Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych předělat elm rozvaděč v zádveří, kvůli havrijnímu stavu Al instalace v něm- přívod a odvody už jsem postupně vyměnil. Plánuji místo dřeva premix- co dřevěná bedna? Kde osadit hl.jistič (plomb. část)? Momentálně je výška displeje elm 160cm od země. Koupil jsem i spd 1+2- kde osadi, kvůli indukci? Díky za postřehy
Neznám podrobnosti domku a umístění elektročástí z fota(zádveří) v něm, ale pokud to není problém(např. finančně), ven na zeď domku nebo do elektroměrového sloupku na okraj pozemku bych dal ocelový nebo "plastový" rozvaděč, kde by byl elektroměr, spínačky HDO+hl. jistič s jističem pro HDO a PE a N svorky a to dřevěné co máš na fotce bych vyměnil například za třířadý/čtyřřadý podomítkový rozvaděč(36/48 pozic) a dal tam jističe, případně i chrániče(podle kabeláže) a relé/stykač boileru-časem k té výměně stejně dojde. Možná je možnost umístit např. solární panely na střechu, tak by se volné místo v rozvaděči mohlo použít na přepínání zálohy
Je to sice 10 let, co je domek zateplen a přívod zůstal na konzole a je vyměněn za Cu, hds na fasádě a er v zádveří, chtěl bych to jen dát do pořádku, případně vyměním jen dráty a dal bych jističe.Technik čezu mi akorát doporučil ten premix, a výměnu vypínače za 10kA hl.jistič jistič hdo. Často jsem narazil na příspěvky, co dělali odborníci a stejně byla kritika. Tak jsem zkusil, jestli jsou tady revizáci, kteří mi ještě nějaké detaily neporadí.Jsem elektrikář (poruchovka) v průmyslu, tak jsem si musel nastudovat přip.podmínky. Nejhorší, že se to furt mění a doplňuje. FVE bych do budoucna chtěl. Zatím jsem si udělal FVE jen bojler- panely na garáži.
Píšeš, že máš nějaký elektroměrový rozvaděč, který ti rozvoďák rozmluvil, můžu poprosit o foto?
Jinak tohle je dobrý článek s obrázky, jak by to mělo vypadat solarfy.cz/...
Dal jsem foto ER s dotazem níže, technik čezu ho ani neviděl. Akorát už k tomu nemám žádné papíry. Díky za odkaz- podle př.podmínek by to nebylo těžké upravit, jen nemám prohlášení o shodě atd.
Jakákoli předělávka "pod plombama" jak už psali i ostatní, musí mít potom revizi, aby to bylo správně podle zmiňovaných připojovacích podmínek, za což ručí právě revizák, který chodí na pravidelná školení a případně i na pokec k "distributorovi", jak co v konkrétním případě řešit. Někdy ty řešení nevědí ani v kanclu distributora, možná se to už ale zlepšilo. V Praze mají po zkušenostech docela jasno.. Jinak distributoři chtějí mít "elektroměry" volně přístupné z ulice, ale dělají i vyjímky-historické domy, památky, apod.
Stejně se tedy budeš muset dohodnout s revizákem, jak to předělat, aby to prošlo "bez keců" a případně to bylo připravený i na fotovoltaiku-pokud by byla možnost vracet elektriku z fotovoltaiky do sítě, abys to využil a případně se i něco finančně vrátilo.
Osobně bych volil řešení, které jsem napsal v úvodu-venku v zateplení v bedně věci distributora a vevnitř si dělej s elektrikou co chceš, třeba tam nech zatím to dřevo. V nynějším stavu by měl stačit na propoj mezi "elektroměrem" a tou dřevěnou nádherou kabel 5Cx6 mm², dal bych tam na kabel chráničku(silnější husí krk, aby se dal případně kabel vyměnit nebo něco přidat)
Ten plechový rozvaděč by měl jít venku použít(dovnitř do domu, do zádveří bych ho nedával, byl by to nesmysl a práce navíc), pokud má ten štítek vlevo dole a vyrobila to firma, co ještě existuje a má certifikát/typovou zkoušku toho rozvaděče, případně se to dá dohledat na internetu i když už firma neexistuje.
