Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaklop OSB na studené straně

Od: samotcze® odpovědí: 8 změna:
Zdravím, byl jsem rychlejší v dělání než v přemýšlení. Stavím si v bývalé stodole saunu, dělal jsem nový strop z KVH 160mm, ty jsem hned zaklonil OSB deskami se zámkem (22mm) aby mi to ty trámy provázalo a já mohl nahoru dát i nějaký materiál apod.
Nicméně dnes jsem si uvědomil, že je to špatně, mezi trámy by měla přijít vata 160mm, pod ni parozábrana, odvětrávaná mezera a saunové palubky. Ale z vrchu bych měl teda nalepenou OSB na vatu. OSB nemám až ke stěně, je tam cca 10 cm mezera. Teď přemýšlím co s tím. Jestli povolit šrouby všechny a OSB nadzvednout a podložit místy klínky nebo deskou, ať je mezi vatou a záklonem taky mezera. Nebo se OSB úplně zbavit a nechat ho třeba jen uprostřed, jen jako lávku…
Jsem na sebe naštvaný. Přitom na půdě jsem před lety dělal zateplení Isover Stepcross, kde to mám taky zakloněné ale s mezerou 2cm, do dneška bez problémů.
doplněno 29.11.25 13:50: Schválně jsem si to byl na půdě zkontrolovat, nadzvedl dvě OSB desky a opravdu po vlhkosti / plísni ani stopa. Mezera je zajištěna deskami tlouštky 22-24 mm.

Zaklop OSB na studené straně

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

0rion
hodnocení

0x

Saunu jsem nikdy nestavěl, ale nějak nevidím problém v tom, že mezi vatou a OSB nebude mezera. Budete tam mít parotěsku, takže do vaty by neměla jít vodní pára. Pokud se tam přece jen něco dostane, tak OSB je dřevo, čili nějaká vlhkost by měla prodifundovat. Samozřejmě jen minimum, při větším množství začne OSB vlhnout, takže nějaké riziko tam asi je.

hodnocení

0x

Bojíte se tohoto?

a další...

0rion

Kdyby OSB jen zvedl, tak to podle mě stejně nebude moc větrat. Holt musí parozábranu udělat pečlivě.

Orione, již jsme to spolu řešili, nelze vatu zaklopit OSB deskou, bez odvětrávané mezery. Žádný parotěs není stoprocentí. Proto se na krokve dává difuzní membrána, aby měl kondenzát kudy odcházet.,

rajce.idnes.cz/...

a další asi tři obrázky.

hodnocení

Já to zvednu, dám dvě prkna, mezera bude 5 cm a po první saunovací sezóně to zkontroluju a podle toho se přizpůsobím. Jak jsem psal, už pět let mám takhle udělanou půdu (120m^2), kde mám mezeru 2-2.5 cm a po dnešní kontrole jsem si ověřil, že ke to vše v pořádku. Naštěstí nic jako na fotkách výše.

Problém se může objevit až po několika letech. Kamarádův syn měl podobné, opravoval, předělával to až po 7 letech.

hodnocení

Budu to kontrolovat, ale přemýšlíš, co bych pak dělal, kdyby to začalo dělat problémy, vzhledem k tomu, že je to celé certifikovaný systém Isover, že bych to pak hodil na ně.
0rion

milancukrar: Máte pravdu, že je to nejspíš vhodnější řešení, je lepší problémům předcházet, i když si myslím, že u tak malého objektu jako je sauna by šlo bez potíží udělat utěsnění téměř 100%, což u celého domu z pochopitelných důvodů nelze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]