Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Čištění lisu na česnek - jsem divná?

Od: laura odpovědí: 30 změna:

Zdravim. Chci se optat jak čistíte lis na česnek? Já to dělám tak, že se mi do toho většinou nechce a pustím se do toho další den. Dělám to tak, že vezmu jehlu a vše namačkám dovnitř, pak vyfoukám a odstraním. Je na to nějaký lepší postup? Díky.

 

 

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar vikos

Zdravím. Já to dělám zpravidla hned, ať to nezaschne a nemusím to rozmáčet. Čištění dělám buď plastovým "čistítkem", které bylo u lisu. Nebo na to vezmu kartáček na nádobí a s ním je to taky hned.

halamus

Taky používám kartáček, pak propláchnu proudem vody.

 

kum3d
hodnocení

3x
Já to dělám párátkem, které pak zahodím. Mám to tak naučené a nevadí mi to. Je to otázka pěti sekund. Také to namačkám dovnitř a po projetí všech dírek zbytek vypadne ven. Lis na česnek do myčka já dávat nemohou. Mám ten hliníkový.

 

km
hodnocení

3x
ano, jste divna

 

hodnocení

1x
avatar maky

Lelpší postup je ten, že na čištění lisu na česnek používám umělohmotný čistič na čištění lisu, je to přípravek k tomu určeny. Je to umělohmotná placička s bodlinkami přesně zapadající do dírek na lisu. Celé je to na tyčce, za kterou to držíte. Druhý postup je ten, že vnitřek lisu vyjmu a umístím do myčky, za dvě nebo tři cykly je to čisté.

Koupíte to v prodejně s nádobím a domácími potřebami.

km
souhlasim. jen doplnim, ze ti co si vycisti hned, tak toho je docela dost, takze se to da pouzit do jidla.

 

bear
hodnocení

1x

Hliníkový protlačovák na česnek jsem vyhodil, protože nesmí do myčky (sůl, vařící voda a hliník nejde dohromady).

Koupil jsem nějaký nerez a čištění udělá myčka.

Maximálně jí pomůžu a protlačovák na česnek odmočím v hrnku s vodou.

Do myčky pak umístím v otevřeném stavu tak, aby tryska z ramena myčky přímo stříkala na to sítko.

 

hodnocení

1x

Mám lis, který má bodlinkaté čistítko z druhé strany části lisovací. Tím se vyčístí skoro dokonale, zbytek zvládne voda z kohoutku.

 

hodnocení

1x
Sama si přiděláváte práci. Čistím ihned po použití štětkou-kartáčkem na nádobí. Práce nejvýš na 30 sekund. Druhý den to musí být slušný humus.
Ale třeba prd na práci a takto vás to baví. Zaschlé vajíčko a těsto také myjete až druhý den, aby to byl lepší zážitek? ;)

 

hodnocení

1x
avatar libor007
Celý život jsem používal kde co, pachtil se s tím a pak jsem přišel na to že tahle kravina za 20 korun to udělá během pár vteřin naprosto elegantně. Prostě štětinama šťouchám pod tekoucí vodou nebo při mytí v misce z vnější strany do lisu, ony se protlačí do děr jak nic.
Čištění lisu na česnek - jsem divná?

 

hodnocení

0x
avatar prostromek

Osobně čistím hned po použití.

A to většinou sirkou/špejlí/párátkem. Co je po ruce.

Také případně foukám.

Dělejte tak, jak Vám vyhovuje.

Pozor na různé typy lisů, aby zmiňované čistítko od @maky zapadalo přesně do těch dírek. Asi vzít do obchodu sebou.

 

hodnocení

0x
Čistím hned a používám starý kartáček na zuby, tím vymačkám zbytky z lisu.

 

hodnocení

0x
avatar juraja
Vezmu párátko, 374x pichnu, oplachnu vodou a je to.

Do tolika ani neumím počítat*smich*

Tak je fakt, že se někdy spletu, proto si dělám čárky po deseti.*smich*
ltz
12.12.25 18:23
Chi, chi.

