Nejste přihlášen/a.
Původní název otázky: PB bombba v zimě hůř hoří, změnilo se složení propan-butanu?
Od: tomkk® odpovědí: 15 změna:Zdravím, cca třetím rokem pozoruji problém, že když teploty klesnou k nule, tak se výrazně oslabí plamen hořáků připojeých na PB bombu. Ano, vím, že butan má bod varu kolem nuly a propan kolem -40°C. Jde o to, že dříve jsme takové zeslabení tlaku pozorovali až při silnějších mrazech a skoro prázdné bombě, kdežto poslední cca tři roky je to velmi výrazné už kolem 0°C i u úplně plné bomby a i po výměně regulátoru. Bombu jsem zkoušel koupit na různých místech a nebyl rozdíl.
Samořejmě se kvůli časové shodě nabízí, že by to mohlo souviset se změnami dodavatelů plynu do ČR. Máte nějaké info o jiném složení plynu v PB lahvích?
Z hlediska fyziky potřebujete co nejvíce propanu a co nejméně butanu. Zřejmě je tedy tento poměr v posledních zimám více nakloněn na stranu butanu, který se při 0°C téměř neodpařuje, zatím co propan má krásný odpar/tlak.
Já ze zkušenosti vím, že jsme PB láhev ohřívali, abychom z ní dostali více.
V zimě a chladu méně hoří. Ale přešel jsem jen k Propanu, pro gril i karavan.
Složení směsi vůbec neznám, nedovedu hodnotit, jak (ne)kvalitné se plní na různých plničkách.
O kolik je to lepší řešení, netuším. Propan je dražší, prý tolik nešpiní a má lepší výhřevnost.
Přeji hezký víkend.
Problém nepozoruji, nedělám si však iluze že by dodavatelé neplnili lahve poslední roky tak aby udrželi cenu. Jak je možné to co píšete, je otázka. Jinak v 1kg propanu je 12,794 kWh a v 1kg butanu 12,719 kWh. Takže bych to s tou výhřevností neviděl tak černě. Naopak
Jinak kupuji jen čistý propan. Využívám i v zimě, nemusím se o nic starat, plamen při docházení se nechová "jako by tam ještě něco bylo", ale prostě zhasne a vím na čem jsem. Těch 30,- za 10kg lahev navíc mi za to stojí.
Nejde o výhřevnost ale o tlak při teplotě...
Bombu stačí ohřát např. postavit do sudu s teplou vodou...
tomk: Zrovna svařuji SBS asfaltové pásy+drobné opravy na terase a při teplotách okolo 0°C s PB lahví hořák "nedává maximální výkon" jako při teplotách okolo deseti stupňů. Na protější budově přestali chlapi také svařovat SBS pásy, opravují tam plochou střechu. Když je nad nulou, tak ráno přijdou na střechu, vyzkouší kus pásů natavit a když to nejde, odchází. Možná neznají ten čistý propan..
Jinak zapisuji výměny PB lahví ke sporáku, vaří se zhruba stejně(než jsem začal zapisovat, byla výměna lahví stejné frekvence)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.