Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spricovani cihel

Od: peet odpovědí: 23 změna:

Ahojte, na starem dome jsem shazoval stare vapene omitky az na cihlu a nahazoval nove. je to stena ktera je v jednom bode az 5m vysoka a tak 4 m siroka (schodiste ) uprostred jsem musel nahazet az 7cm omitky.

Zednik mi radil at podklad pripravim tak ze povysavam cihly od prachu , lehce napenetruji a navlhcim pred omitanim . ZADNY SPRIC . Tak jsem tak udelal . Omitka na poklep neni nikde duta , popraskana je jen na par mistech , lehka prasklina max 10cm ( 1mm siroka ) . Je tomu uz tak 6 mesicu od nahozeni .

Otazka zni : mam ocekavat nejake problemy v budoucnu kdyz jsem to nepodhodil spricem , protoze vsude jinde se tvrdi ze tam ma byt spryc .

Barak je z normalnich plnych cihel

doplněno 24.11.25 13:52:

Zed jsem nahazoval tak ze jsem prvni vrstvu omitky namazal na cihly a vtlacil mezi spary a na tu prvni vrstvu jsem nahazoval

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Neviděl jsem to, ale tipuji, že je to drobné popraskání, při vysáchání silné vrstvy malty.

Propagátoři lepidla a perlinky doporučí toto aplikovat, jiní jen štuk, jako se to dělalo dříve.

peet
hodnocení

presne od Vas jsem tu odpoved chtel !

o ty praskliny nejde, to povazuju za vpoho. Me jde o ten spric a tloustku omitky. Ty chily jsou naskladane do luku , tzn ze uprostred je toho hodne a smerem ke stropu a zemi se vrstva snizuje ...Nahazoval jsem to po vrstvach ...

krtek6

funkce šprycu je pouze přídržná vrstva...to, že tam není, není vůbec na škodu...osobně neznám nikoho kdo by šprycoval...mě když dělají borci omítky na stavbě, tak jedou všechno jednovrstvý PROFI MK1, protože to je všechno v jednom..nahodí jako jádrovku, počkají až zavadne, srovnají...zatočí...hotovo...vypraskání jádrové omítky je v pohodě...je to vysychání a sesychání...od toho se to jmenuje "hrubá omítka"

olin
hodnocení

2x

Osobně bych ani nepenetroval. Plné, dobře vypálené cihly jsou za mě nejlepší materiál ke stavění a následné zednické recyklaci(kromě těch z komínů). Nemám rád celodřevěné boudy apod.

To nejsou celodřevěné boudy. Tomu se dnes říká ekologická dřevostavba.

Přesto si myslím, že pálené cihly jsou nejlepší.

"pálené cihly jsou nejlepší."***ty staré, nebo ty dnešní? Proč se z nich skoro nestaví?

olin

vibe: ať se tomu říká jak chce, nechtěl bych v tom žít

mílo, dobrý poznatek.. Ty dnešní cihly jsou nedopálená hlína, já tedy měl na mysli ty staré, poctivé, co když na ně bouchne člověk zednickym kladívkem tak ještě minutu "zvoní"*smich*

Oline, zvonivky, to bylo i těžké je rozpůlit. Některé dnešní se na dešti rozsypou. Velké moderní bloky, plněné pilinami, které pak při pálení shoří a zůstanou mikrodutinky. ty pak vylepšují tepelné vlastnosti. Proto dneska z plných cihel nejde postavit barák, až na vyjímky. Taky z ekonomického hlediska.

