Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení termostatu

Od: novotny odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, jedná se ústřední topení s kotlem na uhlí. Při jaké teplotě vody měřené na výstupu z kotle se má rozběhnout oběhové čerpadlo,?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Mám plynovej kotel, ale logicky bych volil 60˚C.

hodnocení

0x

Mám napojené i na ohřev TUV bez dalšího čerpadla a regulace tak mám nastaveno 60. Jestli máte napojeno jen na topení, klidně si to nastavte na 40°C při menší teplotě vám to vychladí radiátory kdyby vám to začlo dehtovat je třeba teplotu nastavit vyšší. Záleží taky jestli máte ochranu zpátečk tam by se měla zapnout až nad nastavenou teplotu zpátečky. Všechno je to o zapojení kotle.

hodnocení

0x

Mám nastavený termostat oběhového čerpadla na spínání při 60°C na výstupní trubce z kotle.

Směšovací ventil otvírá při teplotě 65°C, takže mi čerpadlo chvilku honí vodu pouze v kotli a až se otevře směšovací ventil, tak se část vody dostává i do topení.

Musíš to vyzkoušet. Když nastavíš oběhové čerpadlo na nejnižší průtok a zapneš čerpadlo při 60°C, tak musíš zjistit na kolik ti spadne teplota kotle. Když spadne o 10°C, tak příště nastavíš termostat na 70°C a teplota kotle už snad neklesne pod 60°C. Při teplotách pod 60°C kotel trpí a zkracuje se mu životnost.

Takže si musíš vyzkoušet, jak se chová tvůj kotel a nastavit ho tak, aby teplota neklesala pod 60°C.

novotny
hodnocení

Vážení pánové , moc vám děkuji za odpovědi, docela jste mě potěšily, doposud čerpadlo zapínalo při 50 C ,jsem vdovec, bude mi 82, jsem vdovec, nikdy jsem v koti netopil, až na stará kolena si doplňuji vzdělání, topím u přítelkyně, a jde o zařízení kombinované s el bojlerem ze 60 let minulého století ,jenom kotel je vyměněn za ekologický,takové štěstí nikomu nepřeji.,při čištění tam nedostanete pořádně ani ruce Shoduji se s vámi na 60 C,,s tím už si poradím,a omlovám se za překlepy a hrubky, a moc děkuji Standa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]