 

sdfgsdf
hodnocení

0x

Ideálně lis na česnek nepoužívat, nožem nakrájet na jemno nebo v hmoždíři. Čistí se to lépe.

 

yarda1
hodnocení

0x

Já mám problém spíš aby ten lis něco vydržel když lisuji. Teď máme třetí, tenhle:

tescoma.cz/...

má trochu jiné rukojeti. Ta část co se skrz ni ten česnek lisuje je ze silného plechu vyndavací a zastamdací, stačí ji vyndat a promnout v prstech. Snad nám ten lis vydrží déle než ty předchozí dva - u toho hliníkového se rukojeti ohnuly , u druhého, nerezového se zase vylomila te část co se skrz ni česnek lisoval.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Mívala jsem s lisem na česnek naprostro stejný problém. Pak jsem viděla stařičkou kuchařku, jak na malých slzičkách na struhadle česnek strouhala. Vyzkoušela jsem v koutečku struhadla, pak jsem koupila maličké struhadlo a lis jsem vyhodila. Česnek už mnoho let jen strouhám.

bear

To ovšem nepustí šťávu, ne?*zmateny*

Skutečně? Nevšimla jsem si šťáy ani v lisu ani na struhadle. Stejně se to všechno vyluhuje ve vařicí tekutině.

bear

Nevím, ale já vždy česnek lisuju čepelí nože a nebo lisovátkem.

Má pak lepší grády. Proto se to dělá.;)

 

hodnocení

0x
avatar prostromek

Něco málo k zamyšlení o zpracování česneku a využití jeho potenciálu na naše zdraví.

Moje babička česnek na prkýnku vždy jídelním nožem s kulatou špičkou postupně postírala na kašičku.

Tu ještě posolila, opepřila a společně utřela na úplně hladkou hmotu, ze které vytvořila kuličku /mohla se i krychlička *smich*/.(osobně dávám navíc třeba i drcený kmín, či majoránku, podle typu jídla)

Důležité je to tření a právě ta šťáva, která se ze stroužku uvolnila.

Potom teprve má česnek ty správné účinky na zdraví. Tím rozmělněním se nastartuje enzymatický proces, který spouští výtěžnost česneku, který náš organismus může dobře přijímat a zpracovávat. Česnek tímto způsobem ale připravujeme alespoň 10 minut před použitím. Ten čas je potřeba, aby se enzymy uvolnily a byly maximálně prospěšné.

Česnek je zdravý, ale tohle málokdo ví.

A též pokud hodíte česnek do polévky celý, nebo postrouhaný, tak vařící vodou ztrácí některé svoje silné protizánětlivé vlastnosti.

--------------------

Takže ano prolisovat, a na prkýnku ještě rozetřít se solí pořádně na kašičku.

Všimněte si, že ten česnek se potom úplně jinak rozvoní.

ltz
Jo, i moje maminka to tak dělávala, takže i já tak, se solí na kašičku.

A možná dědíte i po svých prapředcích. Maminka to musela také od někoho odkoukat. Naši předkové měli těžký život, ale v mnoha věcech jednodušší, protože pevně daný. V dnešní době jsou ty mantinely dávno poraženy.

 

bear

Přesně tak, proto ho téměř nikdo nestrouhá na struhadle a všude se prodávají různá protlačovadla a lisy.

 

hodnocení

0x
avatar clayman
Lis vyskrabu zevnitř kulatým priborovym nožem na hrubo. Většinou je to čisté na 95%, trvá mi to asi 10 sec. Vymyju vodou. Nechám uschnout a před uklízením vyklepu zbytky suchého.

Lisy na česnek mám dva. Jeden nerezový používám doma na česnek a starý kliníkový používám v keramické dílně, když andělíčkům dělám vlásky, tak právě pomocí tohoto lisu. Pak ho ale neumyju, když pak za týden přijdu, je to pěkně zatvrdlé a hezky se to vyklepne, když s tím tuknu o pracovní stůl. S česnekem to praktikuji jinak.*smich*

 

ida
hodnocení

0x

Nevím jestli se tomu říká divná, ale PRASE určitě. Člověk si uklízí hned.*alene*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]