Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost v pronájmu - mokré stropy, plíseň a spor s majitelem

Od: michallll odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, nově (méně než 3 měsíce) jsme se přestěhovali do nového bytu (pronájmu), kde máme standardní smlouvu na 1 rok s možnosti prodloužení. Je to bytovka (stará) kdy dole jsou vlhké sklepy, nad ním v prvním podlaží jsou dva byty, kdy my jsme jeden z těch dvou a byt vedle je dlouhodobě prázdný. Nad námi je velký byt, také dlouho prázdný a nad ním je další, taky prázdný. Budová má problém s vlhkosti, sklepy hlavně - ale majitel bytu kde jsme udělal rekontrukci a ujistil nás, že vlhkost je vyřešena - což pro mě je důlžité vzhledem k tomu, že jsem bývalý astmatik.
Od počátku nájmu jsme si všimli, že byt je více vlhký než normálně bylo v bytě kde jsme byli dříve - například klíč v zámku na zahradu je stále mokrý, prádlo vyprané nám vůbec neschlo, museli jsme ho dát do koupelny a hodně tam topit, aby vůbec doschlo, toaleták na wc nový je takový vlhký, celkově se nám tam důře dýchá a máme pořád rýmu a kašel - Koupil jsem měřič vlhkosti a ukazuje ráno v ložnici 72%, po vyvětrání to padne cca na 55% ale do 30 min je to cca 65 a více. Na toaletě je pak vlhkost nad 70 procent pořád - dejme tomu, že vlhkoměr může mít nějakou chybovost, ale i tak to nebude reálně i více než 5% méně.
Poslední pondělí po propršené neděli jsme si ráno všimli, že na toaletě jsou na podlaze louže vody a roh stěny nad podlahou je mokrý a je tam plísen cca 5cm velká, kdy v rohu nahoru jsou další fleky plísně a za vyskládanými toaletaky novými byla další mokrá skvrny na zdi a plísen. Poté jsme si všimli mokrého fleku a plísně nad dvěrmi na zahradu v rohu a dalšího mokrého fleku. A také v rozích dole u chodbě je plísen a někde to bylo i vlhké s plísní.
Psal jsem to majiteli, a on pozval na zítra firmu, která dělala rekontrukci a bude to hodnotit. Bojím se zaujatosti vůči jejich práci a chránení vlastního zájmu - už nyní majiteli přes chat "radí", že nelze sušit prádlo v bytě - kde jinde máme sušit? Na zahradě mrzne, a do sušičky většina prádla nesmí a už i tak susíme jen v koupelně s větrákem a i tak schne prádlo 3 dny a nikdy není hezku suché, spíš takové zatuchlé.
Dnes jsou mokré fleky pryč - uschlo to, ale plísen tam zůstala. Sušili jsme dříve prádlo v bytě normálně, ale neschlo, tak už jen v koupelně, větrám ráno 5 min, odpo 5 min a večer 10 min.
Majitel to řeší aktivně, snaží se, ale my jsme rozhodnutý z bytu co nejdříve odejít, necítíme se dobře a ta vlhkost v ložnici je vysoká, i když tam zadne mokré fleky nebyli.
Chci se s majitelem domluvit, ale nevím jak a jaká mám práva. A prosim o nezaujaty nazor. Cílem je domluvit se na předčasné výpovědi bez výpovědní lhůty a odchod do jiného bytu.

Vlhkost v pronájmu - mokré stropy, plíseň a spor s majitelem
Vlhkost v pronájmu - mokré stropy, plíseň a spor s majitelem #2
Vlhkost v pronájmu - mokré stropy, plíseň a spor s majitelem #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Tam budou hlavně dvě věci, okolo se netopí a nejspíš pořádně netopíte ani vy = chladné stěny a kondenzace. K tomu sušení prádla a nedostatečné větrání.

Pokud jsou vlhký sklepy a sanace neproběhla pořádně ale jen se to zamaskovalo nějakou sanační omítkou (bez kvalitní hydroizolace zdí i podloží), tak tam vlhkost z podloží jde pořád, to jde ošéfovat je "topit a větrat" ideálně tam mít kamna nebo větrání rekuperací. Prádlo jen v sušičce, ostatní venku. Do sušičky může prakticky všechno.

Hodně pomůže odvlhčovač. Na rozdíl od větrání nejsou tepelné ztráty.

