Dobrý den vlastním kotel opop H8 24kw s násypkou na hnědé uhlí. Kotel mám první zimu letos takže poprvé aj topíme a udivuje mě teplota spalin kotle… Je normální teplota spalin kotle 250* při užívání hnědého uhlí ořech 2? Či už je to moc? Na podavači jsem prodloužil prodlevu a teď už je to jen tak tak na hraně aby to stíhalo dodávat.
To mi přijde strašně moc. Je otázka, jestli to dobře měří. Mám automat Viadrus na uhlí a teplota spalin nepřekračuje cca 120°C. Jak je vyšší, tak to znamená, že se teplo nepředalo, kotel vyčistím a jsem zpět na 110°C. Měřeno kotlem i příložným teploměrem na rouře. Nevyndal jste z výměníku turbulátory? To by vysvětlovalo.
Jakou metodou měření teploty jste použil? doplněno 29.11.25 07:06: Bylo by dobré změřit skutečnou teplotu jiným teploměrem než se spoléhat jen na jediný teploměr. Dobrý je taky změřit teplotu spalin nahoře na vyustění komína, protože nejnižší teplotu spalin z kotle můžete mít jen takovou aby teplota spalin neklesla pod rosný bod v celé spalinové trase.
Naměřenou hodnotu mi ukazuje display, momentálně jsem to stáhnul na cca 105°C. Při minulém nastavení byl problém s udušením kotle. Stáhnul jsem pauzu mezi podavačem tak snad už bude vše OK... Už jsem z toho kotle hotoví, zlaté Petry
Takže kotel momentálně funguje či aspoň vypadá že funguje tak jak má. Plamen je po celé šířce retorty, vysoký, spaliny se drží kolem 140-160°C. Momentálně mě ale trápí problém s vytápění vody. Abych přiblížil situaci přidám zde i foto pro představu jak je to zapojené. Teď k věci… kotel není schopný ani po 2 dnech ohřát vodu na více jak 48°C jako by tam byl snad nějaký limit i když požadovaná teplota je 70°C. Pokud ale zavřu ventil na bypass tak teplota během 20min krásně vyšplhá k 70°C s tím že na té hodnotě by se to mělo zastavit což se neděje a kotel zvesela topí dál až nakonec stejně musím bypass znova otevřít když ihned po otevření začne padat teplota k 48°C opět. Tudíž do topení nejde ani trochu vlažné vody z důvodu nevytopení akomulačky. Můj názor je takoví že to tchán špatně zapojil a já se snažím marně… Topenáře jsem samozřejmě sháněl ale nejdříve co může dojet je za týden a do té doby tu snad umrzneme Dodatek- ze zadu akomulacni nádrže vede klasicky ze shora ,,teplá” voda do směšováku a zpátečka z topení
jakým systémem je řešebá regulace? Kde všude máte umístěné čidla? není přehozené vstupní/výstupní čidlo na akumulačce? čemu říkáte bypass? Zapojení jen přes AKU nebo prioritně barák a do AKU jen přebytek? Případně u nového - díval se někdo na filtry? Aku s výměníkem? Pokud kotel topí, teplo musí někam jít ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.