Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má to cenu reklamovat?

Od: dan odpovědí: 22 změna:

Mám tři týdny novou kuchyni, kterou jsem v pořádku převzal od dodavatele. Nyní jsem s hrůzou zjistil, že je prasklá sklokeramická varná deska. Nic na ní nespadlo, prostě praskla sama od sebe. Je na ní 5 let záruka, ale předpokládám že se mi vysmějou, že jsem to zavinil něčím já. Myslíte, že to mám prubnout s reklamací, nebo si nekomplikovat život a koupit novou?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

4x
Zdravím, zkusil bych to, mohl být (patrně byl) vadný kus s každém skla. Vše si důkladně vyfoťte, ať vám tam nedodělá někdo důlčíkem místo pádu.

hodnocení

3x

... kterou jsem v pořádku převzal od dodavatele ...

To asi ještě sklokeramická varná deska prasklá nebyla, což?

Reklamaci zkusit můžete v každém případě (a odvolávat se na ty dva Japonce: Samo a Seto) - ale zpytujte své svědomí.

Co se doopravdy stalo?

dan
hodnocení

Asi hůře chápete, ano deska prasklá nebyla, praskla až při používání. Kdybych si byl něčeho vědom, tak reklamaci neřeším. Nějaké 4 tisíce při ceně kuchyně mi neporazí.

Chápu dobře. Otázka je, jaký názor na způsob používání bude mít prodejce.

Prasklá sklokeramická deska: Nejlepší je zavolat odborníka
https://casprobydleni.cz/nejnovejsi-zpravy/praskla-sklokeramicka-deska-nejlepsi-je-zavolat-odbornika/vendyurbisova/

Jak opravit prasklinu ve sklokeramické varné desce – nejlepší metody a tipy
https://domacifinty.cz/jak-opravit-prasklinu-ve-sklokeramicke-varne-desce-nejlepsi-metody-a-tipy

asd1
hodnocení

0x
Podle popisu vada desky. Solidni prodejce reklamaci uzná, šmejd tě vyfakuje s tím že se na to vykašleš ( musel by být znalecký posudek atd.)

dracula
hodnocení

0x

Pozdvihněte své sebevědomí a jděte to reklamovat. Není to vaše vina. Tvrdě a neústupně se domáhejte svých práv a pokud se bojíte stresových situací, vemte si někoho sebou, kdo vás bude uklidňovat a povzbuzovat, že to dokážete.

re4zon
hodnocení

0x
Nic vyjimecneho, pnuti ve skle, stava se. Resil jsem pred lety taky, reklamaci uznali.
mll

Blbý je, když se to stane po záruce. Viděl, totiž slyšel jsem, takto explodovat u příbuzných sklo v troubě (viděl jsem už jen následky). Koláče by byla škoda, tak jsme ho snědli i se sklem (teda myslím, že se podařilo vše vybrat). Rozsypalo se na tisíce malých kousíčků. Většina byla tupá, takže i děti, které si s tím hrály (to neuhlídáte, navíc skleněné krychličky, to je žůžo zábava) měly každé jen jedno drobné říznutí (aspoň co přiznaly, nebo chtěly ošetřit, zrovna u jednoho myslím, že se řízlo víckrát), já jsem taky k jednomu říznutí přišel, když jsem to pomáhal odklízet.

Sklo sehnali docela rychle, ani bych nečekal, že se to dá. No asi se občas rozbije, tak se prodává.

hodnocení

0x
Ma to cenu prostě dej reklamaci a uvidíš

0rion
hodnocení

0x

Samozřejmě reklamujte. V prvním roce reklamace musí prodejce prokázat, že závadu způsobil uživatel nějakým chybným používáním, jedině pak ji může neuznat. Pokud na desce není krom té praskliny nic vidět, reklamaci nejspíš uznají (a když ne, dejte dotaz na coi, jak postupovat).

mll

>>nějakým chybným používáním

Přesněji, musí to být používáním v rozporu s návodem. Když to přeženu, pokud do návodu nenapíše, že se nemá do desky mlátit kladivem (nepochybně to v návodu nějakým způsobem bude), tak to neni použití v rozporu s návodem. Proto jsou v těch návodech občas takové nesmysly, jako že pračka neslouží k čištění živých zvířat a mikrovlnka k jejich sušení. Ono to prostě v těch návodech být musí. Ale to už se bavíme o extrémech.

dan
hodnocení

0x

Tak pro zajímavost, dnes přišel technik od fi, Haier, koukl na desku a řekl, že pětiletá záruka se na sklo nevztahuje, nabídl výměnu skla za 6000. Tak jsem poděkoval a koupím nový Electrolux za 5700Kč.

asd1
Ovšem zákonná záruka 2 roky se i na sklo vztahuje.Viz Orion 15.11.25 18:16 - v prvním roce musí prokázat tvoje zavinění, říct "určitě jste do toho flákli" nestačí.
mll

Nezbývá než šířit slávu toho výrobku i jeho prodejce. Podle popisu to opravdu vypadá, že to bylo špatně vyrobené, což se může stát, ale od toho právě máme záruku (a první půlrok se vada považuje za výrobní, pokud prodejce neprokáže opak).

mm

Zde je podobný případ a návrh řešení od dTestu: vasestiznosti.cz/...

(Máte-li na řešení čas a nervy.)

Pokud jste rovnou kontaktoval záruční servis, máte ještě možnost kontaktovat dodavatele varné desky, protože především on je za vady výrobku odpovědný.

Znalec (viz řešení dTestu) by teoreticky měl poznat, zda deska praskla v důsledku výrobní vady (pnutí v materiálu) případně chybou při transportu, nebo zda byla poškozena například pádem nádobí (stopy po úderu by měly být vidět).

0rion

Takže víme, že výrobky zn. Haier raději nekupovat, protože jsou problémy s reklamacemi. Nenechte se odbýt, požadujte od prodejce písemné vyrozumění o zamítnutí reklamace. Mělo by tam být uvedeno, že závadu jste způsobil vy nesprávným používáním a názor technika, co jste dělal špatně (bez toho prodejce nemůže reklamaci v prvním roce po koupi zamítnout). Od toho se pak lze odpíchnout, vy budete tvrdit, že jste zboží používal v souladu s manuálem a požadovat uznání reklamace. Pak už jedině řešit přes ČOI nebo rovnou soudní cestou.

Podobně i výrobky Elektrolux, taky mají problém s prasklou deskou, další případ, než dal @mm.

Další možnost využít pojištění Komerční banky na domácnost, s připojištěním elektrospotřebičů - třeba i na zkrat, výbuch tlakáče ...řešeno v roce 2023, zaplatili z pojistky varnou desku, el. troubu, výmalbu i tlakáč...akorát zařízení nesmí být moc staré

Odkaz... nebo je to reklama? Pak aťnastoupí sysel, prosím ...A podmínky

111®
hodnocení

0x

Do půl roku se vada považuje za skrytou vadu. Reklamovat.

0rion

Ta lhůta je jeden rok, nikoliv půl roku.

111®

Tak asi změna. Dík za doplnění. Zapíši si to i do hlavy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]