Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba těsta - robot, hnětač těsta - má to smysl?

Od: tm odpovědí: 31 změna:
Když je zde zase dotaz na výrobu nadýchaného těsta... podle mě kouzlo jakéhokoliv těsta tkví v jeho důkladné přípravě. Komu by se ale chtělo míchat dlouze třeba těsto na knedlíky. .. a navíc se blíží Vánoce, výměna dárků. Tak mě zase napadlo pořídit nějaký stroj na výrobu těsta. Určitě by byl lepší hnětač, ale to stojí hodně peněz na občasnou výrobu. Máte někdo zkušenosti třeba s nějakým robotem, který by zvládl umichat i třeba kynuté těsto na houskové knedlíky? Děkuji.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Na občasné něco takového.
Dle mých zkušeností, bude robot ležet ve špajzu a praštit na něj prach.
Výroba těsta - robot, hnětač těsta - má to smysl?

hodnocení

0x
Manželka si tuším před 3 lety sama přitáhla domů hnětač z nějaké akce v Albertu. Dost mě to překvapilo, většinou to řešíme společně spíš bych vybral něco značkovějšího. Stálo to kolem 1200, má to nerez mísu, planetovou převodovku, tři nástavce a dodnes je z toho nadšená. Těsta na dort, cukroví, perník, pečivo, pomazánky, vše bez práce (lepkavému těstu někdy pomáhám odlepit se od mísy). Jedinou nevýhodou je, že je to poměrně velký krám. Myslím, že kolem 1500 to v akci seženete. Třeba v Lidlu mají nějaký za 1400. Alza je teď drahá, tam tak od 2000.
tm
hodnocení

A utáhne to třeba těsto na houskové knedlíky? On hnětač stojí třeba 20 000. A někdo mi říkal, že když míchat testo robotem, tak to chce nějakou etu za 12 tisíc. Samozřejmě ruce jsou ruce, ale když vezmu, že nejlevnější knedlíky stojí 30 korun a kilo mouky v akci 12 a co z toho udělám knedlíků. Akorát mě vytáčí to hnětení. Třené testo je v pohodě
ddd

tomkk - máte na myslu tu skvělou ETU od číňana doufám. *hledam* Ne tu pravou českou.

Je tam napsaný Eta Berto. Jak jsem psal, manželka to koupila "svévolně" :), já bych si spíš připlatil, ale fakt je, že funguje. Utáhne to snad libovolně tuhé těsto. Na to je tam metla typu hák, a ta až tak velký odpor neklade.
Myslím, že perníkové těsto na pevné ozdobné perníky je hodně tuhé, tužší, než na knedlíky. A bez problému to žmoulá. Píšou, že má kovové převody, přitom je to hodně levný čínský šunt. Zatím to maká a já jsem rád, že se uleju. ;)
tm
hodnocení

A jak dlouho to žmoulá testo třeba na knedlíky nebo ten perník? Jde o to, že z toho uděláte tak jeden knedlik a určitě budete chtít vařit třeba dva najednou. Je pravda, ze těsta na cukroví jsou hodně tuhá, ale zase se s nimi líp pracuje než s tím knedlikovym, které se dlouho lepí jak ho...
Zrovna knedlíky neděláváme, mně kupované nevadí a když to manželku náhodou napadne, tak jí to vymluvím, protože už jen to mytí upatlaného nádobí těstem za to nestojí. (prakticky člověk může vyhodit i houbičku, kterou nádobí od moučného těsta myl).
Tu dobu hnětení mě nenapadlo sledovat, tipuji většinou kolem 10 minut, nebo míň. To je právě ten rozdíl, že když to člověk dělá rukama, tak sakra vnímá každou minutu. Tady je vám to jedno, prostě jen kouknete, jestli už je těsto dost uhnětené, nebo ne.
Třeba u máslových krémů to dá ručně hodně práce a času, aby byly pěkně hladké. Tady to jde prostě "samo".
Ale ano, jsou lepivé konzistence, se kterými si to poradí hůř. Mastnější těsta většinou brzy udělají pěknou hrudku, kterou masírují. Některé konzistence se dost vytrvale lepí ke stěně. Ale 100x raději tomu pomáhám tak, že za chodu lžičkou, nebo vařečkou odlupuji těsto od stěn, než bych to musel sám žmoulat.
Jak jsem psal, na to, že je to low-endový stroj za pár kaček, to funguje překvapivě dobře. Kdybych na tom měl něco vylepšit, tak by možná těm hodně lepivým těstům pomohlo, kdyby hnětací hák chodil těsněji u stěny nádoby. Teď tam možná je tak 15 mm.
kovadlina
Nádobí od těsta se myje jen rukou a ve studené vodě pokud přischne tak zase ve studené odmočit *zmateny* říká se to tak že ...
A pak umýt. Jak to ucítí teplou nebo horkou tak se lepi,kynuté knedlikove i na pizzu
Mám robot zelmer od 2007, uhněte všechno jen se mi s nim nechce tahat takže pokud nespěchám zadělávám stejně ručně

hodnocení

0x

Měla jsem ETU, nyní mám BOSCH. Dokud byly doma děti, robot jeden i druhý byly permanentně v pohybu. Dnes už jen na zpracování úrody (např. jablka plátky do sklenic - připraveno do buchet ), popř. když se tu některé z mláďat vyskytne. Pro jednoho to není tak využitelné.

