Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to na výměnu na oken?

Od: stanislav* odpovědí: 44 změna:
Zdravím, často se mi každou zimu rosí dvouskla okna, jenže teď je to ještě větší extrém, plus jsem objevil v závitech na zavíraní rez, myslíte, že je zralé na výměnu oken, nebo ještě čas?
Okna jsou stará přes 20 let
doplněno 19.11.25 09:17: Zde fotky

Je to na výměnu na oken?
Je to na výměnu na oken? #2
Je to na výměnu na oken? #3

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dvojsklo je obecně známé zlo - ale i trojskla se vám rosit budou - je to o vlhkosti v domě a větrání.

I když mám strojní rekuperaci a vytápění vzduchem, stejně ta vlhkost v domě prostě je - musí být, jinak bychom se udusili.

Můžete okna očistit proti plísním, pravidelně je otírejte od srážené vody. Pokud nejsou křivá, neprofukují - netáhne dovnitř, není třeba je měnit jen kvůli tomuto důvodu. Můžete i omezit kytičky a jejich zalévání, sušení prádla v domě (sušička pomůže)...

olin
hodnocení

2x

Pokud máte finance navíc nebo je možnost dotací na zateplení od státu, dejte lepší okna, trojsklo alespoň utlumí i hluk z ulice. Některá kování na starší okna se dají ještě sehnat nebo nahradit novějším systémem.

hodnocení

1x
Rosení způsobuje velká vzdušná vlhkost v interiéru. Pořiďte si teploměr s vlhkoměrem, při současných venkovních teplotách by se měla relativní vlhkost pohybovat pod 50%. Kvalitní dvojskla oproti trojsklu mají jen o trochu menší tepelný odpor. Nekvalitní okna se vyplatí vyměnit, náklady se časem vrátí na úspoře topení. Pokud je příčina ve velké vlhkosti tak se ji vyplatí řešit dříve než nové okna.

hodnocení

0x

Vše je jen o penězích. Minulý týden, jsem v nějaké televizi (asi Prima) viděl podobný příklad. Odborník doporučoval vyměnit dvojskla za trojskla. Ale vše má své. V ukázce ukázali, že to jde, vymění se okenní lišty a sklo, ale již nesdělili, že tam dají sice lepší trojsklo, ale to nejhorší, co je na trhu.

Dvojsklo má sílu 4mm sklo, 16 mezera, často hliníkový rámeček, 4mm sklo. Což je 24mm síla zasklení.

Dneska se používá 4/16(18)/4/16(18)4. Což je 44-48mm. To se do Vašich oken určitě nevejde, proto tam dají nejspíš skladbu 4/10/4/10/4, což je 32mm.

Je to sice lepší jak dvojsklo, ale jen o trošku. Rám okna a křídla jsou taky z dob, kdy se dával rám 3-5komorový, zkrátka začátky plasových oken.

Doporučím, nechte si udělat dvě varianty nabídky, nové zasklení a dodávku nových kvalitních oken. S tímto požadavkem obešlete alespoň 10 firem. Pak začnete vybírat, upřesňovat a podobně. Hlavně nespěchejte s rozhodnutím.

Taky jsem ten pořad viděl a trochu mě udivilo, když tvrdili, že to vejde do všech oken. Vím, že dřív platilo, že trojsklo se do všech starších nevešlo. Tak nevím, jestli to zamlčeli, nebo tato trojskla už dêlají méně hluboká.
lll
Pane Cukráři, asi tomu rozumíte, můžete mi prosím říct co je tohle za trojskla?
Skladba sklo - rámeček?
Mizerné - lepší - nejlepší?
Je to na výměnu na oken? #4

Více viz zde

Vlastnosti zasklení
https://www.okna.eu/vlastnosti-zaskleni

V současnosti vyráběná izolační trojskla vykazují součinitel prostupu tepla Ug v rozmezí 0,5 až 0,8 W.m-2.K-1,

izolační dvojskla pak Ug v rozmezí 1,0 až 1,1 W.m-2.K-1.

Vy máte U=0,6 a myslím, že jako náplň argon (Ar)

Také tady

Hodnota U pro okna
https://www.ferropolymer.cz/menu/hodnota-u-pro-okna

olin

vibe: jen takový poznatek-ten plyn po čase uniká, už mi to pár lidí potvrdilo, vlastně i paní šéfová firmy na výrobu plasťáků, u které jsme měli dělat nová okna

Oline, taky to slýchávám, vždy se ptám, "jak to poznáte, že tam je jen 3/4, 1/2,1/4, nic plynu". Zatím jsem se to nedozvěděl. Vy to víte?

