Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
budeme zateplovat rodinný dům z roku 1987, zdivo plynosilikát. Obytná část stojí nad suterénem, který využíváme jako technickou místnost a sklep. Do budoucna v něm neplánujeme bydlení. Vlhkost od podlahy suterénu stoupá cca do 70 cm. Úroveň terénu je 150 cm od podlahy viz obrázek.
Můj dotaz zní: Je nutné zapustit soklový polystyren do země, když strop (podlaha obytné části) je 80 cm od terénu? Pokud to nutné je, bude stačit 50 cm?
Děkuji za odpovědi a rady.
Je třeba zajistit, aby chlad nevstoupil do sklepa, kde pak bude ochlazovat strop, tedy podlahu bytu.
"Je nutné zapustit soklový polystyren do země"...není třeba, ale je třeba zateplit strop sklepa.
Na tom krásném obrázku vynechte XPS, nechte ten EPS a dejte ho i zevnitř, pak i ten strop.
Zkrátka zatepilt tu stěnu, aby neochlazovala místnost nahoře.
Přeji krásný víkend.
Píšeš, že tam máš vlhkost 70cm od podlahy, je to vodorovně i svisle neodizolované celé nebo je to jen lokální porucha? Z čeho je ta sklepní zeď-vyšalovaný beton nebo cihly? Polystyren moc nepouští vlhkost, tak aby se svislou zdí za polystyren nedostávala vlhkost a neměl si ji poté v podlaze. Pravděpodobnost bude malá, ale ta možnost vzlínání přes beton i přes cihly tu je
Pane Oline, já jsem to pochopil, že má jen dole ve sklepě vlhkost.
"Vlhkost od podlahy suterénu stoupá cca do 70 cm"
Třeba upraví okapový chodník a pod něj dá vodorovně nopovku. Třeba...
Přeji krásný víkend.
Řekl bych, že dům je neodizolovaný celý. Vlhkost se, ale opravdu dostává do výšky cca 70 cm od podlahy suterénu. Jde to vidět hlavně tam, kde jsou původní omítky. Na některých místech jsem omítku obouchal do 1 m ať to může dýchat. Na podlaze ale vlhkost vidět nění. Mimo topnou sezónu máme v podstatě nonstop otevřené sklepní okýnka.
Příčky jsou z cihel a obvodově zdivo plynosilikát.
V tom případě bych tam XPS dal, a to co nejhlouběji (pod XPS dodělat hydroizolaci, aby voda netáhla do zdiva).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.