Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kovových zárubní z panelu za posuvné dveře do SDK

Od: icyfire® odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny,
mám otázku ohledně vybourání kovových zárubní.
Máme v plánu vyměnit klasické dveře za posuvné dveře, které budou zajíždět do pouzdra v SDK příčce. Na fotce jsou vidět zárubně z jedné strany - z druhé budu dělat sádrošovou předstěnu, do které umístím pouzdro na zasouvací dveře.
Co jsem se dočetl na internetu, tak je nejlepší dveře oříznout speciální technikou (na to bych si asi raději najal firmu).
1. Otázka je se o tomhle musím domlouvat s SVJ? panel má cca 15 cm.
2. Otázka je jestli existují zárubně, které by byli na jedné straně hlubší než na druhé - vzhledem k tomu, že na jedné straně bude panel hluboký 15 cm a na druhé straně sádrošová předstěna hluboká cca 12 cm tak bych potřeboval aby zárubně byli na jedné straně hlubší než na druhé. Vyrábí se vůbec takové? po rychlém hledání jsem žádné nenašel.
Předem děkuji všem za pomoc!

Výměna kovových zárubní z panelu za posuvné dveře do SDK

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

Dokážeš si představit jak hnusně budou vypadat zasouvací dveře ve stěně tlusté celkem 25cm a ještě mimo osu hloubky stěny?..

hodnocení

Jde nám hlavně o to, aby se dveře neotevírali do prostoru. Upřímně si to asi nedokážu představit. Říkám si také jestli to už nebude působit jako takový tunel, ale fakt by nám pomohlo, kdyby se ty dveře neotevírali směrem do té druhé místnosti.
krtek6

no můžu ti říct, že to je blbost na kvadrát...ty dveře se teď otevírají kam? do prostřed místnosti?..vybourej futra a osaď nový s otevíráním směrem k oknu buď do jedné nebo druhé místnosti...nic víc nevyřešíš...mám něco podobného...nad tímhle soudruzi nepřemýleli

hodnocení

Doufám že když mi poradí odborník na internetu, tak už to manželku přesvědčí že to není nejlepší nápad :D díky moc za odpověď
krtek6

hele...pokud na to máš prachy a chce se ti do toho investovat...tak existují dveře, kdy se ti křídlo buď zlomí na půl a trčí do prostoru jen složená půlka křídla a nebo jezdí v podobné kolejnici nadpraží jako posuvky a otevření bude ve výsledku takové, že to křídlo bude trčet půlkou do jedné místnosti a druhou do druhé...tzn. neotáčí se kolem pantu...

a nebo pak ještě taková machrovinka od Sapeli

hodnocení

Moc děkuji, kouknu ještě na tyto alternativy - ty dveře na videu vypadají dost dobře :D akorát jsem našel snad jen jednu stránku kde se prodávají
krtek6

je to výrobek Sapeli...Sapeli jsou výrobci dveří z ČB...zbytek jsou jen jejich prodejci

km

Sapeli, nebudou spíš z
jihlavy?

hodnocení

2x

Možná máme stejný byt, možná jen podobnou dispozici. K mému štěstí a Vaší smůle v našem bytě není tahle příčka nosná (a není z panelu). Nejdřív jsme tam měli shrnovačky, pak 20 let holý stavební otvor a asi před 2 lety jsem konečně dodělal posuvné dveře. Ovšem dveře do pouzdra, v ose příčky. Vyboural jsem kus příčky, instaloval pouzdro a příčku obložil sádrokartonem. Hotová příčka má 125mm. V protějším domě se stejnými byty mají stejnou příčku panelovou a rovněž vesele provádějí stavební úpravy podobného charakteru.Jestli legálně a s požehnáním statika nebo na černo s rizikem poškození stavby, to nevím.

Možné řešení Vašeho problému:

1. Statický posudek, v případě, že to bude možné vybourání části příčky a instalace pouzdra v ose příčky.

2. Posuvné dveře "na stěnu", tedy bez pouzdra

3. "Přizdívka" po obou stranách dveřního otvoru a ne jen na jedné. Otázkou je, jak ji ukončit na straně bez pouzdra. My máme v plánu vestavěné skříně a dovedu si představit takovou skříň jako optické ukinčení zesílené části zdi.

K Vašim dalším otázkám:

"Kulhavou" obložku si moc nedovedu představit, rozhodně by to byla práce na zakázku.

Pro vyřezání původní zárubně nepotřebujete požehnání SVJ (ani specializovanou firmu, stačí flexa, pajcr, kladivo a majzlík), pro rozšíření stavebního otvoru je rozhodující, zda je příčka nosná, či nikoliv. Pro nosnou příčku je to na statický posudek, schválení úpravy SVJ a stavební povolení. Pro nenosnou nepotřebujete nic.

hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď. No nakonec to vidíme na nějakou alternativu ke klasickým dveřím a vykašleme se na tu předstěnu. Buď tam budou posuvné na zeď nebo nějaké alternativní dveře jak tu psal kolega o odpověď výše. Jinak ještě pro upřesnění, pokud tedy necháme vyřezat pouze zárubně ze stěny a nebude se nic rozšiřovat, nepotřebuji žádné povolení ani souhlas?

hodnocení

0x

Kdyžjsem rekonstruoval byt sousedce, tak jsem jen dd sdělil že bude probíhat rekonstrukce. Nic víc. Dveře (zárubeň mezi kuchyní a pokojem jsem rzřezal flexou na x kusů a pak páčidlem a paličkou (2kg) jsem je vyrubal ven , žel otvor na -chtěla obložky) byl malý tak zase přišla ke slovu flexa a přebytečný beton po stranách jsem odříznul, nadpraží sondu jak jsou výztuže a beton pryč jen po výztuž -prachu hejno, rámus byl taky ale A) sousedi to věděli že to dělám a B) vše jsem dělal (hlučné procesy) nejdéle od cca9:00 do 15:00. Vstupní dveře dělala firma komplet, také nešli cestou vyřezání hlavní armaturyZačali v 08:00 v 16:00 hotovo, nová zárubeň i dveře a podmínka 24 h neotevírat.

Ve vašem případu bych to řešil obodbné -ocelovou jen vyrubat a nově , jak radí třeba p.Krtek , pak obložky . Pouzdro jak si představujete NE, max posuvky na stěnu do kolejnice nebo do obložkové zárubně zhrnovací dveře-tedy poud se ještě provádějí!

km
hodnocení

0x

mám posuvné dveře do pouzdra jap, obložky s dveřma dělali truhláři namístu. asi metrická obložka by nebyl problém. cena je ale někde jinde, než za nějaký papundekl.

doplněno 20.11.25 22:31:

* na míru
** asimetrická

osobně si myslím, že dveří mimo osu si ani nidko nevšimne. lidi často zavrhují, to co se bojí sami udělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]