Plísně jsou zákonný důvod ke snížení nájmu nebo i výpovědí. Ale evidentně z velký části si za ně můžete sami.

michallll
hodnocení

Děkuji za odpověd. Topíme stabilně na 21,5, jenže je tam jenom podlahové vytápení a není všude - nekde je podlaha teplá, ale o 30cm vedle je totálně ledová. Nejde to prostě vytopit ten byt, je to furt zima, i když kotel jede celý den - a to nemluvím tom, kolik budu doplácet za plyn.
Větrání a sušení - myslíte, že větráme málo? Venku jsou 2 stuplně a i tak to mám otevřeno na 10 minut a je pak velká zima a sušení - je zakázáno v bytech sušit? Venku to v zimě neuschne a sušičku nemáme, nikdy jsem ji nepotřeboval a stačí si přečíst štítek na oblečení, opravdu většina - například bavlna, nemá se - to, že to tam lidi cpou a ničí si oblečení ještě neznamená, že to budu dělat taky. Ale i tak to přece to nemůže způsobovat mokrou podlahu a mokré fleky na zdi.. Chápu, že Vámi zmíněné body by možná trošku pomohli, ale přece to není standard a za mě je to jen potlačení opravdového problému. Stejně jako kamna, odvlhčovač - dobrý nápad určitě, ale já jako nájemík přece nejsem povinen si to kupovat, abych tam mohl konfortně bydlet.

Snad se nemýlím když řeknu, že ten byt má být přece způsobilý k bydlení i když si tam občas pověsím uschnout tričko a nebudu tam mít kvůli stálému větrání 16 stupnu.

asd1

Buď se přizpůsobíš vlastnostem bytu, nebo tam bude vlhko a celý to zplesniví. Jiná možnost je přestěhovat se jinam.

Sleva z nájmu to nevyřeší, jen ty plísně budeš mít levnější...

Pokud se okolní byty nevytápí tak jsou chladný zdi a kondenzuje na nich voda, vody je velký přísun z prádla. Takže nesušit prádlo v bytě na sušáku ale venku nebo v sušičce, majitele okolních bytů požádat aby tam topil (ovšem to ho bude stát dost peněz - ty na jeho místě bys tam taky moc netopil)

+ Pořídit odvlhčovač - taky ho může pořídit pronajímatel.. Tyhle dvě (tři) věci jsou naprosto zásadní. + plísně řešit hned - prostředky proti plísním ale ne chloramin (Savo) - pak je na zdi sůl a vlhne to ještě víc.

"Chci sucho starejte se já s tim nic dělat nechci a nebudu" takhle to fungovat opravdu nebude. Btw taky ti může přiletět tohle: nájemník málo topil a větral, k tomu sušil prádlo v bytě = za vlhko a plísně může on = náhrada škody/ při předání bytu uvedení do původního bezvadného stavu (padne na to kauce)

michallll
hodnocení

Není problém se přizpůsobit v případě, že o podmínkách vím, když podepisuje nájemní smlouvu. Opakuji, že jsem se výhradně na vlhkost ptal kvuli astmatu - žádné podmínky o tom, že musíme více topic, apod nepadly.

Ovšem samozřejme nic takového ve smlouvě není - byla prezentována přijatelná vlhkost - nehledě na to, že v září po nastěhování se přádlo sušilo jenom venku a větralo se pořád a vlhkost ani tak neklesla po 65%

Dobrý bod ohledně topení - samotného mě to zajímalo, tak jsem se podíval na graf historie topení a poslední dvě zimy majitel topil (měl teplotu v bytě) cca 18-19 stupnu, a já tam mám nyní cca 21-22.

Rozumím podmínkám topení v bytěch okolo, odvlhčovač - rád podpořím, ale to si musí řešit majitel - mně jde ted přimárně o to odejít z toho prostředí v míru a bez konfliktu - to je celý můj zájem - vypovědět smlouvu.

Poslední bod chápu, ale můžu tě ujistit, toto není ta situace - to, že napříkald prádlo suším jen v koupelně na tom žebříku vyhřívaném atd značí, že se snažíme s tím bojovat a udržet sebe i byt zdravé.

hodnocení

3x

Google: optimální vlhkost v bytě

Pro vás asi nejideálnější řešení změnit byt. Zatím asi dohodnout snížení nájemného, a rychle pryč. Pokud jste na zvýšenou vlhkost při uzavírání smlouvy nebyli upozorněni, v případě soudu o výši nájmu byste nejspíš vyhráli. Zkuste radu v nějaké bezplatné právní poradně.

Google: Ideální vlhkost v bytě se pohybuje mezi 40 % a 60 %, přičemž v zimních měsících je optimální rozmezí přibližně 45–60 % a v letních 40–55 %. Pro udržení optimálních podmínek je důležité sledovat vlhkost pomocí vlhkoměru, pravidelně větrat a v případě potřeby používat zvlhčovače nebo odvlhčovače.

Doporučená vlhkost podle místnosti

Obývací pokoj: 40–60 %

Ložnice: 40–50 %

Kuchyně: 50–60 %

Koupelna: 50–70 %

Co způsobuje nevhodná vlhkost

Vysoká vlhkost (nad 60 %) může vést k tvorbě plísní, rozvoji alergenů (např. roztočů) a poškození materiálů.