Děkuji

lll, pan Vibe již správně odpověděl. Sklo je 0,6, takže dobré, pak ještě záleží, do jakého rámu se umístí, ten samozřejmě tepelnou prostupnost změní.

olin

mílo, je to už delší dobu, ale pracovali jsme před devatenácti roky u jednoho architekta, ten si dal všechna okna(dvojsklo) s argonem a za čtyři roky se mu začaly rosit. Vytápění, větrání stejný režim, prostě přestalo to izolovat. Před deseti roky jsme nechali dělat dvoje plastová okna, šéfová firmy se ptala, jestli chceme "plyn", tak jsem se jí rovnou ptal, kolik lidí si to nechává plnit, tak jen poznamenala, že to časem uteče, že je to zbytečné, ale že to občas někdo chce.

lll
Můžete mi to objasnit, to si můžu vybrat jestli okna s plynem nebo bez plynu?
A s čím teda jiným než plynem, vakuum?

Vakuum se nikdy nepoužívalo, páč by skla byla prohnutá. Meziprostor se plní Argonem Ag, nebo lepším a dražším Kryptonem Kr.

O ztrátě plynu se říká od té doby, co se okna plní plynem. Ale ještě jsem za ty desítky let neslyšel nikoho, kdo to změřil a sdělil odborným posudkem, že se plyn ztrácí "touto rychlostí".

Asi budu muset pod vodou odvrtat staré zasklení, abych zjistil, zdali budou utíkat bublinky.

olin

mílo, nech si spíš na jedno "bezvýznamější" okno dát dvojsklo nebo trojsklo plněné "plynem", změř ho po montáži do okna při určité teplotě termokamerou a výsledek průběžně každý rok kontroluj. Když už budeš u firmy která ty skla dělá nebo nechává dělat, tak se jich zeptej na záruku, případně jestli by si to oni dali do svých skel v oknech;)

oline, děkuji za nápad, ale to je dlouhodobý test, na který nemám...

Já dlouhodobě testuji polyš (od roku 2008) co se s ním stane, když je vystaven bez jakékoliv úpravy na jižní straně.

olin

mílo, některé věci jsou dražší, ale z mého pohledu to za vyzkoušení stojí. Jak si ten polystyren vede?*smich*

lll
Uff, oline, pořád nechápu jaká je alternativa k "dvojsklu nebo trojsklu plněným plynem"?
Lze koupit teda jiná okna?
Jaká?
Jak se jmenují?
Co by si ti lidé z té firmy dali do oken?
olin
lll: Jen uvádím, že kupovat skla s plynem uvnitř je z mého pohledu vyhození peněz. Jinak se nějaký krátký čas okolo roku 1995 vyráběly vakuované dvojskla, jenže stačilo do nich nepatrně bouchnout a implodovaly, tedy spíš jen to sklo prasklo a dovnitř se dostal vzduch. Viděl jsem ty dvojskla, byly prohnuté "dovnitř" a chlapi co je na stavbu vezli okolo nich chodili po špičkách. Potom dovnitř do těch dvojskel dávaly takové asi hliníkové kříže se silikonovými bambulkami, ty bambulky se dotýkaly skel jen uprostřed tabule-byla to taková rozpěrka a pojistka proti rozbití.

Dnes bez plynu, zasklení do oken nevyrobí.

@milancukrar

Mohu se zeptat jaké jsou aktuální testy toho polyše co testujete od roku 2008.

Nějaké poznatky?zvláštnosti?Docela mě to zajímá.

díky

Zítra dopoledne nafotím a popíšu.

Teď jsem si všiml, že i pan Olin se ptal...

olin

Mílo ty trojskla s plynem jsou povinné pro získání dotací, víceméně i nové domy by je měly mít.

Oline, znáte dnešní nová okna bez plynu?

olin

mílo, teď budu nechávat troje okna dělat, tak zkusím získat co nejvíce informací, ale pochybuji, že pokud zákazník má nějaké okno na stodole, kde občas zatopí, aby vyměnil olej v autě, že tam bude cpát sklo s plynem. Jinak na internetu nabízí firmy dvoj i trojskla bez plynu

Zapomněl jsem, ale vzpomněl.

Foto 1, pohled na plochu, je to jižní strana

Foto 2, po odmontování lišty, je vidět ubytek asi 8mm polyše. Dole možná 10mm.

Foto 3, právý horní roh, kde stíní horní lišta, je úbytek do 5mm.

Našel jsem foto z roku 2006, kde je již polyš instalován. Takže skoro 20 let na sluníčkové straně.

Je to na výměnu na oken? #5
Je to na výměnu na oken? #6
Je to na výměnu na oken? #7
lll
Oline, píšeš:
"Jinak na internetu nabízí firmy dvoj i trojskla bez plynu"
Můžeš prosím dát odkaz, nemohu to vygooglit.
A co mezi těmi skly teda je, když ne plyn?

