Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skladba podlahy - přestavba staré půdy

Od: gotrekzagary® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

vím že se tu podobná témata již několikrát řešila, nicméně jsem v předchozích vláknech odpověď nenašel.

Provádíme přestavbu staré půdy a vím, že co se týká podlahy, nezvolil jsem nejlepší řešení, ale předělávat to už nebudu.

Současná skladba je následující: podhled (klasická omítka) - záklop - trámy (mezi ně jsem nacpal vatu Isover) - rošt na vytvoření roviny - OSB 18mm.

Na to chci dát další vrstvu OSB 18mm (křížem na první) a nakonec finálku. Nicméně přemýšlím, jestli mezi ty dvě vrstvy OSB nedat Hobru (odhadem tak 5 mm). Mirelon jsem zavrhl, protože mám zkušenost, že se časem ztrácí (vím jak vypadal pod kobercem po dvou letech). Mám totiž strach, jestli by ty dvě OSB na sobě, časem nezačaly skřípat a vrzat.

Díky za tipy.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavelo*
hodnocení

0x

Dobrý den. Řekl bych že ta hobra mezi OSB není dobrý nápad. Předpokládám že budete dávat další OSB aby se zvýšila tuhost podlahy - nepronášela se. Když mezi to dáte hobru, asi se to bude pronášet (vycházím z předpokladu že s dvojnásobnou tlouštkou dřevěného materiálu je zatížení (nábytek, Vaše hmotnost) na ten stejný průhyb 4 násobné) Já bych na to dal přímo křížem tu druhou hobru a pořádně prošrouboval, nejdřív trošku vyměřit aby spoje-konce spodních horních desek nebyly blízko k sobě (šířka jedné k délce druhé). Tepelná roztažnost a bobtnání v jednotlivých směrech desky považuji za zanedbatelné.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud ti jde i o to,aby měla podlaha i dostatečný kročejový útlum,udělej to přesně tak,jak sis to vymyslel.Ale nešroubuj to k sobě,ani ke trámům.Nejlepší akustické vlastnosti získáš tak,že deska,nesoucí finální podlahu bude jako plovoucí podlaha,bude na té vatě doslova plavat.Jednotlivé OSB desky musí být na perodrážku slepeny do jednoho kusu.Já bych nakonec použil desky Rigidur,O moc dražší by to nebylo a akustická,protipožární a mechanická vlastnost je mnohem lepší.

JABRAKA

hodnocení

První vrstva OSB je již napevno přišroubována přes rošt do trámů. Když se po tom chodí, slyšet to není, ale dupání se samozřejmě přenese. OSB na druhou vrstvu jsou už nakoupeny taky, takže Rigidury tam dávat nebudu. Právě řeším, jestli by případně mezivrstva z hobry měla přínos - zamezení vrzání desek o sebe při chůzi + případné další utlumení kročejovky. Ale mám současně i strach, že to zátěž nabytku a SDK příček "vymačká" a podlaha bude hrbatá.

Původní plán byl jen dvě vrstvy OSB křížem a hobru až pod finálku, což bude z 90% plovoučka (jen do dětského pokoje přijde částečně koberec).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]