Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s vodárnou Sigma darling

Od: vaclav odpovědí: 15 změna:
Zdravím,
řeším problémy s vodárnou typu Sigma darling. O prázdninách jsem dělal generálku hlavně z důvodu dost opotřebovaného čerpadla, které už nedokázalo natlakovat systém na použitelný tlak. Koupil jsem tedy nové čerpadlo Sigma 32-SVA-130-10-3-LM-952 a vše potřebné k němu. První problém je, že systém někde přisává vzduch, který tu a tam střílí z kohoutků. Když se vypustí celá expanzka po delší době provozu, na konci ještě poměrně dlouho fouká z kohoutku vzduch (naposled šel vzduch asi 40 sekund když jsem toto dělal po cca měsíci provozu). Další problém je, že expanzka nedrží tlak. Měnil jsem pryžový vak, ale stejně to někudy utíká (pár desetin atmosféry za týden). Věc, která mě ale trápí asi nejvíc je, že vůbec nekape provazcová ucpávka. Během provozu je všechno naprosto suché, ale zároveň se nic nehřeje ani nepálí. Jediná chvíle, kdy začne kapat je po vypuštení veškeré vody a tlaku z expanzky. Jakmile ale zapnu čerpadlo, okamžitě to kapat přestane. Příruba ucpávky je povolena co to jde. Asi týden po uvedení do provozu jsem volal do Sigmy a pán mi říkal, že vzhledem k tomu, že je čerpadlo nové je to normální. Kolem ucpávky taky byly vylítané kusy lojové šňůry, což je údajně taky normální. V tuhle chvíli už je ale vodárna v provozu asi 4 měsíce a nic se nezměnilo. Dokázal by mi někdo poradit, co všechno je špatně a vysvětlit, proč ucpávka při provozu neteče? Díky moc.

Problémy s vodárnou Sigma darling

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

1x
Nechápu jaký důvod lidi vede, tohle furt dokola opravovat, nebo dokonce nově kupovat. Já jsem se téhle kapající hrůzy zbavil už před třiceti lety, nebavilo mne kolem toho furt tancovat...

lll
hodnocení

0x
Mě taky neteče, už rok. Koupil jsem nové čerpadlo, a ucpávka neteče. Nejdřív jsem na to myslel, postupně na to zapomněl a neřeším to.
Život přináší furt něco dalšího a dalšího, tohohle priorita klesá stále níž..

pecenkav
hodnocení

0x

sigmashop.cz/...

Kapat musí, bůh ví, s kým si telefonoval, v návodu to máš i jasně napsaný, pokud má lojovou ucpávku, tak je to jasný, u mechanický ucpávky kapat trošku může, ale neměla by.

Jak máš vyřešený zalévání, jestli přez kulový kohout, je možný, že si to může malinko přisávat skrz něj.

doplněno 29.11.25 19:12:

Teď koukám, že před přírubou na sání je to nějaký hodně rezatý, tak by si to mohlo taky trošku sát tudy, a asi to i netěsný trošku bude, jinak by to rezatý nebylo.

vaclav
Celé jsem to měl rozebrané. Kontaktní plochy přírub obroušeny, všude nová gumová těsnění, nové šrouby a všechno řádně dotaženo. Rezavé to je, ale teď už všechno suché. Myslím si, že tady by problém být nemusel. Je ale fakt, že když je tam podtlak, tak se netěsnost špatně projeví. Kdyžtak tady je video, jak ucpávka přestane kapat jakmile se rozběhne čerpadlo.
vaclav
29.11.25 19:27
pecenkav

Tak máš možná někde přicpaný sání, třeba až u koše ve studni a je nedostatečný přísun vody do čerpadla a ten větší podtlak se může dostávat po hřídeli až k ucpávce a saje to tudy a proto to přestane kapat.

Nemáš třeba na sání danou zpětnou klapku?

vaclav
Na sacím potrubí by měla být klapka ve studni, protože když vyndám šroub nahoře na sací přírubě čerpadla, doleju tam vodu abych viděl hladinu, tak hladina se ani nehne (voda neteče zpátky do studny). Chtělo by to, aby se někdo do studny podíval a zkontroloval, jestli to není třeba něčím přicpané. Celé potrubí je zevnitř dost zrezlé, což může určitě omezovat průtok, ale otázka, jak moc to vadí… Já sám nevím, jak se do studny bezpečně dostat. Je to strašně dlouho co tam naposledy někdo byl, takže kdo ví jak to tam vypadá.
Problémy s vodárnou Sigma darling #2
pecenkav

Pokud tou klapkou ve studni myslíš sací koš na konci potrubí, tak to je správně, jiná klapka tam už být nesmí, jenom cby ti zbytečně zmenšovala průtok a kladla další odpor při sání.

