Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadl hlavní jistič domu (poprvé)

Od: spezza odpovědí: 12 změna:
Dobrý večír. Dnes mi nepravidelně vypadává jistič okruhu světel B10. Ok v pohodě myslím si že to je venkovní světlo které jsem opravoval ale nejspíš tam při tom dešti asi teče ok opravím. Ale asi 10 minut zpátky se zhaslo v celém dome a vypadl hlavní jistič 3x25A venku společně opět s jističem světel.
Může prosím vás jistič světel shodit i hlavní jistič? Přijde mi to podivné

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
17.11.25 18:41
hodnocení

4x

Může.

spezza
hodnocení

Dobré jestli může tak jsem v klidu. Zítra světlo opravím a tím pádem bude klid :)

hodnocení

2x

Ano, může.

hodnocení

0x

Istic alebo chranic?

hujer

Ale Petre, píše hlavní jistič venku - asi před elektroměrem a tam se proudový chránič neosazuje!

...i hlavní jistič...

spezza
hodnocení

Peter® všude píšu jističe tak proč se ptáte jestli jistič nebo chránič?
bear

spezza... spousta laiků si plete jistič, chránič i vypínač. Vše je designově podobné v DIN velikostech v rozvaděči.

spezza
hodnocení

Bear on laik asi není když zna tyhle 2 pojmy a kliknul na tuhle otázku. Laik by řekl že to je pojistka
bear

@peter určitě laik není i z jiných odpovědí. To spíš je otázkou u tazatelů, jako ty.

Tak se tě jen doptal, aby byla 100% jistota, tak o co jde ;).

Proudový náraz může zhodit klidně kaskádu jističů. Já takto vyhodil 3xB25A na ulici předřazený B10A obyčejnou žárovkou v lustru s vláknem. Normálně prdla, zablesklo se a baňka vylítla z patice.

Pak jsem musel ten zbytek vyšroubovat z objímky a dát novou.

Ale ten pocit, když jdeš kolem Vánoc před barák k rozvaděči ve sněhu jen v trenkách a zrovna se přiožralí sousedi líbají u auta a loučí z návšťěvou je k nezaplacení :)

spezza
hodnocení

To zní dobře :))
bear

Mě bylo spíš trapně, ale teď to zní dobře i mě *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]