Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barva na zátěžové lino

Od: veru odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

v bytě je staré lino, takové matné, má třeba 40 let (možná i víc) ale pořád vypadá pěkně a strašně nám vyhovuje, akorát má někde skvrny, hlavně když nám spadly ponožky od Vientamců z věšáku, kde schly, tak normálně černé skvrny na linu, které přežilo desetiletí bez újmy, tak za pár hodin udělaly něco, co nejde ničím pryč?!

Kamarádka natírala teď kachličky Aquadecol Epoxy a je tak nadšená, že víc to nejde, ovšem to natírala dlažbu. Jde to na kde co, ale na lino asi ne.

Napadá vás, prosím, nějaká (ideálně šedá) barva na lino, která by chytla? (A prosím, pokud se někdo najde, kdo poradí, napište vše, co je potřeba. Vím, že jednou babička cosi kupovala a pak doma zjistila, že potřebovala ještě jakési ředidlo nebo co a jela 30 km pro něj zase). Děkuji moc.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Barva na lino se vám možná chytne, ale dost rychle se ošoupá a bude to vypadat opravdu otřesně. Doporučuji vyměnit lino. Vyberte nějaké homogenní PVC, vzorů a barev je nespočet, je sice dražší, ale vydrží vám mnoho desítek let. To homogenní PVC se používá do nemocnic, pečovatelských domů, škol, vysokých škol, výrobních hal, apod. Snese opravdu hodně. Rozhodně tam NEDÁVEJTE heterogenní PVC (i když bude výrobce tvrdit, že je extra zátěžové), protože přesně takové máme ho v koupelně a už je na něm skvrn, které nejdou dát ničím dolů, naštěstí jsem to zakryla předložkou, co se dává před sprchový kout, když člověk vylézá ven, aby nestál v kaluži vody.

veru

Děkuji za odpověď, byť jste mě teda nepotěšila. Ach jo, ona to má tak nádherný za 500 podlaha jak víno, já určitě teď do novýho lina investovat nebudu, ale aspoň teda neutratím za barvu. Děkuju za radu.

hodnocení

0x

Barvit lino je nesmysl, nebude to držet a protože je lino pružné, popraská to, před čtyřiceti léty se tuším zátěžové lino ani nevyrábělo.

veru

Děkuji, no. Dám na vás, ono to možná není lino, já nevím co to je, vypadá to jak matný lino, ale není to měkký, leský. Je to tady desítky let až ty ponožky od Vietnamců to zničily, jinak nic, boty, přesouvání nábytku, chození, skákání, rozlití kde čeho, pořád to bylo pěkný. Takový tvrdý matný plastový asi lino.

km
hodnocení

0x

potvrzuju, že natírat lino barvou je nesmysl

hodnocení

0x

Jestli vypadá pořád pěkně, tak po nátěru určitě nebude. Bude to jednobarevná plocha.

Navíc byste museli tu krytinu všude! pořádně! odmastit, jinak to špatně chytne. Když si koupíte barvu na plasty, tak to nejspíš bude držet, myslím to ani nepopraská jak píše kolega, protože jestli je to co myslím, tak to máme doma taky a je to tvrdé nepružné. A hlavně se to celkem brzy ošoupe.

Ale pořád to bude vypadat divně. Jednobarevná hnědá?, šedá?, zelená? plocha. Flek určitě vypadá líp jak natřené "lino"

0rion

Tak nějak. Pokud je to tvrdé nebo jen málo pružné, tak by to nějakou otěruvzdornou, nejlépe polyuretanovou barvou natřít určitě šlo a i by to nějaký ten rok vydrželo, ale bude to vypadat jako podlaha v garáži.

Polyuretanová barva ztvrdne na kámen. Polyuretanový lak se používal např. na dřevěné schody, aby se "neošlapaly". Na lino určitě ne.

0rion

Omyl. PU barvy se používají na namáhané podlahy z toho důvodu, že film zůstává částečně pružný a otěruvzdorný. Na lino je jakákoli barva opravdu nevhodná, nicméně nevíme přesně, co to tam tazatelka má, tvrdí, že to není měkké, čili na lino to moc nevypadá.

veru

Děkuji všem, já to tady furt čtu. Budu teda asi muset vymyslet něco jiného, ale mrzí mě to.

Jsem to vyfotila, pardon za kvalitu a vůbec.

ibb.co/... - to je zblízka, no není to moc vidět, tak v kontrastu s tím druhým ibb.co/... to tady jde vidět snad lépe. Řeč je o tom nahoře, to dole máme přikryté právě linem.. jiným prostě, je to měkké a vypadá to jak plovoucí podlaha, proto mě to mate, jestli to je taky lino, ale co by to bylo jiného.

km

zátěžové lino se silnou nášlapnou vrstvou svařené šňůrou

veru

Děkuji a vyrábí se to i dnes? Pod čím to můžu sehnat? Nevidím. Fakt je to super povrch.

km

dříve název myslím Movilon značka Forbo

km

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]