Nejste přihlášen/a.
pomoc elektrikáři, nová podlaha v kuchyni mě donutila spotřebče odpojit, vše jede správně kromě ...trouba funguje, spálila se v ní žárovka kterou jsem vyměnil, ta nová jela si týden a vyhodila mimo správného jističe i hlavní jistič, žárovku jsem vyměnil znovu a jelo to jeden den, dnes žárovka kaput a jističe zase venku. Trouba jede, jen holt nesvítí. Kde múže být problém? Mám shánět novou troubu?
Já mám tedy troubu na 230V a sporák na plyn.
![]()
Jestli žárovka jela jeden den, tak to musela šajnit do bíla na 400V, že neshořela ihned.
Už jsem se s tím setkal u elektrického sporáku. Na žárovku šlo 400 V, přes to nějakou dobu svítila. Pak explodovala a vyhodila pojistky až v HDS. Ony ty žárovky do trouby jsou asi odolnější.
Původní žárovička zřejmě praskla kvůli této příčině a další samozřejmě taky.
2x
Kup si žárovku přímo určenou do trouby na 300°C a máš po problému kvelektro.cz/...
doplněno 18.12.25 10:41:
Pokud pokaždé při vypadnutí jističe odejde i žárovka, tak jinde chybu nehledej, většinou při spálení žárovky se spojí vlákna a dojde ke spojení fáze s nulou a to ti dokáže vyhodit jistič až u hodin
0x
Zkontroluj patici žárovky. Jestli není vypálená.
Pak vlivem vedra v troubě mohou kontakty začít vodit přes nějakou spáleninu zbytku kovů z objímky a nebo se jen roztáhnou a dotkou mezi sebou a zkrat.
Vymontuj žárovku a vyfoť nám sem patici zezadu i zepředu k posouzení.
Pochopitelně při focení do toho posviť. Né, že sem dáš fotku jak většina lidí černou šmouhu, kde nic není vidět
.
TAky napiš jakou máš troubu. Výrobce, model. Můžem se kouknout po webu na náhradní patici žárovky.
doplněno 17.12.25 19:47:
Super, patice vypadá čistá a zdravá. Tam se nemá co dotknout. Ani na středním kontaktu uvnitř nejsou ani napálené nečistoty a ani zbytky cínu od hrotu objímky žárovky.
Namodrání mosazi vnějšího kontaktu nevadí.
...
Tedy patici můžeme vyloučit.
Co tedy ta žárovka? Je určená na teploty 300˚C? Tedy troubová 230V E14 na 300C?
0x
Jsou to skutečně žárovky do trouby?
Žárovky mohou být stejné, ale jedna je například do šicího stroje a druhá je žáruvzdorná do trouby. Na žárovce by mělo být napsané, že je pro teploty 250°C.
Chléb: Při pečení chleba se trouba často předehřívá na 230-250 °C. Na začátku se může péct s párou (např. na spodním plechu s vodou) 10 minut, poté se teplota sníží a chléb se dopeče.
Pizza: Vysoká teplota je nutná pro rychlé upečení pizzy s křupavým těstem.
Grilování: Teploty 250-350 °C se používají při grilování (sálavým teplem), nikoli pro pečení v klasickém smyslu.
Stačí ti to takhle?
0x
Na 100 % to máte špatně připojené a do žárovky pouštíte 400 V, místo 230 V (ona to může i chvíli vydržet). Spotřebič nezapínejte, odděláte si i topná tělesa.
díky, to by mohlo být, ale touba je připojená jako dřív a jelo to deset let. kde se mohla stát chyba? do trouby nikdo nevrtal, připojení je přes vidlici fakt roky. No nic nebudu svítit. Proč bych měl spálit topná tělesa?
Jestli tam je 400V, tak už víme.
(Třeba jakoukoli dvoupólovou zkoušečkou, která je schopná rozlišit 230V a 400V)
Např. dstechnik.cz/...
0x
Netuším, co všechno a jak jste odpojoval při té rekonstrukci, tak se ještě pro jistotu zeptám:
Tu troubu máte připojenou na pevno na 3 fáze (v tom případě máte přehozený nulák s některou fází), nebo přes běžnou zásuvku (jedna fáze)? Nezasahoval jste nějak do instalace? Jinde Vám žárovky neprskají? Jestli to máte přes zásuvku, změřte si v ní napětí Když naměříte výrazně víc, než 230 V, máte tam místo nuláku druhou fázi. Samo se to samozřejmě přepojit nemůže, ale závadu mohl způsobit i někdo jiný, někde jinde v domě. Byla by to sice neskutečná náhoda, ale vyloučit se to nedá.
Jestli tam máte 400 V, topné těleso to nějakou dobu vydrží, ale je jen otázka času, kdy se mu to přestane líbit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.