Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvzdušnění samotížné topné soustavy

Od: strzuz odpovědí: 10 změna:

Potřebuji poradit z fyzikou. :)

Máme plynový kotel a samotíž, litinová topení (některá z nich mají na ventilech odvzdušňováky).
Na půdě je automatický odvzdušnovák, který je v pořádku (před měsícem byl, takže ho považuju za funkční dál).
Bylo mi řečeno, že soustava se odvzdušňuje sama, což je i není pravda.

Ukázalo se, že např. topení na WC bylo zavzdušněné. Odvzdušnit ho, je ale problém, přestože je tam odvzduš. ventil. Aby z ventilu šel vzduch, musím pustit čerpadlo na kotli, vypnout kotel, počkat až čerpadlo doběhne, pak to začne kdesi v soustavě brbla a z ventilu se po chvilce ozve krátké zasyčení (předtím i potom teče voda). Takhle jsem to včera dělala asi 10x, což je v celku vopruz i pro ten kotel.
Pak přestalo jít topení v ložnici, to se mi pak povedlo podobným způsobem zase rozchodit (ale tam odvzdušnovák není). Kotel tam tu vodu vůůbec nemohl dostat, ale vůbec, ale po tom vypnutí kotle, sečkání a otevření ventilu do plna to pak začalo jít. Takže hádám, že se tam uvolnil vzduch, byť to nebylo nikde slyšet.
Co řeším, ráda bych, provedla odvzdušnění celé soustavy, ale nevím jak postupovat, abych si tady neposouvala bublinu zprava doleva.
Chápu, že tedy budu muset zapnout / vypnout čerpadlo a nechat do plna otevřený ventil. (zvlášť tam kde nejsou ty odvzdušnovací)
1) má se to dělat postupně, jedno topení po druhém nebo je v tomto systému efektivní i najednou?

2) pokud postupně, jak konkrétně? z kterého konce?
3) jak poznám konec soustavy, když je tu Téčko nebo takové Y? - je to to nejníže usazené topení?
4) dá se nějak zjistit směr? já měla za to, že vím, které topení je první, druhé.. ale ukazuje se, že asi nevím. Lze to určit třeba podle výšky vstupu?
5) může ten vzduch takhle divně putovat z topení do topení?
Otázky jsou pro mě se nějak odpíchnout, ale vítám jakýkoliv postup pro blbý (včetně toho, která topení mají být zrovna zavřená / otevřená apod. )
Moc děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

macvac
hodnocení

1x

No mně pomůže když při odvzdušňování pozvednu topné těleso na straně kde je odvzdušňovák cca o 3-4 cm. Tělesa by měla být montována mírně šikmo směrem k odvzdušňováku, ale ne vždy to tak je. Těleso jde pozvednout rukou, nebo si pomůžu heverem z auta.

bear

Tak to jsem nikdy nedělal a vždy mi po odvzdušnění topí celý radiátor.

strzuz
hodnocení

doplnění:vím, že ta informace o výškách a koncích se zdá být prostá fyzika, ale vycházím z toho, že ten automatický odvzdušňovák je cca nad topení (na půdě) nad tím, které je usazené nejspíš nejníž ze všech.

kolik
hodnocení

0x

Také mi nešlo ovzdušnit. Povolil jsem dole šroubení přípojení trubek. Ihned to zasyčelo, až tekla voda, rychle jsem zase přitáhnul. Ihned to topilo.

strzuz
hodnocení

Popravdě zvedat topení heverem nebo povolovat šroubení není úplně ta cesta, kterou bych chtěla začít. :)

hodnocení

0x

Každý systém to má trochu jinak, záleží na vzákemném umístění radiátorů, spádování potrubí a pár dalších faktorech.. Automat může fungovat jen pro určitou čáat systému. Obecně to chce rozjet celý systém, při otevřrných všech ventilech zapnout čerpadlo a po vychladnutí a vypnutí čerpadla za průběžné kontroly tlaku odvzdušňovat postupně od níže umístěných radiátorů .U automatu je třeba mít povolené čepičky

hodnocení

0x

Najprv nám povedzte,že akú mate expanznú nádobu.

strzuz
hodnocení

šedivou :)
letos novou, odborně instalovanou.

A kulatou nebo hranatou? Bílou nebo červenou?

strzuz
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]