Nejste přihlášen/a.
Poprosím o radu. Je to celé na rychlo. Včera za mnou přišel vnuk, jaký že to jsem blbec, že kdybych kdysi koupila bitcoiny za pár korun, tak že se dnes válím někde u moře na Bahamách
. Tak bych jemu a jeho dvěma sourozencům ráda dala "něco" v podobě bitcoinu (třeba) pod stromeček. Prosím Vás, nemám na to desetitisíce, nemám ani tisíce. Prostě spíš by to byla jen pamatka na mě, každému dejme tomu za 500 (já vím, je to prd, ale jako vzpomínka dobrý, ne
). Kam mám kliknut, kde koupit tak, abych jim to zítra mohla dát pod stromeček? Třeba i jen jako sken obrazovky, že je koupeno.
2x
fotodeky.cz/...
Fakt vám řekl, že jste blbec, protože neumíte předpovídat budoucnost?
Co teprve ti, kteří bitcoiny měli, ale koupili si za ně třeba pizzu?
Hele, Miki. Neřekl přímo blbec
, ale vyšlo to nastejno. Nakonec měl pravdu. Ano, jsem blbec... No nic, nehledám ani polštář s jakámsi obrázkem. Koukám, že jsem se asi spletla, když jsem se domnívala, že tady někdo poradí...
2x
Bod po bodu:
- stáhnout si a nainstalovat nějakou crypto peněženku (např. Exodus - exodus.com/...
- po instalaci v ní pak klinete nahoře na "Wallet", dáte vyhledat (Lupa) a "bitcoin"- ukáže vám to adresu vaší nové bitcoin peněženky (společně s QR a možností si to poslat na svůj e-mail)
- tuto adresu pak použijete jako cílovou při nákupu Bitcoin ať buď v Bitcoinmatu (pokud máte nějaký v okolí, je to dražší) anebo na burze (kde to je levnější a online, třeba ta česká coinmate.io/... Na burze je nutné si založit svůj účet (zdarma).
- příjemci pak dáte "secret key"z toho Exodusu, kterým si on defacto obnoví tuto peněženku někde u sebe
Anebo dle AI je další možnost pro vygenerování peněženky třeba tato:
3. Pomocí papírové peněženky
Jak to funguje: Vygenerujete si na webu (např. Bitaddress.org) pár veřejného a soukromého klíče, vytisknete je (ideálně z offline počítače) a předáte obdarovanému.
Výhody: Bezpečné uložení offline.
Nevýhody: Obdarovaný musí vědět, jak tyto klíče importovat do své peněženky.
1x
Můžete jim koupit pozemek na Měsíci. Až tam bude pozemková krize, tak půjde pěkně nahoru.
Investovala tak už řada známých lidí:
Popřípadě můžete koupit i celou hvězdu:
Kdo četl od Liou Cch-sin " Vzpominka na zemi", tak ví, jak výhodná to je koupě.
Ale nákup proveďte jen jestli vám ty peníze přebývají.
1x
Pri pokuse kupit bitcoin bez skusenosti je velka sanca nabehnut na nejake podvodne stranky. Dajte vnukovi CZK / EUR / USD, hotovost alebo prevodom z uctu, bitcoin si nakupi sam.
ferax - pochopil to blbě a Vy jakbysmet... Zamyslete se příště, než napíšete nějakou kravinu, ano? A pro ty pomalejší v myšlení vysvětlím - tak za prvé vnukovi je 14 a za druhé, měl to být dárek, který by mě připomínal (třeba i úsměvně) třeba za 20 let.
Teda paní Jkj, napsat Peterovi+Štírovi+Feraxovi že něco nepochopili, to si teda troufáte..pokuste se zamyslet, jestli, čistě teoreticky, nemůže být chyba třeba maličko na vaší straně![]()
Ano, nepochopili a Vy také ne. Ale to je vcelku Váš problém. Naštěstí se tu objevili rady od lidí, kteří nejen že dotaz pochopili, ale i poradili.
