Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozor pálí!- Zavírací páčka kamen

Od: hujerbratr odpovědí: 7 změna:

D den, prosím o radu pro babičku... přitápí si kamny typu Petra a je stále spálená při přikládání. Totiž se asi soudruhům z NDR něco nepovedlo. Zavírací páčka horních dvířek kamen (viz. foto) je rozpálená na 85 st. C ...

Otázka pro poradce prosím, jak řešit?

Pozor pálí!- Zavírací páčka kamen

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

3x

Babička bude mít v kuchyni chňapku na vytahování pekáče buchet z trouby. Jinak je to námět na praktický vánoční dárek.

hodnocení

0x
Klasické kožené pracovné rukavice z hrubšej kože. 8-120 Kč. Nemusia byť ani priamo ku krbu/grilu. Tie budú predražené.
Výmena páčky za “pružinovú” bude pravdepodobne neekonomická.

nov
hodnocení

0x

Omotala bych páčku nějakou žáruvzdornou páskou.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, vzít kus trubky (začistit hrany) správného vnitřního průměru, nasadit na páčku a po použití (otevření, uzavření) ji zase položit v blízkosti kamen pro další přikládání. Zdravím!

doplněno 06.12.25 11:25:

Příslušenstvím u takových kamen je jistě i kovová lopatka a pohrabáč. Pomocí těchto nástrojů lze (při využití "fištronu") dvířka dobře ovládat. A někdy by k tomu stačilo i to polínko, které tam (dle obrázku) u kamen leží.

sosacek
hodnocení

0x

Jenom pro doplnění - máme nasazené dřevěné držadlo a pálí to také. Asi opravdu nejlépe chňapka nebo tvrdé rukavice.

hodnocení

0x

S takovými kamny jsem žila po mnoho let. Ani by mě nenapadlo, na kliku od dvířek sahat holou rukoui. Na to byl háček- pohrabáč, takové to dlouhé šťouchadlo v kamnech nebo lopatka. Má babička pohrabáč? A vždycky po ruce? V něm je nejsnadnější řešení.

Pozor pálí!- Zavírací páčka kamen #2

smode2
hodnocení

0x

Tyto Petry jsem vyměnil za nové - s plastovou kuličkou na ocelové kulatině. Když se chytaly za plast, nepálily:)co se týká těchto starších, měl jsem připraveny pracovní rukavice na dřevníku a vždy jsem přikládal s nimi. Snadné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]