Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stromy a stavba

Od: michalll odpovědí: 3 změna:
Zdravím, chci se zeptat na radu. Chystám se stavět dům ale mám problém se sousedem, má na svém pozemku cca. 4 metry od budoucí stavby po délce asi 4 stromy vysoké cca. 20 metrů a docela masivní. A nejde se s ním domluvit aby je pokácel, už jsem mu nabízel i že to všechno nechám pokácet a uklidit na své náklady ani to nejde. Jde taky o to že ty stromy rostou na navážce zahradního odpadu a hlíny které ty roky kupí směrem k plotu takže se to všechno hrnulo na mou stranu tak jsem musel postavit opěrkou zídku už teď to je ale zase zasypané až po zídku a pořád to kupí, takže mám i vážnou obavu že ty stromy v tomhle nestabilním podloží můžou spadnout na stavbu. Nehledě na to že jeden takový vzrostlý strom asi 5 let zpátky už v těch místech od něho spadnul ale v té době to odnesl jen plot protože tam ještě nic nebylo. K tomu má ještě vysoké stromy podél celé hranice pozemku které se sem tam v zimě zlomí a spadnou na plot ale chuť soudit se nemám, takže mu to vždycky řeknu, nic se nestane, tak to uklidím, plot ještě přežiju ale představit si že dostavím a spadne mi to na dům a budu moct dělat znovu není úplně lákavá představa. Takže budu rád za každou radu a nápad na řešení. Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x
Stromy tam evidentně jsou roky. Jen hlupák si tam naplanuje barák.

re4zon
hodnocení

2x
Upozornit ho, ze za stromy odpovida a az spadnou na stavbu, bude ho to stat klidne miliony. Pojistovna mu nic neda, pokud o nebezpeci vedel a neresil to.

mm
hodnocení

2x

Jedinou uspokojivou odpověď může dát posudek dendrologa, který ovšem bez přístupu k samotnému stromu může nejvýš posoudit jen základní statiku a ty parametry zdravotního stavu, které jsou vidět zdálky (usychající větve, nádory na kmeni ap.).

Bude-li strom po statické a zdravotní sránce OK, budete se s ním muset smířit podobně, jako byste stavěl dům na kraji lesa.

Nikdo není povinen pokácet strom jen proto, že by "někdy v budoucmu mohl" spadnout na váš pozemek. Teoprve až bude "někdy v budoucnu" strom viditelně starý a nemocný, máte právo žádat jeho odstranění.

Úplně jinou otázkou je navážka, která, jak jsem pochopil, by se bez vaší opěrné zídky sesouvala na váš pozemek. Tady je právo na vaší straně. Pro souseda to však neznamená povinnost odstranit navážku celou, ale jen tu část, která ovlivňuje váš pozemek. Pokud by odstranění této části návážky narušilo statiku stromů (například obnažením jejich kořenů), je jistě možné uvažovat i o jejich kácení. (I to by měl onen pozvaný dendrolog umět posoudit.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]