Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení a práce - nikdo doma

Původní název otázky: Topeni a práce

Od: jana123 odpovědí: 25 změna:

jen takový dotaz. Jak to řešíte, když máte doma kotel na uhlí - dřevo a potřebujete ráno odejit do prace, na bus atd.? Neumím si predstavit kdyby nebyl nekdo doma... tak odpoledne by přišel člověk asi do pěkny zimy... :(((

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

6x

Pokud se naučíte správně topit, vydrží kotel hřát klidně i 12 hodin. Jen je potřeba vychytat množství paliva a vzduchu.

1. jak který kotel a 2. se to musí umět

smode2

Souhlasím. A pak ještě 3. vliv má i počasí

hodnocení

2x

Nie. Kazda stavba akumuluje teplo, situaciu zlepsuje zateplenie. Pokles teploty moze byt max 3 - 4 stupne vo velkom mraze pocas 10 hodin.

jana123

hmmm, tak tady v chalupě večer i 25 a ráno tak 17, hned roztápíme ve světnici sporák dřevem a kotel... teplo tak za 2 h

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, v bytě jsem měl etážové topení. Ráno jsem kotel naložil (brikety z NDR), zavřel nahoře i dole a přivřel "špérku" do komína. Po příchodu domů jsem otevřel "špérku" do komína. doplnil palivo a dole prohrábl pohrabáčem do popelníku. Nebyl to neřešitelný problém. Zdravím!

hodnocení

1x

To mě přijde spíš zajímavá otázka, kolik lidí má vyřešen výpadek proudu. Můžete mít uhlí plný sklep, ale bez elektřiny neproženete vodu (vyjma samotíže) a kor když nikdo nebude doma a kamna naložené na dalších 12 hodin...

Mám uhlák kotel be sklepě, v případě výpadku fungují radiátory na samotížju . Samouřejmě podlahovka nejede ...

firewoman
hodnocení

0x
Tak záleží jestli někdo zůstává doma, pokud je pohyblivý topil,pokud ne má tam el.radiator s termostatem navic v přízemí se drží teplo dlouho, hůř v patře .
pokud odchází všichni... v pohodě, s děckama sem řešila za velkých mrazů, si šla přiložit i v noci, ale jinak prostě mit dopředu nachystanou rozkladku no a kdyz se podarilo tak tam i nějaký žhavé zůstane takže jen obhrábnu popel a za 5minut mám i rozhořené.
Tato rutina me zahreje takze uz mi ta chvilka zimy v baraku nevadí než sem vyhodila nákup tak uz bylo teplo a pak uz sprcha a co bylo potřeba nekdy nez se roztopilo ještě odhazet snih. Vždy se to da zvládnout...
Da se nato zvyknout stejne jako kdyz si zaléváme kafe a kdyz jste nato sama tak vam stejne nic nezbývá leda si pořídit plyn
Já bych bez ohýnku v kotli a vůně dýmu ve vlasech zit nemohla :-D mám to jako rituál
jana123

hmmm, tak tady v chalupě večer i 25 a ráno tak 17, hned roztápíme ve světnici sporák dřevem a kotel... teplo tak za 2 h

firewoman
Tak záleží jak moc vám to vadí a budete hledat příčinu a její řešení, jak tahne komín vydrbat kotel nejen komín na roztopeni jsou dobré třísky z výroby šindelů nebo štěpky z drtiče v nějaké krabici nato sem.si bravala vzdycky nakupy do krabice v obchode a hlavně suché měkké dřevo, nejsem odborník jako mladá se normálně topilo ještě v kazde místnosti pec petry nebo klubky aspon měl člověk pořád pohyb udržovat plamen to pak i ta láska dobre hoří:-D

hodnocení

0x
Akumulační nádrž o objemu 1,5m³. Zatápím jednou za den, do dalšího zátopu je v interiéru stálá teplota.

fajn ale zapomínáte na vícenáklady,prostorové řešení...

