Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Suchý záchod vs zápach

Od: merin* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

na chalupě máme suchý záchod s uzavřenou žumpou, kterou necháváme vyvážet, Je to velice starý záchod, ve kterém je prostě otvor a zalíváme ho vodou z lahví. Samozřejmě tímto otvorem proniká i pach, který nás obtěžuje. Existuje v současné době nějaké rozumné řešení? Splachovací záchod se sifonem nepřipadá v úvahu (v místnosti není zavedená voda a žumpa je příliš malá), spíše mě napadlo, zda neexistuje něco na způsob suchého záchodu, který by třeba obsahoval nějakou pachypohlcující vložku.

Děkuji za Váš čas a odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

2x

Měla jsem na chalupě zpočátku suchý záchod.S nostalgií na něj vzpomínám, protože k velkému pobavení manžela a kamarádů jsem sama vykopala jámu (nejdřív jsem se ale krumpáčem kopla do holeně) a nad ní vybudovala budku.Pak se slitoval soused a pomohl mi se střechou.Ale zpět k otázce.Sypala jsem tam chlorové vápno, je cítil jako lyzol a působí to dojmem čistoty.Teď do septiku používám Proxim PROSEPTIK.Opisuji z návodu :" V suchých záchodech nasypte obsah 4 sáčků na fekálie,čímž dojdek jejich ztekucení a odstranění zápachu.Postup opakujte každé 2 měsíce".V balení jsou 4 sáčky a cena byla asi 100.-Kč.Výsledek je úžasný, není cítit ani když se otevřou poklopy při vyvážení fekálií.

merin*
hodnocení

Dobrý den,

PROSEPTIK používám také, ale záchod stejně zapáchá... jakby ne, když je v něm velký otvor do žumpy... a já sháním něco (pokud to existuje), co bude mít dole cosi na způsob "sifonu"... to vápno bych mohla zkusit...

matejka*
hodnocení

0x

Co třeba tohle:

Ekologická toaleta Torp Isak
Moderní separační (suchá, kompostovací) toaleta, která na rozdíl od klasických WC nepotřebuje instalaci vodovodní a kanalizační přípojky. Moč se díky konstrukci toalety čistě odchytává (nekontaminuje se výkaly) a lze ji využít jako hnojivo na zahradě (vysoký obsah dusíku, fosforu, draslíku a dalších stopových látek).
Nová ekologická toaleta Torp Isak - je oddělovací separační toaleta. Její design, stabilita, pohodlí a použití odpovídá všem novým požadavkům na moderní WC. Oddělením tekutého a tuhého odpadu nemůže vznikat "latrínový"zápach. Pevný odpad se hromadí ve vnitřním zásobníku, kde dehydruje a následně se kompostuje. Po určité době se může použít jako kompost. Vestavěný 12 V tichý ventilátor rychle vysušuje pevný odpad uvnitř v zásobníku a větrá Vaši toaletu a koupelnu. Nemá žádný požadavek na teplotu místnosti. Pro svůj vzhled a vlastnosti je doporučena pro užití v domácnosti. Pro objekty kde je k dispozici 230V je třeba použít adaptér 230V/12 V. Ventilátor (1,9W, 160 mA) je možno napájet také z akumulátoru/solárního zdroje. Provozní doba pro 12V/75Ah akumulátor je více než 2 týdny bez nabíjení.
* Bez chemie, přívodu vody a kanalizace.
* Jednoduchá instalace, bez zvláštní údržby.
* Certifikát Evropské unie (CE).
* 3 roky záruka.
* Není třeba vnější infrastruktura (voda, kanalizace).
* Není třeba hloubit jámu (septik, biologická čistička).
* Neznečišťuje povrchovou a podzemní vodu, nebo půdu.
* Nepotřebuje k provozu žádnou vodu.
* Oproti splachovacímu WC šetří cca 100m3 vody ročně v běžné domácnosti.
* Bezpečný provoz, bez zápachu, užitečnost (na živiny bohatý kompost pro Vaši zahradu, záhon, ...).

tady jsou další ecoshop.cz/...

merin*
hodnocení

Zajímavé, děkuji, ovšem nejde mi tak úplně o degradaci odpadu jako spíš o to, aby to prostě nesmrdělo. Důležitým kritériem jesamozřejmě cena, nemohu a ani nechci mít na chalupě záchod za 30 000,-

Ale děkuji, i když hledám levnou variantu

ar*

Na vesnicích dost často bývá problém z kanalizací a plno lidí na chalupách používá chemické WC. Mrkněte třeba tady kobras.cz/... .

raadek*
Mozna by pomohly bakterie do žumpy. Vyrobit vzduchotesny poklop na diru a mozna nucene odvetravani žumpy. Dvere na zachod bych take utěsnil a stale bych na zachode vetral. R.
merin*
hodnocení

Presne tak to mám :)

merin*
hodnocení

no vypadáapo všech odpovědích to vypadá, že nezbyde než toto... myslela jsem, ze zumpu zachovam... ale co uz...

lerak*
hodnocení

0x

Suchý záchod musí být odvětrávaný, ale asi největší chyba je do něj lít vodu. Správně by měla být separována moč od tuhé složky exkrementů..

merin*
hodnocení

tak moč od tuhé složky se separuje dost těžko, když máte jen jeden záchod...

žumpa odvětrávaná je... má malý komínek, plus tedy ten nežádoucí otvor v záchodu, který se asi nevyřeší, jak koukám :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]