hodnocení

0x

Při rekonstrukcích, když bylo možné tak se cellé stěny ostříkali vodou , např zde (viz odkaz, foto přímo poté co jsme postavili lešení ) rodvinov.cz/... přímo tlakovou vodou s rotační tryskou ( pěkně to vzalo vše nesoudržné bez oklepání omítky osobně jsem prováděl!).Pokud není možné tak ometení po otlučení staré omítky, pak ometené a před házením pak pokropení štětkou,BEZ penetrace (to je zbytečnost.). U některých firem se preferoval postřik na veškěré cihelné zdivo, u některých pak jen na větší formáty (ne CP nebo CDM) a kamenné a smíšené zdivo. Pokud bylo třeba házet tlustší vrstvy, tak se to plentovalo úlomky-rozbitými-dvouduťáky (dutá příčkovka, Pk-DC2) Praskliny jsou OK -popsal Vám to p.Krtek. Z ničeho nemusíte mět obavy, při takových opravách starých budov to jinak nejde, např na jedné opravě ,pokud bychom chtěl srovnat stěny (stará kamenna zdď vesnické chalupy) tak by se muselo místy házet 30cm omítkys tím že na nejtenším místě by bylo tak 1mm!

peet
hodnocení

0x
Dekuju chlapci. Protoze furt posloucham a ctu ze mi to spadne bez spricu. Jestli to ma spadnout tak se tim necham zasypat protoze po druhe to delat nehodal. Pridavam foto jak to vypada
Spricovani cihel
Spricovani cihel #2
Spricovani cihel #3

"Protoze furt posloucham a ctu ze mi to spadne bez spricu" nespadně, pokud jste nepostupoval špatně, nemůže to spadnou.Na zdejší poradně Vám píšou, že to bude OK.

olin

Pokud jsou tam opravdu pálené cihly, tak nespadne. Spíš myslel "zedník" sjíždění malty po tom "skle" z penetrace. Podle fotek a doby kdy to bylo nahozeno si myslím že to bude držet

krtek6

Za mě vidím kvalitní a pěknou práci...*zdravi* Jestli je to aj podle váhy rovný tak gratuluju...teď už jen finální vrstvu štuk nebo sádru...

peet

pane krtek , dekuji. Podle vahy to neslo protoze dole by mi to ubralo tak 4cm . je tam mirnej sklon kdy se to svira s plochou schodu. Toto je jedina zed v teto chodbe , ktera je skoro cela preomitana , ktera neni podle vahy. Ty cihly jsou naskladane proste na prasaka tak ze jsem nebyl schopnej to vymyslet

krtek6

OK, tak když to nejde podle váhy, tak platí další stavařské pravidlo...od oka to musí vypadat rovně...

peet

jooo , od oka to je rovne. kdyz tam dam 2m hlinikovou strhavaci lať tak sem tam , hlavne uprostred kde se spojovaly omitniky , je tam mezera kam vejde špachtle. Sundaval jsem to hlavne protoze predtim to byla naprosta katastrofa. To tehdy ten barak omitnik nevidel ani z rychliku. To ani nejde popsat jaky bastl to byl .. bastl od profi zednika.. ( teda tata rikal ze to by zednik . Podle me to byl hlidac v parku )

krtek6

tehda byly pouze základní měrné jednotky...a to 1 panák na 1 šár...a pak se od nich dále odvozovaly další

peet

*smich* ano no.. tak nejak mi z toho vypraveni doslo ze ta stavba byla jedna velka parba. Nejvetsi parba ale je ze pulka tech vapenych omitek sla komplet dolu sundat normalni spachtli. Ani jsem to kango nevytahoval abych ho neopotreboval

Dobrá práce. Ono to praskání asi způsobilo že stěna byla sušší ale držet to drží, nyní bych polil, namočil vodou a vzal klasicky postaru dvakrát štukem-jedn vrstva na srovnáná a zatočit jen rajblíkem po zaschnutí druhá a pěkně zafilcovat a strčíte do kapsy i mnohé zedníky.

km

na fotkách vidím profi práci, lepší než od zedníků! ty se s tím nes...

peet

To je aspon satisfakce po te drine od vas slyset ze je to dobre. ja teda cekal odpovedi ze to do leta spadne ...

Jeste pred stukem tam musim zarezat ten kabel od svetla ;)

km
hodnocení

0x

bude to v poho i bez špricu. penetraci bych nedávla, jen bych cihly/zeď omyl. první vrstvu příště taky nahoďte je to nejrychlejší a nejjistější řešení.

peet
24.11.25 22:02

dekuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]