mikrovlnky mají displej co ukazuje čas, ale pokud chce člověk šetřit na maximum, tak vytahovat ze zásuvky. Mikrovlny jsou uvnitř v mikrovlnce(a pár centimetrů od mikrovlnky) až po zapnutí/startu. Co znám mikrovlnky, tak jsou jištěny uvnitř přístrojovou pojistkou a jsou v plechové bedně, takže za mě dost bezpečné.
2x
samozřejmě bezpečnostní riziko je vždycky nějaké...jsou lidé, kteří vypojují všechno...viz. např. moje máti jak mikrovlnku tak i pračku...starého psa novým kouskům nenaučíš...podle mě není ani tak důležité, zda to je pernamentně zapojené nebo ne...ale hlavně by to nemělo být přes prodlužku...proč?.. 1) viz. návod kde se to zakazuje 2) protože právě ta pofiderní prodlužka je to ZLO, diky kterému se to může poškodit...potažmo za 3) špatná/stará elektroinstalce v baráku/bytě
2x
Hloupa mikrovlanka ma tvrdej vypinac - neni nitno vytahovat ze zasuvky nic obvykle nebere, pokud vam nevadi ze je faze stalevside v bedne... vypinac obvykle ustrihne nulak diky prohozenym vidlicim
chytra mikrovlnka s displejem /hodinami anebo multifunkce - tu ze zasuvky vypinam pokud odjizdim na vic jak 2 dny z bytu navic ten displej neprijemne sviti...
konvice? Plati to same, ty s mikrospinacem davat mimo zakladnu (furt neco berou), ty stare s mechanickym - tam je to jedno. Pokud je kvalitni nerezova (mam bosch). U levnych plastovych z duvodu bezpecnosti taky davat mimo zakladnu
A pokud vim u pracek se vytahovat vidlici predepisuje v navodu. Tam bere proud temer jiste.
1x
Zaujalo me toto "je v zásuvce s vypínačem". co tim myslite? dekuji.
0x
Vždy vypínám zásuvku. Používám prodlužky z Allegra. Zapnu tu zásuvku, kterou právě používám. Po použítí vypnu. odkaz allegro.cz/...

jako vtipný je si myslet, že když mezi spotřebič a zásuvku strčím takovouhle noname prodlužku s vypínači, že se jako chovám bezpečněji, než nechat ten spotřebič trvale pod proudem ![]()
@km: jako vtipný je, že absolutně nevíš která bije...proto se už k tomuto tématu nevyjadřuj, víš kulový...díky
říká ten, co se dle svého vyjádření živí jako rozpočtář, ale nemá tuchu o současných cenách stavebních prací, jak zde na poraďte už mnohokrát dokázal
polib si ucho, díky
Tak ta prodlužka z Allegra je docela bizár, asi jste nikdy neviděl takovou prodlužku uvnitř. Na tohle bych rozhodně nikdy nepřipojil spotřebiče s příkonem kolem 2kW, možná tak vánoční stromeček.
Nezapomeňte připomenout, že každou zásuvku musíte po třech letech vyměnit za novou. Jinak je nebezpečná a můžete kdykoliv vyhořet.
@km, no když si čtu ten svů včerejšíj ranní příspěvek, na kterej jsem ti reagoval...a přečetl jsem si znovu tu formlulaci co jsi napsal ty...tak se ti vyjimečně musím omluvit, protože jsem to špatně pochopil...prodlužka z Allegra je špatně...ostatně jako každá prodlužka viz. návody výrobců...a uvítal bych kdybys přestal rypat ohledně mého rozpočtování, protože narozdíl od tebe mě to docela obstojně živí a moje ceny jsou přesné..kdyby nebyly...můj zaměstnavatel nemá zakázky a já bych byl bez práce...takže se to logicky vylučuje
0x
Máme mikrovlnky zabudované a tam ani nelze pokaždé vytahovat ze zásuvky. A ten display nebere skoro nic Snad zvýšené nebezpečí požáru, ale jinak OK. ![]()
Také mám jednu zabudovanou na chatě a tam jsem si udělal vypínač na poličku a tím vypínačem vypnu zabudovanou mikrovlnku a současně trafika pro osvětlení kuchyně.
nevím proč ale ty trafika jsou udělaný tak že jedou na dálkový ovládání jenže když je výpadek proudu a pak proud naběhne tak se automaticky celá kuchyň rozsvítí, je to z ikey.
0x
Přestěhoval jsem se do nového bytu s chytrou domácností. Hned za vstupními dveřmi je vypínač, kterým při odchodu úplně všechno vypnu. Zásuvky, případně zapomenutá rozsvícená světla. Bohužel mi to vypíná i vifi router, který se z toho po zapnutí dlouho vzpamatovává.
Km: shazovani jisticu prestane bavit, asi na to nejsou ani delane a navic my je u dveri nemame
Třeba taková vypnutá lednice nebo mrazák je fakt dobrá věc, ale možná, že v chytré domácnosti se už nevaří a kuchyň není potřeba.
0x
Doporučuji mít mikrovlnku trvale zapnutou v zásuvce a zapínat jí knoflíkem na mikrovlnce k tomu určeným. Neustálým vytahováním ze zásuvky naopak zhoršujete bezpečnostní situaci tím, že namáháte zásuvku a vodiče (zvláště pokud máte Al přívod) k ní připojené, unavujete kontakty v zásuvce, jednou se Vám stane, že zástrčku nedorazíte a to vše způsobí, že Vám zásuvka vyhoří.
Stále zapnutý můžete mít podstavec varné konvice, tam není žádné místo, které by mohlo samovolně vyhořet. Konvici do podstavce dávejte pouze pro uvaření vody a nezapomeňte, že vaříte. Vracet prázdnou konvici do podstavce je jedna z největších blbostí, které se v domácnostech dělají. Pokud nemáte místo, tak ji dejte na kraj podstavce, ale nezasuňte jí do kontaktů. Varné konvice mají dvojí jištění, ale u mnohých jedno z těch dvou nefunguje a uživatel to neví a vaří dál. A potom je tam už jenom jedno jištění a někdy třeba žádné. Samozřejmě, že dvě jištění najednou neselžou, ale musí být obě funkční.
Přeji Vám hodně zdraví k Vaším kulatým narozeninám v přístím roce a obdivuji ve Vašem věku vitalitu, jakou máte. A ty rady výše jsou pro Vás, tak se jimi řiďte. Mimochodem byl jsem u požáru obchodu, který vznikl od kabelu prodlužovačky, na kterém stál léta obyčejný ODPADKOVÝ koš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.