Hlavně nám sem nezapomeňte napsat jak jste uspěla (reakci dětí) a přesný postup, jak jste situaci vyřešila (nákup BTC). Neboť na tohle konkrétně zde všichni čekáme. Což ale jistě víte, protože toto je poradna a budou zde číst i další lidé, tedy víte jistě i to, že se svět nemotá jen kolem vaší hlavy. To byste totiž byla nechápavá, dokonce hloupá i vy, a to jistě nechcete
Těším se velmi na vaše čtivo![]()
1x
1x
Dobrý den @jkj,
Bitcoin je virtuální měna. Nemá tedy žádnou fyzickou reprezentaci – nic, na co by si člověk mohl sáhnout. Podobně jako třeba peníze na platební kartě. Aby si mohl bitcoin někdo koupit, existuje sdílená databáze obchodů s bitcoinem – to proto, aby někdo nemohl stejný bitcoin prodat dvakrát.
Je to podobné jako s akciemi. Za 500 Kč můžete koupit podíl v nějakém fondu, který akcie vlastní. Ostatně kdybyste si před 15 lety koupila akcie třeba firmy Tesla, také byste dnes nejspíš byla docela bohatá. Cena bitcoinu se ale mění velmi často a oběma směry. Momentálně je cena jednoho bitcoinu cca 1,8 milionu Kč, ale v únoru nebo říjnu stál kolem 2,5 milionu Kč. Dlouhodobě ale cena bitcoinu zatím rostla – podobně jako u akcií. Může se ale také stát, že se jednou stane zcela bezcenným.
U bitcoinu si kupujete malý podíl na vlastnictví bitcoinu. Třeba tak, že si nainstalujete do mobilu aplikaci – například Trust – a v ní si založíte kryptoměnovou peněženku. Do ní můžete za peníze z kreditní karty koupit malou část bitcoinu (podíl zakoupený na burze). A pokud by si aplikaci do mobilu nainstaloval vnuk, tak mu můžete odpovídající část bitcoinu i převést do jeho peněženky. Ale pozor, převody jsou zpoplatněné a chvíli trvají – nedivte se tedy, že za 500 Kč dostanete podíl v o něco menší hodnotě a bude to chvilku trvat. Ale do štědrovečerní večeře by to asi mělo proběhnout. Také pozor na to, že kdybyste přístup do peněženky ztratila třeba kvůli ztrátě nebo výměně mobilu, peníze jsou ztraceny. Dají se ale vygenerovat přístupové kódy k peněžence a ty vytisknout na papír jako záloha – opět se dá vyřešit v aplikaci Trust.
Předpokládám, že toto je asi nejbližší tomu, na co jste se ptala.
Vy jste zlato
. Jojo, tohle jsem tak nějak chtěla vědět. Vůbec nejde o to, že bych čekala, že jednou z toho kluci dostanou zpátky alespoň těch 500
. Jen jsme tu prostě s kluky vedli debatu (je jim 14 a 15 let) právě o těch bitcoinech. Toho jednoho podobné věci hodně zajímají, čte si tom a vůbec. A mně přišlo docela úsměvné, dát jim takový dárek. Jasně že ne - Tady máš bicoin a jdi si ho dát do pokladničky
. Moc děkuji.
0x
Kup mu stírací los a pak mu řekni, že hlupák, že si nesetřel výhru: To bude něco podobnýho.
A rodičům řekni, že by ještě trošku měli zapracovat na výchově (snad ještě není pozdě).
0x
Nevím, co bys chtěla kupovat za 500,-, Google píše tohle: Kolik stojí 1 Bitcoin v měně CZK? 1 Bitcoin (BTC) momentálně v měně Czech Koruna (CZK) stojí kolem Kč1 806 583.
0x
Za 500 Kč kupuji každý měsíc po výplatě na anycoin.cz/... a posílám si to do své (u mě HW) peněženky.
0x
Pochopil jsem to tak, že dětem chcete dát fyzický dárek. Kryptopeněženka ani kryptoměna ale nejsou fyzické. Jeví se mi tedy jako nejvhodnější řešení koupit HW peněřenku Trezor. Klidně tu nejlevnější, protože i tak vás to přijde dráž jak na těch 500. Po tom co si nastavíte ten Trezor, tak v rámci jeho aplikace jde přímo nakoupit některé základní kryptoměny. Dejte tam tedy dětem libovolné množství kryptoměny. Pak jim můžete dát darem fyzický Trezor s na něm uloženým Bitcoinem. K trezoru samozřejmě pak samozřejmě všechny přístupové údaje a klíče. Je pak jen na dětech jestli to celé skončí někde v šuplíku na zapomnění, nebo jestli budou dál investovat až dospějí. Ten Trezor bude fungovat pořád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.