asd1
Při dnešních cenách se aku zaplati na palivu za jednu zimu, o pohodlí nemluvě.. (aspon trochu dobry kotel jede celou dobu v oblasti účinnosti 80- 90%)
Na rozdíl od těch cmoudilku který kotel nechávají 12h doutnat s minimálním přístupem vzduchu a jede jim s účinností s bídou nejakych 30%.. = polovina paliva vyleti kominem nevyuzita a akorat smrdí po vesnici
Většina nákladů se vrátí ve větší účinnosti spalování kotle. Zbytek nákladů nebudete litovat investice, protože když se vracíte domů nebo vstávate nebudou vaše první kroky ke kotlu.
S umístěním akumulačky je problém, protože vždy lepší je umístit ji v interiéru a y tepelné ztráty nebyly ztráty.

el
hodnocení

0x
To záleží na tom z čeho je dům postavený a jak dobře je zateplen. Dále hraje rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř.
Řešení je buď dobře udělané zateplení spolu s okny nebo úprava topení, tedy akumulační nádrž, či další alternativní vytápění.
Tak ono je to spíš spojené, akumulační nádrž v dobře zatepleném domě.

km
hodnocení

0x

v současnosti: kotel s násypkou a automatickým přikládáním

ale já to mám jinak

hodnocení

0x

Úplně v pohodě. Večer (ve 21-22h) se naloží asi 5 malých lopat uhlí, všechno zavře, ráno v osm je tam ještě žhavé. Trochu vyroštovat popel na spodu kotle, nasypat asi 3 malé lopaty uhlí, opět pozavírat a odpoledne v 5h je tam zase ještě žhavé. V baráku jak v lázních, neklesne to, když kotel dohořívá, pod 21°C.

Jinak máme oběhové čerpadlo, barák zateplený jen 10cm polyš, na stropech 18cm vata a úplně obyč. plast. okna dvojskla. Ale podobně se dřív dalo topit i v nezatepleném baráku.

km

nicméně je třeba dodat, že pan pepr vztává aby přiložil, ve 3 hodiny ráno :-D

firewoman
A co tu dělá km ve 3 ráno *zmateny* se vam zasekl automat?
Co píše pepr můžu potvrdit dokud se topilo uhlím nebo briketami... přikládat ve 3 pujde maximálně proto,že než se mu rozhořelo
v kotle tak se mu zapálila draha polovička tak ji šel uhasit..Pak už záleží kolik vydrží expanská že ... u nás bývalo každou chvilku na kotle 100 :-D a mokry flek na stropě
km

o topení se vůbec nestarám, maximálně otočím kohoutem ;) a raní ptáče... :)

firewoman
A neni to nuda? Nebo máte jine pohybove aktivity v rámci údržby svalové hmoty *hledam*

hodnocení

0x

To, co napíšu, je ale o něčem jiném. Mám 2 roky starý /či spíš 2 roky nový/ kondenzační plynový kotel. Immergass. K tomu jsem dostala pod stromeček dálkové ovládání do mobilu. Takže, například ráno jdu s děvčaty na výšlap. Vypnu topení, nechám jen temperovat na 12 stupňů. Podle předpokládaného návratu si namačkám dobu zahájení topení. Třeba v 17 hodin. Přijdu domů v 18 a všude je teplo. Je to úžasná věc, poslouchá mě to. I když jsem z toho měla zpočátku strach, už to ovládám. Děvčata se mi smějí, když vytáhnu mobil a říkám: Musím si přiložit!

Myslím si, že kotle na uhlí a dřevo jsou dnes už poněkud přežitek. I když je dosud hodně lidí používá. Každý nemá ve své jeskyni družku Šedou vlčici, která se 24 hodin denně stará o oheň, aby neuhasl. Jaga.

Ovšem za pohodlí se platí. Na to musím vzít zřetel.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím ještě jednou. Ač mladší ročník, tak mě učil topit "starý praktik". Každá kamna chtěla svoje (umím vícero druhů) a to ještě jde topit tzv. na teplotu (pak máte třeba 25 + stupňů), nebo tzv. na akumulaci-setrvačnost (pak máte sice třeba "jen" 21 stupňů, ale kamna to drží x hodin).

Problém je, že "moderní" člověk už klasicky většinou topit neumí, neumí dělat dřevo a starat se o další věci (komín,...). Do toho ještě vstupuje moderní trend výrobců kamen pod tlakem EU a také to, že často jsou nové kotle a kamna instalovány raději předimenzovaná (pro x různých budov, chalup a domků firma lupe jeden typ a výkon) -> pak se kamna dusí, zanáší, dehtují a výsledné "teplo" nemá tu kvalitu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]