Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Chci se optat jak čistíte lis na česnek? Já to dělám tak, že se mi do toho většinou nechce a pustím se do toho další den. Dělám to tak, že vezmu jehlu a vše namačkám dovnitř, pak vyfoukám a odstraním. Je na to nějaký lepší postup? Díky.
Lelpší postup je ten, že na čištění lisu na česnek používám umělohmotný čistič na čištění lisu, je to přípravek k tomu určeny. Je to umělohmotná placička s bodlinkami přesně zapadající do dírek na lisu. Celé je to na tyčce, za kterou to držíte. Druhý postup je ten, že vnitřek lisu vyjmu a umístím do myčky, za dvě nebo tři cykly je to čisté.
Hliníkový protlačovák na česnek jsem vyhodil, protože nesmí do myčky (sůl, vařící voda a hliník nejde dohromady).
Koupil jsem nějaký nerez a čištění udělá myčka.
Maximálně jí pomůžu a protlačovák na česnek odmočím v hrnku s vodou.
Do myčky pak umístím v otevřeném stavu tak, aby tryska z ramena myčky přímo stříkala na to sítko.
Osobně čistím hned po použití.
A to většinou sirkou/špejlí/párátkem. Co je po ruce.
Také případně foukám.
Dělejte tak, jak Vám vyhovuje.
Pozor na různé typy lisů, aby zmiňované čistítko od @maky zapadalo přesně do těch dírek. Asi vzít do obchodu sebou.
Já mám problém spíš aby ten lis něco vydržel když lisuji. Teď máme třetí, tenhle:
má trochu jiné rukojeti. Ta část co se skrz ni ten česnek lisuje je ze silného plechu vyndavací a zastamdací, stačí ji vyndat a promnout v prstech. Snad nám ten lis vydrží déle než ty předchozí dva - u toho hliníkového se rukojeti ohnuly , u druhého, nerezového se zase vylomila te část co se skrz ni česnek lisoval.
Mívala jsem s lisem na česnek naprostro stejný problém. Pak jsem viděla stařičkou kuchařku, jak na malých slzičkách na struhadle česnek strouhala. Vyzkoušela jsem v koutečku struhadla, pak jsem koupila maličké struhadlo a lis jsem vyhodila. Česnek už mnoho let jen strouhám.
Skutečně? Nevšimla jsem si šťáy ani v lisu ani na struhadle. Stejně se to všechno vyluhuje ve vařicí tekutině.
Něco málo k zamyšlení o zpracování česneku a využití jeho potenciálu na naše zdraví.
Moje babička česnek na prkýnku vždy jídelním nožem s kulatou špičkou postupně postírala na kašičku.
Tu ještě posolila, opepřila a společně utřela na úplně hladkou hmotu, ze které vytvořila kuličku /mohla se i krychlička
/.(osobně dávám navíc třeba i drcený kmín, či majoránku, podle typu jídla)
Důležité je to tření a právě ta šťáva, která se ze stroužku uvolnila.
Potom teprve má česnek ty správné účinky na zdraví. Tím rozmělněním se nastartuje enzymatický proces, který spouští výtěžnost česneku, který náš organismus může dobře přijímat a zpracovávat. Česnek tímto způsobem ale připravujeme alespoň 10 minut před použitím. Ten čas je potřeba, aby se enzymy uvolnily a byly maximálně prospěšné.
Česnek je zdravý, ale tohle málokdo ví.
A též pokud hodíte česnek do polévky celý, nebo postrouhaný, tak vařící vodou ztrácí některé svoje silné protizánětlivé vlastnosti.
--------------------
Takže ano prolisovat, a na prkýnku ještě rozetřít se solí pořádně na kašičku.
Všimněte si, že ten česnek se potom úplně jinak rozvoní.
A možná dědíte i po svých prapředcích. Maminka to musela také od někoho odkoukat. Naši předkové měli těžký život, ale v mnoha věcech jednodušší, protože pevně daný. V dnešní době jsou ty mantinely dávno poraženy.
Lisy na česnek mám dva. Jeden nerezový používám doma na česnek a starý kliníkový používám v keramické dílně, když andělíčkům dělám vlásky, tak právě pomocí tohoto lisu. Pak ho ale neumyju, když pak za týden přijdu, je to pěkně zatvrdlé a hezky se to vyklepne, když s tím tuknu o pracovní stůl. S česnekem to praktikuji jinak.![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.