Nízká vlhkost (pod 40 %) může způsobovat podráždění sliznic, suchost kůže, kašel a další respirační potíže.

Jak udržovat správnou vlhkost

Větrejte: Pravidelně a důkladně větrejte, zejména po vaření, sprchování nebo sušení prádla.

Použijte vlhkoměr: K přesnému měření použijte vlhkoměr (hygrometr).

Použijte zvlhčovač/odvlhčovač: V případě potřeby použijte zvlhčovač vzduchu (pro nízkou vlhkost) nebo odvlhčovač (pro vysokou vlhkost).

Zvažte zateplení: Dlouhodobým řešením proti plísním je zateplení stěn, které zabrání kondenzaci vodní páry.

2024
hodnocení

1x

Tohle bude kombinace více faktorů a jednoduše řešitelné to není.

Jen k tomu prádlu bych poznamenal, že byste se asi divil, kolik vody prádlo (i řádně vyždímané na vysoké otáčky) obsahuje, to jsou litry vody, která "někam" odejít musí. Ale není to samozřejmě jediný problém který to co je na fotografiích způsobuje. Jinak do sušičky tedy hodně prádla může...a ne že ne.

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, asi vás nepotěším, ale rychle pryč! Bohužel jste se napálili, varovný indikátor jsou hlavně ty "prázdné" byty. Ihned rozhoďte sítě a najděte něco jiného, ošetřete výpověď z nájmu z důvodu skryté závady/nevyhovujících podmínek.

jir
hodnocení

1x
Pokud je byt nad vlhkými sklepy, je to jasné, vlhko bude i u vás. Louže na WC je zkondenzovaná vlhkost, která se sráží na chladné nádržce WC. Ta je chladná proto, protože přitéká studená voda. Víte, kolik vody je v sušičce, když prádlo usuší? Klidně 2-5 litrů vody. Všechna ta vlhkost vám jde do vzduchu.
U nás v domě byl v suterénu taky takový byt. Ti lidi, když vyšli z bytu na chodbu, tak se zamlžily hlavní vchodové dveře. Z toho bytu byla cítit zatuchlina, kterou přebíjeli voňavkou. Sami tím byli celí taky načichlí. Byla to špatná izolace ve stěnách a podlaze.
Dřív se topilo v kamnech, ty vytáhly špatný vzduch a na jeho místo proudil netěsnostmi čerstvý. Po výměně oken za těsná plastová a změně topení to už tak nefunguje s vám se tvoří plíseň. Tvořila se každému, kdo tam bydlel a majitel to musí vědět. Pořiďte si odvlhčovač, takový který zvládne vytáhnout alespoň 12-20 litrů vody za den. Ta hodnota vypadá jako vysoká, ale většinou platí pro nějaké referenční podmínky, tj. teplota 35 stupňů a vlhkost 85%. Běžně to vytáhne tak 5 litrů. Samozřejmě se to projeví na spotřebě elektřiny, běžná spotřeba takového odvlhčovače je cca 250W.

hodnocení

1x

Stavba má vadu, kterou vy nemůžete nijak odstranit. Ani sušení prádla nemůže způsobit šíření plísně. Když jste rozhodnutí se přestěhovat, tak jediným problémem může být výpovědní lhůta. Vzhledm k tomu, že majitel o vadě ví, tak se snažte o smírné, kompromisní jednání. Vykašlete se na právo. I špatná dohoda je lepší než dobrý soud. Zdraví jste nenašel na hnoji.

id
hodnocení

0x
Vyjádřím se jen k větrání a sušení prádla. Nevěsíte prádlo když venku mrzne? Chyba, mráz vytáhne vodu a domů donesete prádlo jen mírně vlhké. Suším tak celou zimu. Navíc větřík také prospěje a minimim věcí se musí žehlit. Příjemná vůně je bonus.
Nestačí otevřít okno na x minut. Stačí 3- 4 x denně udělat průvan na 5 minut.

hodnocení

0x
Pokud jsou kolem vás nevytápěné prostory, tak se těchto problémů nezbavíte.
Vy se ale ptáte na možnost předčasného vypovězení nájemní smlouvy. Můžete smlouvu ukončit vzájemnou dohodou a je na vás, jak se domluvíte. Potom můžete smlouvu vypovědět jednostranně, a pak záleží na tom, co v té smlouvě máte. Pokud ve smlouvě není předčasné ukončení řešeno, pak se postupuje ze zákona. Ovšem vy byste to asi rád uhrál na odchod bez dalších finančních nákladů a bez propadnutí kauce, ve vašem případě z toho důvodu, že byt je pro vás nevyhovující. To může být docela dlouhý spor s nejistým výsledkem. Nejlepší by byla ta dohoda. Třeba i za cenu zaplacení nájemného navíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]