Nejste přihlášen/a.
jen takový dotaz. Jak to řešíte, když máte doma kotel na uhlí - dřevo a potřebujete ráno odejit do prace, na bus atd.? Neumím si predstavit kdyby nebyl nekdo doma... tak odpoledne by přišel člověk asi do pěkny zimy...
((
Dobrý den, v bytě jsem měl etážové topení. Ráno jsem kotel naložil (brikety z NDR), zavřel nahoře i dole a přivřel "špérku" do komína. Po příchodu domů jsem otevřel "špérku" do komína. doplnil palivo a dole prohrábl pohrabáčem do popelníku. Nebyl to neřešitelný problém. Zdravím!
To mě přijde spíš zajímavá otázka, kolik lidí má vyřešen výpadek proudu. Můžete mít uhlí plný sklep, ale bez elektřiny neproženete vodu (vyjma samotíže) a kor když nikdo nebude doma a kamna naložené na dalších 12 hodin...
hmmm, tak tady v chalupě večer i 25 a ráno tak 17, hned roztápíme ve světnici sporák dřevem a kotel... teplo tak za 2 h
Úplně v pohodě. Večer (ve 21-22h) se naloží asi 5 malých lopat uhlí, všechno zavře, ráno v osm je tam ještě žhavé. Trochu vyroštovat popel na spodu kotle, nasypat asi 3 malé lopaty uhlí, opět pozavírat a odpoledne v 5h je tam zase ještě žhavé. V baráku jak v lázních, neklesne to, když kotel dohořívá, pod 21°C.
Jinak máme oběhové čerpadlo, barák zateplený jen 10cm polyš, na stropech 18cm vata a úplně obyč. plast. okna dvojskla. Ale podobně se dřív dalo topit i v nezatepleném baráku.
To, co napíšu, je ale o něčem jiném. Mám 2 roky starý /či spíš 2 roky nový/ kondenzační plynový kotel. Immergass. K tomu jsem dostala pod stromeček dálkové ovládání do mobilu. Takže, například ráno jdu s děvčaty na výšlap. Vypnu topení, nechám jen temperovat na 12 stupňů. Podle předpokládaného návratu si namačkám dobu zahájení topení. Třeba v 17 hodin. Přijdu domů v 18 a všude je teplo. Je to úžasná věc, poslouchá mě to. I když jsem z toho měla zpočátku strach, už to ovládám. Děvčata se mi smějí, když vytáhnu mobil a říkám: Musím si přiložit!
Myslím si, že kotle na uhlí a dřevo jsou dnes už poněkud přežitek. I když je dosud hodně lidí používá. Každý nemá ve své jeskyni družku Šedou vlčici, která se 24 hodin denně stará o oheň, aby neuhasl. Jaga.
Ovšem za pohodlí se platí. Na to musím vzít zřetel.
Zdravím ještě jednou. Ač mladší ročník, tak mě učil topit "starý praktik". Každá kamna chtěla svoje (umím vícero druhů) a to ještě jde topit tzv. na teplotu (pak máte třeba 25 + stupňů), nebo tzv. na akumulaci-setrvačnost (pak máte sice třeba "jen" 21 stupňů, ale kamna to drží x hodin).
Problém je, že "moderní" člověk už klasicky většinou topit neumí, neumí dělat dřevo a starat se o další věci (komín,...). Do toho ještě vstupuje moderní trend výrobců kamen pod tlakem EU a také to, že často jsou nové kotle a kamna instalovány raději předimenzovaná (pro x různých budov, chalup a domků firma lupe jeden typ a výkon) -> pak se kamna dusí, zanáší, dehtují a výsledné "teplo" nemá tu kvalitu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.