Nejste přihlášen/a.
jen takový dotaz. Jak to řešíte, když máte doma kotel na uhlí - dřevo a potřebujete ráno odejit do prace, na bus atd.? Neumím si predstavit kdyby nebyl nekdo doma... tak odpoledne by přišel člověk asi do pěkny zimy...
((
Dobrý den, v bytě jsem měl etážové topení. Ráno jsem kotel naložil (brikety z NDR), zavřel nahoře i dole a přivřel "špérku" do komína. Po příchodu domů jsem otevřel "špérku" do komína. doplnil palivo a dole prohrábl pohrabáčem do popelníku. Nebyl to neřešitelný problém. Zdravím!
To mě přijde spíš zajímavá otázka, kolik lidí má vyřešen výpadek proudu. Můžete mít uhlí plný sklep, ale bez elektřiny neproženete vodu (vyjma samotíže) a kor když nikdo nebude doma a kamna naložené na dalších 12 hodin...
Mám uhlák kotel be sklepě, v případě výpadku fungují radiátory na samotížju . Samouřejmě podlahovka nejede ...
hmmm, tak tady v chalupě večer i 25 a ráno tak 17, hned roztápíme ve světnici sporák dřevem a kotel... teplo tak za 2 h
Úplně v pohodě. Večer (ve 21-22h) se naloží asi 5 malých lopat uhlí, všechno zavře, ráno v osm je tam ještě žhavé. Trochu vyroštovat popel na spodu kotle, nasypat asi 3 malé lopaty uhlí, opět pozavírat a odpoledne v 5h je tam zase ještě žhavé. V baráku jak v lázních, neklesne to, když kotel dohořívá, pod 21°C.
Jinak máme oběhové čerpadlo, barák zateplený jen 10cm polyš, na stropech 18cm vata a úplně obyč. plast. okna dvojskla. Ale podobně se dřív dalo topit i v nezatepleném baráku.
To, co napíšu, je ale o něčem jiném. Mám 2 roky starý /či spíš 2 roky nový/ kondenzační plynový kotel. Immergass. K tomu jsem dostala pod stromeček dálkové ovládání do mobilu. Takže, například ráno jdu s děvčaty na výšlap. Vypnu topení, nechám jen temperovat na 12 stupňů. Podle předpokládaného návratu si namačkám dobu zahájení topení. Třeba v 17 hodin. Přijdu domů v 18 a všude je teplo. Je to úžasná věc, poslouchá mě to. I když jsem z toho měla zpočátku strach, už to ovládám. Děvčata se mi smějí, když vytáhnu mobil a říkám: Musím si přiložit!
Myslím si, že kotle na uhlí a dřevo jsou dnes už poněkud přežitek. I když je dosud hodně lidí používá. Každý nemá ve své jeskyni družku Šedou vlčici, která se 24 hodin denně stará o oheň, aby neuhasl. Jaga.
Ovšem za pohodlí se platí. Na to musím vzít zřetel.
v jizerských horách 100 let stara chalupa u lesa, jedine uhlí a dřevo, plyn tu ani neni a elektrikou by se člověk nedoplatil
a takove nesmysly jako čerpadlo apod. take nepripada do uvahy
Zdravím ještě jednou. Ač mladší ročník, tak mě učil topit "starý praktik". Každá kamna chtěla svoje (umím vícero druhů) a to ještě jde topit tzv. na teplotu (pak máte třeba 25 + stupňů), nebo tzv. na akumulaci-setrvačnost (pak máte sice třeba "jen" 21 stupňů, ale kamna to drží x hodin).
Problém je, že "moderní" člověk už klasicky většinou topit neumí, neumí dělat dřevo a starat se o další věci (komín,...). Do toho ještě vstupuje moderní trend výrobců kamen pod tlakem EU a také to, že často jsou nové kotle a kamna instalovány raději předimenzovaná (pro x různých budov, chalup a domků firma lupe jeden typ a výkon) -> pak se kamna dusí, zanáší, dehtují a výsledné "teplo" nemá tu kvalitu.
Před 45 lety jsem vytopili celý RD naftou! Po roce 1989 jsme za své koupili elkotel, topili vyloženě pár let, naštěstí se nám bohatě zaplatil. Poté za své pořídili atm. kotel na ZP. Kdybych velmi podrobně nesledoval obchod. ceny plynu a nedával včas výpovědi po roce, abych se dostal k neveřejným retenčním nabídkám obchodníků, tak nemám plyn za 0,65Kč/kWh bez DPH a musím topit jen v nově pořízeném záložením 20 let starém Zlatém litinovém Herkulesu, "co zahrada a dům dá", tedy metráky suché štěpky s GD olejem atd., ale nemám tolik času chodit přikládat do Herkulesu, tak topím hlavně ZP. Herkules rozfofruji jen na ohřev vody v bojleru, abych nemusel platit Fialové "liberálně progresivní korigované" ceny v česku vyrobené elektřiny, tedy nejvyšší ceny elektřiny z celé Evropy, po přepočtu na kupní sílu. Naštěstí jsem schopen si zeservisovat kotel na ZP sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.