Pokud chceš dát tu premixovou desku, tak odkaz jak má vypadat její osazení si dostal a stejně ti to nadiktuje osadit i revizák.
Do loňského roku jsem si stavěl bytové rozvaděče sám, za pár stovek. Kvalifikaci jsem na to měl a nikdy nebyl problém při revizi. Začátkem letošního roku mi ale revizák oznámil, že už to tak nelze. Podle nějakých nových předpisů musí mít rozvaděč "EU prohlášení o shodě". Takže na samotný bytový rozvaděč musí být projekt, smí ho zhotovit jen oprávněná osoba s patřičnou kvalifikací, musí být přezkoušený a musí mít certifikaci (kulaté razítko). Stálo mě to 17 000
. A to se týká jen bytového rozvaděče s pár jističi. Jak je to s rozvaděčem elektroměrovým netuším, ale lepší to určitě nebude
.
Máte nádherný kousek, škoda, že ho nelze zachovat.
magdon, ta certifikace pro nově montované rozvaděče je platná už delší dobu a revizi je možno udělat na jakoukoli elektriku s tím, že se mění/předělává jen to, co požaduje distributor energií v připojovacích podmínkách. Ohledně toho dřevěného: V revizi, v dodatku lze uvést, že se doporučuje rekonstrukce té a té části, nikoho nelze nutit, aby předělal elektriku, když nemá dostatečné finanční zázemí(např. důchodci na vesnicích v odlehlejších regionech). Co se týká těch hořlavých dřevěných desek(mistrovské dílo), tak nevím jak pojišťovny v případě požáru
. Ale na druhou stranu když se to udržuje/kontroluje/dotahuje tak OK, za mě bych ale nechtěl mít doma kýbl s porcelánovými pojistkami a půl baráku zabraný rozvaděčem, když jsou i jiné možnosti.
Rozváděč může být v provedení "úplný kryt"dle ČSN EN 60670-24 - viz například u Schneidera pro bytové a podobné aplikace, pro pevnou instalaci v interiéru. Montáž úplného krytu může provádět pouze osoba s příslušnou elektrotechnickou kvalifikací dle vyhlášky č.50/1978 sb., montáž úplného krytu musí být zakončena revizní zprávou, kterou opět může provádět pouze osoba s příslušnou elektrotechnickou kvalifikací.
Výklad ČSN EN 60670-24
– Domovní a podobné pevné elektrické instalace
– Instalované kvalifikovanými osobami, ale přístupné nekvalifikovaným osobám
– Okolní teplota od 25° C, občas 35° C po dobu 24 hodin s max. 40° C a min. -5° C
– Jmenovité napětí: 400 V, celkový napájecí proud nepřesahující 125 A
– Zkratový proud nepřesahuje: 10 kA (17 kA se zařízením omezující zkratové proudy)
– Nelze aplikovat na rozvaděče dle ČSN EN 61439 a hlavní vstupní panely (např. skříňky na elektroměrové desce)
nebo tady od ABB a zde od Hagera (PDF)
Asi to budu muset provést jen jako opravu rizikové části- vyměním jen dráty, jenže bych měl i desku za premix a jističe 10kA v neměřené části- co je za elm prý už tak čez neřeší, jističe už mám koupené.Nejlépe bych ho zachoval. Fungovalo to 60let. Akorát ty pojistky se mi nechce kupovat a skladovat.
Asi bych taky postupoval tak, že dokud to u distributora prochází (a procházet to zřejmě bude, dokud nebudete něco potřebovat, třeba připojit solární panely nebo zvednout příkon), tak bych udržoval stávající stav, aby byl bezpečný. A až to nepůjde, nebo budete chtít udělat nějakou rekonstrukci, bude potřeba tam dát nový certifikovaný rozvaděč.
Dřevo je takový podivný materiál na rozvodné desky a vůbec na cokoliv v elektrotechnice. Zase na druhou stranu svého času bylo dřevo výborným materiálem, za sucha je nevodivé, samozřejmě aby nevlhlo, tak se něčím napouští. Zase tak snadno hořlavé taky neni, ale hořet může. Dneska máme různé plasty a kompozity, naši předkové měli dřevo, mramor, žulu a podobné klasické materiály. Žulová nebo mramorová rozvodná deska byla drahá, nemluvě o pracnosti zhotovení, dřevo bylo levné a snadno opracovatelné, tak se používalo.
