Nejste přihlášen/a.
poraďte prosím, čím čistíte koberce, nemyslím saponát, ale jaký tepovač nebo vysavač na vodu používáte. Občas jsem si v půjčovně půjčila mašinku, kterou se koberce prvně nastříkaly roztokem a potom se ta špína odsála a byly skoro suché. Ale v poslední době cenu tak navýšili, že půjčení stojí jak polovina nového koberce. Chci si něco koupit domů, tak by mě zajímalo co používáte vy a jak jste s tím spokojeni. Děkuji
V principu je to jedno. Dokonce jde i saponát nastříkat ručně a pak vysát obyčejným mokrým vysavačem.
Nemusíte mít tepovač, kde je stříkání i vysávání 2v1, pokud s tím neděláte každý den.
Možná cítím, že je to i praktičtější při úklidu stroje k uskladnění, protože je vhodné hadičky a trysku a nádobku na saponát vymejt čistou destilkou.
Tvrdá pitná voda toto ničí vodním kamenem.
Používal jsem vodník Zelmer 619 z roku cca 1996 nebo jak se to značilo, pak mám novějšího Zelmera z roku tuším 2017 i s tryskou a hubicemi s plexi na tepování.
Základem je, aby se používal saponát, který nepění a nebo jsem tam přiléval přípravek proti pěnění.
Jak začne vysavač vysávat a tahat vše přes nádobku s vodou, tak začne výřit a vše začne pěnit tak, že se začne zvedat plovák a ucpávat vývod, aby se nezalil motor vodou. takto se choval hlavně ten starej 619.
Řešením bylo dělat pauzy a měnit vodu častěji a ten přípravek proti pěnění.
Pak jsem začal používat i přímo sadu od Zelemra, kde je jak přípravek proti pěně, tak čistící saponát. taková mini sada dvou lahviček.
Přesto třeba hlavní koberec v autě (ten pod kterým jsou všechny 4 sedačky a středový tunel pevně s autem), jsem vždy vymontoval, dal na terasu, hadicí prolil vodou a naplácal na to od vanishe po JAR i tekuté mýdlo na ruce z DMka a vše drbal jemným měkkým kartáčkem na šaty, abych jen hladil vlákna a nevytrhával je. Režák opravdu ne. Pak vše vypláchl čistou vodou a až na samotný konečný proces vodu povysával, takže to moc ani nepěnilo, protže už byl hodně vypláchnutý.
Když je zahrada, prostory a možnosti, tak se člověk roztáhne po všech koutech a dělá se to bezvadně.
Hlavní je povysávat veškerou vodu a nechat na větraném místě proschnout.
Vysavač je vhodné pak nechat naprázdno běžet, aby i vlhkost z motoru vylétla.
Nesmíte vysavač po použití vypnout a někde strčit. To je pro jeho motor smrt nehledě an to, že na filtrech se pomnoží plýsně.
Přirovnal bych to ke starším kuchyňským robotům plným různých nádstavců z milionu dílků. Když nejste technický typ a nestaráte se, tak to za pár let vyhodíte.
Proto je i pro některé lepší si to půjčit a při vracení to jen pošolíchat, umejt a zdar.
Ale když máte vysavač za 12 000, tak se s*kra postaráte, aby to vydrželo co nejdéle ![]()
A nebo taky ne...
To je na Vás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.