@milancukrar dnes 12:59: ... je vidět ubytek asi 8mm polyše. Dole možná 10mm.

To je krásný důkaz, že pěnový polystyren se opravdu vypařuje (sublimuje) - teplem a UV zářením ...

vibe, o tom snad nikdo nikdy nepochyboval, ale spíše jak hodně ubývá, toť je cíl testu.

olin

lll: v těch oknech, tedy přesněji mezi skly je obyčejný vzduch, tedy 78% dusíku, 21%kyslíku, 0,93% argonu, 0,04 oxid uhličitý a nějaké ty další plyny. Pokud jde o pohlcování kondenzátu mezi takovými skly, dávaly se silikagelové kuličky nebo dnes je tam molekulární síto-např. Zeolit, to jsi ale asi věděl-nebo ne?

mílo díky, centimetr za 19 let..

lll
Děkuji, nevěděl.
Takže ani přetlak ani podtlak?
Odkaz by nebyl?
olin

lll: 2 roky staré video

Oline, výborné video, ale upřimně, toto vyprávění (od jiného odborníka) bylo již před 15-20 lety.

"tedy přesněji mezi skly je obyčejný vzduch"****ale tam je Argon, nebo Krypton, nikoliv obyčejný vzduch

hodnocení

0x
Ty okna jsou dobrá, jen je vidět, že postrádají údržbu. Občas to chce vyčistit, jednou ročně namazat kování a také několikrát denně nárazově vyvětrat. Otevřít všechna okna na třeba tři pět minut. Vymění se vzduch a akumulované teplo ve stěnách zůstane.

A na gumové těsnění silikonový sprej.

hodnocení

0x

Hlavny problem je vysoka vlhkost, asi malo vetrate. Taka miera kondenzacie je od vlhkosti, situaciu potom zhorsuju zavesy alebo zaclony alebo zaluzie. Kupte si vlhkomer.

Osobně vidím hlavní problém v nekvalitním zasklení.

Jasně, že i nízká teplota povrchu a větší vlhkost vzduch hodně přispěje k pocení oken.

stanislav*
hodnocení

Zde pridavam ostrejsi obraz
Je to na výměnu na oken? #8

honicdat
hodnocení

0x

Já mám jednoskla (vnitřní a vnější okna, tedy 2 tabulky skla = 2na každé straně) a je to šílený! Připadám si jako když tam je mlžná komora!

korinek
hodnocení

0x
To musíte mít v bytě vlhko jako sviňa! My máme v baráku trvale kolem 60%, +-5% a když je venku kolem nuly, mám orosený centimetrový proužek. Nebudu kvůli tomu bombardovat okna. Umím s tím žít, ten pruh ráno setřu papírem a je to. Ale u vás... pořiďte ten vlhkoměr jak tu už jiní radí a začněte tam, protože když v místnosti nebude voda ve vzduchu, nemá se na okně co srazit, to je fyzika. Okna asi také hrají roli, ale ne v takovém extrému.

Nebo má vlhkost jako Vy, ale nižší povrchovou teplotu okna, skla.

korinek
To by musel mít v té místnosti hooodně pod dvacet stupňů aby měl okno do půlky mokré ne? *nevi*

To záleží na více faktorech.

Známí topí na 19°C, jsou spokojeni.

korinek
My na 20-21. A v pohodě. Takhle mokré okno jako má tazatel jsem ještě neviděl.
Přesné tak. Mám dvoujskla a také max centimetrový pás rosy. A to přes den netopime, máme 19, topí se až jsme doma, v noci vůbec. 20 stupňů ideál.Po tornádu jsme měnil některé skla už s plastovým rámečkem a je to stejné, žádná změna. Když pořídí trojsklo, nejslabší článek je stejně rám, takže si moc nepomůže, z hlediska návratnosti vůbec. Jsou i izolované rámy s výplní, ale opět cena. Pokud je vlhko doma, bude se to srážet jinde a když ne na skle, tak třeba na zdi nebo rámech. Ty okna co má nemusí být špatně, jen by to chtělo trochu péče. Vyčistit, promazat, u některých se dá vyměnit i těsnění, kování když nefunguje se dá poměrně levně vyměnit a může fungovat dál. Jen stačí párkrát za den na tři minuty otevřít okna do průvanu a vyvětrat. Také bych zkusil, jak okna těsní, třeba papírem. Dle toho pak seřídit, silikonem namazat i gumy adt. Možná už ani to kování neplní svou funkcí, zavírání klikou musí jít lehce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]