Ta spotřeba pojistek snad neni nijak tragická. Pojistky jsou navíc spolehlivější než jističe, tím jak jsou jednoduché, nemůže se toho na nich tolik pokazit (dřív bývaly i rychlejší, ale to už snad ani neplatí). Pokud si tam místo nich nenastrkáte hřebíky pochopitelně. Uznávám, že shánět nové vložky je docela legrace. Naposledy jsem to zažil před určitě víc jak 5 lety (ještě před rekonstrukcí jsme měli v práci tavné pojistky, teď máme jističe), kdy se v elektru při domácích potřebách prodavači podařilo někde 3 kousky vyhrabat (jinak jsem klasicky kupoval to balení s 5 kousky). Ale ještě větší legrace je sehnat třeba novou hlavici (pokud Vám spadne na zem a rozfláká se), stejně jako pojistkové spodky to dávno neni v prodeji.
Bytový rozvaděč se za určitých podmínek (do nějakého proudu a zkratového výkonu) může udělat jako kryt přístrojů (administrativní název pro to, co neni rozvaděč, podobně jako páternoster neni výtah, ale něco jako dopravník osob, prostě slovíčkaření), kdy se vezme certifikovaná rozvodnice (teda kryt přístrojů) a do ní se osadí potřebné přístroje, na které to má certifikát. Elektroměrové rozvaděče musí mít typovou zkoušku, pokud se dělá nějaký zakázkový, musí ji mít taky, i když je to jen jeden kus. A samozřejmě projekt a takové ty blbosti okolo. To jen, co se ke mě doneslo, rozvody normálně nedělám a jsem rád, že teda nemusím řešit takové kraviny.
km - 17 000 za projekt podle požadavku, osazení a vydrátování rozvaděče (včetně materiálu), písemné prohlášení o shodě, pár dalších zbytečných lejster, připojení připravené kabeláže. Dodanou skříňku rozvaděče jsem na zeď montoval já, kabely jsem tahal sám (to ještě smím
). Výchozí revize instalace v tom započítaná není (v té době ještě nebyla celá instalace hotová).
magdon: kolik tedy stojít ne projekt?
rekonstruoval jsem elektriku letos a nikdo po mě žádný projekt ani jinou dokumentaci nechtěl.
Toto není bytový rozváděč.
To je elektroměrový rozváděč, a myslím, že máte vše potřebné (kusové ověření, prohlášení o shodě).
V příspěvku
magdon® 10.11.25 14:25,
první obrázek se štítkem a protokolem je bytový rozvaděč. K němu se vztahuje diskuze pana km.
Zdenda vložil eklektroměrový rozvaděč a k němu i protokoly. Což jsem vyhodnotil (asi špatně) že to pokračuje k bytovému rozvaděči pana magdona. Omlouvám se, máte pravdu, protokol je od Zdendy k elektroměru.
Toto musi byt presne podla pripojovacich podmienok distributora. Oni vam budu menit elektromer pravidelne po uplynuti uradneho overenia, aj ked to sucasne podmienky nesplna, ale ked na to siahnete, budu ziadat projekt a reviziu, co svojpomocne nemate sancu a este urobite rozpor s pripojovacimi podmienkami a odmietnu osadit a zaplombovat elmer.
Běžně se to obchází, pokud nepotřebujete revizi. Musíte mít vše připraveno a zapojeno. Až Vám půjdou měnit starý elektroměr (dělají to jednou za 10 let?), tak za úplatu požádáte, aby vám ho dal elektrikář do nové bedny, která je vedle. Určitě vám vyhoví. Peníze potřebuje.
kolik: No nevím, jak znám rozvoďáky-montážníky elměrů, tak berou dost a přehazováním nebo montáží něčeho dalšího se zabývat určitě nebudou, takovou práci si musí zajistit majitel sám nebo přes firmu+revizi, oni jen namontují elektroměr, HDO a plombují, to by musel být jeho hodně dobrý známý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.