Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám před budovou antoníček a potřebuji na něj napojit proudový chránič pro zásuvku 400V aby se dal odebírat proud na stavbě. Je možné to takhle provést? Rozdělení PEN na PE a N + Chránič budou ve vlastním podružném rozváděči. HL jistič je 3B25A a chránič je 3/25/003.
Nemůžete zatáhnout pracovní PEN do PE ochrané svorky. To je nepřípustné.
Také pořadí vodičů ve svorce trošku rozhoduje (ale to je okrajové).
Bod rozdělení udělejte takto, aby se tekoucí proud vyhnul přizeměnní a PEčku.
A do tří svorkovnic. To už jste si to rovnou mohl nakreslit na prasáka a dát jednu kolejničku a do toho zavléct PE,NE,PEN a přizemnit. Chápete?
Propoj můstků nesmí být zelenožlutej s modrou návlečkou. Tak se značí pouze PEN!
Propoj uděláte na N můstek světle modrým
Rozumím. Doplním tedy můstek PEN a potom rozdělím na PE a N na základě schématu. Propojení provést modrým předpokládám 6mm když už to není PEN?
Ta 10mm2 PEN je hlavně k vůli bezpečnosti. Ne proudové rezervě.
10mm2 se totiž jen tak mechanicky neulomí a PEN je pracovní a ochrana dohromady, tak na tom velmi záleží, proto je v normách minimum 10mm2.
Můstky pak stačí 6mm2, ale tam ať mě kdyžtak opraví elektrikáři, kteří to mají jako denní chleba (já dělám autoelektroniku), jestli se něco v normách neměnilo. Případně, jestli už se na propojení nepoužívají nějaké plíšky či něco spešl, jestli něco nezačal vyrábět třeba elektro Bečov, SCAME, atd...
U tak zásadního bodu elektriky pracujte zvláště pečlivě a úhledně, aby to mělo přehlednost a po prvotním otevření každý věděl co a kam vede a bylo to pěkně odholené na vodičích a dobře přišroubované.
Nedoporučuji se na to vyprdnout a udělat vrabčí nepřehledné hnízdo jak od prasátek ![]()
Rozhodně to chci udělat co nejúhlednější protože hnízdo tam je teď :D Mám nachystanou tiskárnu na štítky abych mohl udělat označení vodičů. Děkuji za vysvětlení. Informace jsem většinou težil ze všemožných diskusí takže stáří odpovědí někdy bylo i 10 let.
Termín "fíčko" už se také neužívá. Možná před 10ti lety
.
Dnes je to RCD (residual current device) - obecně
Protože se prodává i v kombinacích s jističem.
RCCB: Residual Current Circuit Breaker (proudový chránič) – typ RCD, který nemá vestavěnou nadproudovou ochranu a musí být doplněn jističem.
RCBO: Residual Current Circuit Breaker with Overcurrent protection (proudový chránič s nadproudovou ochranou) – kombinované zařízení, které chrání jak před úrazem elektrickým proudem, tak i před přetížením a zkratem (kombinuje funkce proudového chrániče a jističe).
Není zač, je dobře, že se ptáte a těžíte maximum informací a budete to mít pořádně a správně ![]()
P.S.: Pokud nepoužijete rovnou RCBOčko, tak použíjte chránič s kontakty na proud větší nežli jistí jistič. Příklad 3f B16A jistič a 25A pracovní proud chrániče nebo 3x25A jistič bude mít 32A chránič. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.