Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paralelní zapojení TČ a elektrokotle

Od: petrd77® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

Pustil jsem se do akce TČ svépomocí. Nestojí o rady typu: je to neekonomické, proč se do toho sereš a podobně.

Prostě si hraju. Jen mě zajímá jedna věc.

Tč se má zapojit paralelně k elektrokotli, který bude fungovat jako bivalence. Má ale svojí oběhovku, rpto není možné zapojení do serie. Byly by velké tlakové ztráty. Jak tedy zapojit, aby vše fungovalo (tč je inverter a elektrokotel bude mít snížený průtok oběhovky na 1/3 aby jen přisávalo) a aby se oběhovky nepřetlačovaly? Nemám možnost kvůli místu dát anuloid ani akumulační nádobu.

Poradí někdo?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

tepelko snad má taky svoji oběhovku .Zapojit paralelně, zbytek dořešit regulací Pokud tepelko potřebuje "nakopnout",propojit výstup z EK do zpátečky TČ (přes servoventil) a opět dořešit regulací

2024
hodnocení

0x
Pokud máte kvalitní TČ, pak žádnou bivalenci potřebovat nebudete.
Elektrokotel v případě nejvyšší nutnosti (která v případě že TČ funguje prakticky nikdy nenastane) prostě zapnete ručně.
"Problém" vyřešen.

hodnocení

0x
Pokud je TČ korektně navrženo a provozováno tak by při posledních 3 topných obdobích a std lokalitě neměl být dotop elektrokotlem nutny. Za prvé osadit do okruhu TČ a EK zpětné armatury aby nedocházelo k by-passu.Vetšina TČ by měla mít vystup pro aktivaci EK při poruše ci nedostatku topného vykonu TČ. Nevíme zdali je obehovka v TČ s proměnlivým průtokem ci fixspeed. Ale 1/3 až 1/2 nominální průtoku EK by mohla vyhovovat. Předpokládám, že výkon EK při dotapeni bude také tech cca 1/3 až 1/2 vykonu. Samozřejmě při poruše TČ bych asi ručně nastavil plný průtok.
hodnocení

Tepelko je invertorové a má svoji oběhovku, tzn. výkon je proměnlivý. Kotel mám v plánu nastavit na 1/3 výkonu oběhovky a snížit výkon na 1Kw. Je to opravdu jen jako záloha kdyby fakt přišly mrazy.

jenda22
hodnocení

0x
Zapojte je seriove
A to jako proč?
jenda22
Protoze pak muzete topit cimkoliv a usetrite za elektriku cerpadla. Tem mi zrovna prestalo jit čerpadlo v krbovkach a zapnul jsem TC . V pohode vse jelo bez omezeni. Co na tom nechapete?
To máte sice pravdu,ale celou dobu topeni bude muset bežící čerpadlo překonávat tlak ztrátu druheho cerpadla a vymeníku nebeziciho zdroje tepla.Tj kdyz vezmu 20W narust x 210 dni x 20 hodin= 84 kWh navic za 1 sezonu.
Kvůli náhodné poruše čerpadla, radši pořád honit vodu zcela zbytečně přes kotel či tepelko?
Ostatně proč ne, ono to záleží na vkusu každého soudruha, že? Ale je to prostě blbost. Radiátory taky nejsou zapojeny sériově, alébrž paralelně.

A pak je kombinace paralelně sériového zapojení,doma mám na primaru parelelně čtyřcesťák s bojlerem, na sekundaru paralelně 4 okruhy se seriově zapojenými radiátory a ještě k tomu by-pass mezi zpátečkou bojleru na primaru a výstupem sekundaru okruhu č. 4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]