Nejste přihlášen/a.
Podařilo se mi získat starý mlýnek na mák, který jsem bez problému rozebrala na části. Uvnitř je celý olepený asi žluklým mákem, i vnější části jsou lepkavé. Než na to vezmu jar, poradí mi zdejší zkušení, jak nejlépe vyčistit aby mi nezrezavěl, nelepil a nepáchl? Asi se to hodí i promazat? Za odpovědi děkuji
Závidím, to je nejlepší na mák, co znám. Také jsem ho měla. Stejný typ, jen jiné provedení, sundavací věci byly z hliníku.
Je velice jednoduchý na údržbu, opravdu se dá všechen rozebrat, namočit do teplé vody s jarem. Vydrbejte kartáčkem na zuby. Jak už tu někdo píše tu rozšířenou objímku v ústí sundejte. U mého se tedy dala sundat, ale ten pohled na druhé fotografii trošku mate, jestli tam není nějak nalepená, napevno. Až odstraníte nánosy uvidíte, případně poklepejte na objímku gumovou paličkou.
Jinak jemnost mletí se dá naštelovat tím ozubeným kolečkem u rukojeti. U mého se to občas utáhlo, tak jsem třeba třikrát mlela dopředu a jednou dozadu a tím se mák umlel opravdu a úplně romělnil.
To, co koupíte dnes jako mletý mák se s tímto nedá vůbec srovnat. Budete spokojená.
A nikomu ho nepůjčujte.
---------------------
Tu mosaz tedy nevím, ale asi bych se podívala ne net. Jinak bych asi vydrbala opět vodou s jarem, vytřela do sucha a namazala jedlým olejem. To zelené je měděnka, a snad je jedovatá?
Já jsem ho půjčila a vrátili mi ho s utrženou rukojetí jak s ním neuměli mlít. Jak to rvali silou.
To zelené je měděnka (jedovaté?) tak umýt a natřít jedlým olejem.
Děkuji za Vaši odpověď. Ano souhlasím, žádný pomletý mák v sáčku z obchodu není dobrý. Zatím se mi podařilo krásně vyčistit ty mosazné části, našla jsem na to doma takovou pastu. Ten předek tedy sundat nejde, ale vypadá to krásně. To tělo se mi zatím moc vyčistit nepodařilo, je to pořád lepkavé. Až dokončím, dám tady fotku. A mlýnek určitě nikomu nepujčím, to je škoda, že Vám ho rozbili.
Na trhu budou silné odmašťovače. Třeba někdo jiný poradí, já moc chemie nepoužívám.
Napadlo mě Savo do kuchyně anebo ekologická a levná pasta z jedlé sody. Umíchat, napajcovat a nechat účinkovat, jestli zaschlý mastný povlak naruší.
Přírodní tuky se rozpouštějí v koncentrovaném louhu, proto se louh používá na čištění věcí s letitou zažranou mastnotou. Ovšem jedná se o žíravinu, tedy pozor na ruce a hlavně na oči, a druhak nesmí být přítomen hliník, protože se okamžitě odstěhuje do Humpolce, ani na pozink se nesmí používat, zinek se v louhu též rozpouští, ale ne takovým fofrem.
@runner2 v 19:48 - také jsem kupovala na zkoušku od ověřených českých výrobců (Albert, Billa) český modrý mák. Namletý. Nikdy nebyl hořký, žluklý, to určitě ne, to mají dobře ošetřené. U mě se jednalo o konzistenci, o hrubost namletí. Z babičkovského ručního mlýnku to bylo úplné rozdrcení na jemnou strukturu. Což v těch koupených není. Bude mi 70 let, tak mám opravdu zkušenost a porovnání.
Koupila jsem tyčový ponorný Bamix a v nádobce jsem si již 2x namlela. Tak celkem dobrý.
Ještě bys mohla napsat, jestli chceš mít mlýnek jako dekoraci a nebo budeš mlýnek používat na mletí máku.
Jestli má ocelový kartáč, tak ten šnek můžeš nahrubo očistit kartáčem. Do tělesa mlýnku se kartáčem těžko dostaneš, takže tam to necháš odmočit ve vodě a pak to očistíš kartáčem nebo štětcem.
Jestli to má být funkční nářadí, tak po umytí a vyschnutí pomeleš mák a vnitřek mlýnku bude "ošetřen".
Pokud to chceš jako dekoraci, tak nějaký konzervační olej a do násypky napsat poznámku o konzervaci a nepoužívat na potraviny (aby to někdo nevzal a a nepomlel si mák s konzervačním olejem).
Mlýnek na maso se při poslední mletí dal vyčistit tak,že se dal umlít kus tvrdého rohlíku. Možná by to šlo i u mlýnku na mák, něčím, co otře nalepený tuk z máku - umletím kousků rohlíku nebo suchého chleba, možná rýže?
Násypka a kroužek u vyústění bývaly mosazné nebo hnědě bakelitové, opatrně na ně, aby se nezdeformovaly nebo nepraskly.
Je to krásný a jak se zdá velmi zachovalý mlýnek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.