Pokud je to potrubí už hodně starý a ještě je železný, tak bude už vnitřek hodně zarostlý kamenem a o to dost zúžený a ten kámen na stěnách zase klade odpor při proudění nasávaný vody, nemá to hladký povrch, zamysli se nad tím, co bys dokázal opravit

pecenkav

Teď vidím teprve tu fotku, tak pokud je to ta sací trubka zevnitř, tak je asi jasný i problém s pomalým tlakováním, takhle jsem si myslel, že to v tý trubce může vypadat, už jsem jich pár viděl.

Udělej nový sání z plastový trubky, na konec dej nový sací mosazný koš a máš po problémech

vaclav
Ano, je to sací trubka zevnitř u čerpadla. Vodárna je asi 2 metry pod zemí (ve sklepě), studna asi 10 metrů hluboká a hladina vody cca 1m nad dnem. Dolů do studny už je plastová trubka, jinak celých asi 10 metrů až k baráku je původní železná. Problém je, že je to dost hluboko (údajně 1,5m pod zemí) a výkop by znamenal pokácení nejmíň jednoho stromu. Každopádně je jasné, že udělat se to bude muset tak jako tak.

hodnocení

0x

Pokiaľ netečie,tak to neriešte. Mne ak začne kvapkať dokonca to trocha pritiahnem a za tie roky som si doma zoservisoval už pár čerpadiel. Pokiaľ dobre drží spätná klapka nad výtlakom z čerpadla,tak po zastvení čerpadla je tam už tlak minimálny v tom čerpadle a nepretlačí vodu okolo ucpávky. Až bude spätná klapka odchádzať,tak bude tam vyšší tlak a ucpávka bude kvapkať viac.

hodnocení

0x
Máte poměrně malou nádobu, takže i malé množství přisátého vzduchu může brzy pronikat do potrubí a prskat. Může to přisávat netěsností v sací trubce, pod dolívacím šroubkem přírubu, může být i netěsnost mezi bloky čerpadla a může to být i ucpávkou. Ta se neutahuje na sílu, ale jen tolik, aby lehce začínala brzdit hřídel a na obou stranách dotahovat symetricky. Oni vám tu někteří budou tvrdit, že hřídel je na výstupu a je tam přetlak, takže to přisávat nemůže, ale není to úplně pravda, je to ve atředu, odkud oběžná kola "tahají" a zvlášť z hluboké studny (popř. úzké, nebo zarostlé trubky) je tam především při rozběhu podtlak a může si to trošku přisát. A protože máte malou flašku, tak se vám čerpadlo rozbíhá často. Ono to v zásadě ničemu nevadí. Ale pro 32SVA třístupňové bych volil minimálně 80..120 litrů láhev. Dal jste hromadu prachů za čerpadlo, tak těch pár korun za větší zásobník jste dát mohl. Časté spouštění vám také zkracuje životnost čerpadla.
Jinak by to chtělo odmontovat vše za čerpadlem a udělat tlakovou zkoušku.
doplněno 01.12.25 15:35: Ještě mě napadlo, když taháte z takovè hloubky a z mála vody asi i píseček, "nespadla" vám za ty 4 měsíce někdy voda a neběželo někdy čerpadlo na sucho?
vaclav
Děkuji za obsáhlou odpověď. Koukám, že jsem chybně uvedl typ čerpadla - jedná se pouze o 2-stupňové a celé je to sestavené víceméně podle vodárny, co se prodává jako celek s 33 litrovou expanzkou. Čerpadlo na sucho neběží, to bych poznal podle zvuku, který je pořád stejný a dle mého názoru “zdravý”. Problém se střílejícím vzduchem z kohoutků se projeví dost rychle a množství vzduchu v expanzce se odvíjí od doby provozu. Studna má údajně pevný základ, takže žádné bahno ani písek by tam být neměly. Navíc studna je společná s sousedy, kteří mají stejný typ vodárny a podobnou délku potrubí jen s rozdílem, že je potrubí vyměněno za plastové. Trubky dolů do studny jsou ale obě stejné, sací koše by taky měly být stejné a ve stejné výšce. Za příčinu bych tedy uznal bídný stav potrubí.
Ještě k té ucpávce. V aktuální chvíli je dotažena pouze rukou a při lehkém dotažení klíčem se začne hřídel a čelo čerpadla hřát… Vodárnu tedy nejspíš odstavím, čerpadlo zakonzervuji, přepnu na obecní vodu a než se vymění potrubí, bude se muset používat obecní voda.
Mám také 32SVA II, tahám z podobné hloubky a naplnění cca 80 l nádrže (ale bez vaku) ni podle množství vzduchu trvá cca 20 sekund. Jak dlouho to trvá vám? Je divné, že za tak krátkou dobu se vám stihne ohřát hřídel. Utažení kontroluji pootočením rukou spojky hřídelí (při vypnutém čerpadle). Vy máte rám, který to trochu komplikuje.
111®

Přepínání studny a veřejné vody je prasarna a můžete kontaminovat obecní vodovod. Tohle musí být řešeno samostatnými rozvody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]