tm

A jaký máte Bosch?

hodnocení

0x

Zdravím,

Minulou neděli dělala manželka houskový knedlík a těsto nechala míchat v domácí pekárně( Eta Delicca) a hosti ,kteří přišli na nedělní oběd byli nadšeni jaké jsou knedlíky nadýchané.Jinak máme taky robota (Gratus) ,ale na přípravu těsta se osvědčila pekárna.

doplněno 13.11.25 15:26:

Pekárnu máme asi šest let a nikdy s metličkami(lopatkami)nebyl při přípravě těsta problém,ta pekárna je na hnětení těsta stavěná.

tm
hodnocení

A utahnou to ty metlicky? Známý dělal v pekárně nějaký bramborový chleba a podle toho, jak ty metličky skřípaly, jsem měl pocit, že brzy dodělají. Nějaký zelmer to byl
jirkaa
Kuchynsky-robot-g21-promesso-iron-grey-sedy Tohle máme doma. A dělá skvělé těsto.
tm
hodnocení

Ano, našel jsem ho. Prostě to chce něco aspoň za 5000))

kum3d
hodnocení

0x
Před asi pěti lety jsem k Vánocům dostal robot od Sencoru. Od té doby jsem na jakékoliv těsto rukama nesáhl! Je to pecka! Krásně propracováno bez práce. Proto mi nyní nevadí dělat si své knedlíky, jak tu někdo zmiňoval, je to fofr. Takže za mě rozhodně není o čem přemýšlet. U nás to je spotřebič, na který si nestihne sednout prach :)
tm
hodnocení

A jaký typ výrobku máte? My už máme mixér, šlehač, mlýnek... takže další robot nejspíš ne. Spíš mě zaujala ta pekarna. Chleba péct neplanuji, ale využít pro míchání těsta...
kum3d
Je to řada Kitchen Champion. Model nevím, ale budou podobné. Cena kolem pěti tisíc tenkrát. Je to právě taky multifunkce - mlýnek, mixér, hnětač. Leda se pak zbavit všeho co nyní máte a nahradit jedním tímto výrobkem :) Protože pekárna bude taky další spotřebič do skříňky. S pekárnou vám neporadím, tu nemám. Ale můj "kuchyňský šampion" je super *palec*

id
hodnocení

0x
Mám obr robot pečlivě zabalený na půdě. Vše dělám v domácí pekárně a to si ještě ob den upeču chléb. V pekárně dělám všechna kynutá těsta, škvařím sádlo, marmelády. Mám pekárnu se 2 metličkami na množství těsta 1250 g.
tm
hodnocení

A co to je za pekárnu? A jak dlouho to třeba žmoulá to knedlikove těsto, které se dlouho lepí? Jde o to, že z toho uděláte třeba jeden knedlik a vařit chcete aspoň dva... a zvládá to i tuhá těsta typu cukroví? To je tam nějaká funkce jen na míchání těsta bez pečení? Děkuji

id
hodnocení

0x
Mám Moulinex - 2 metličky. V pohodě udělám těsto z 750 g mouky. Míchám i na cukroví, linecké, pracny ... pekárny mají přednastavené programy na různé chleby, i jen míchání, jen pečení atd.
Knedlíky nechám míchat 15 minut.
id
Již při míchání těsta pekárna dohřívá na optimàlní teplotu pro kynutí.
tm
hodnocení

Pekárna moulinex? Netušíte prosím přesnější typ? Je jasné, ze za cenu pekárny budu mít haldu knedliků z obchodu, ale dnes nejlevnější knedlik stojí 30 korun a přitom je to jen mouka, voda... kilo mouky stojí v akci 11 Kč. A hlavně se vám nechce každý den jet někam do peny pro knedlik za 30. V coopu stojí knedlik 60 a rodina ho sní k obědu
id
Mám 13 let moulinex home bread a používám ob den. Dřív se používal název moulinex xxl. Viděla jsem jí na Bazošu z 9.10.25 jí někdo prodává z chomutova. Moulinex na 1,5 kg... víc si nepamatuji.
Už se moc let nevyrábí. Náhradní jsem si také koupila na Bazošu.
tm
hodnocení

Zkusím najít, ale není nad osobní zkušenost
tm
hodnocení

To máte tu velkou verzi na 1,5 kg?
id
Ano. Je to trochu hlučnější, ale utáhne cokoliv, nezmar. Zatížím pekárnu max 1,25 kg.
tm
hodnocení

Tak ta verze na 1,5 kg se stále prodává třeba na alegru asi za 6000
id
Ano od 6000 - 11000. Což je síla. U nás není. Kontaktovala jsem před lety výrobce a sdělil, že výrobu zastavil. Stála 2800 Kč. Kdo vyrábí dnes nevím.

sdfgdfgsdf
hodnocení

0x

Bosch MUM 4655 mě už 20 let funguje, nevim jestli náhoda nebo kvalita

tm

Uvažuji o Bosch MUM 5. Kolik kynutých knedlíků se udělá z té mísy 3,9 l? Vyrobí to obdobu 600 g velkého knedlíku z obchodu? Protože ten objem není moc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]