Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemrznoucí směs

Od: bodo odpovědí: 13 změna:
Zdravím všechny, poctivá práce topenáře stará tak deset let těsněná konopím a fermeží,ve šroubení fibr, tedy klasika jela na vodě bez tlaku (otevřený systém s čerpadlem). Už nebude obývána celoročně,Co s tím provede nemrznoucí směs.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kop
hodnocení

2x

Nic. Nezamrzne to při správném namíchání.

pecenkav
hodnocení

2x

Pokud to opravdu dělal poctivě na konopí s fermeží, tak se nestane vůbec nic, ale ten fíbr ideální neni, to je v podstatě jenom slisovanej papír a ve vodě měkne, opravdu tam je fíbr a ne klingerit?

Pak ještě záleží na použitých ventilech na topení, pokud ty staré s ucpávkou, tak je všechny pro jistotu prohlídni a zkus s nima otočit, jestli táhnou a nebo jdou úplně lehce, to by tak dobrý nebylo, nemrznoucí směsi jsou trošku vzlínavější a mohlo by to lehce rosit.

bodo
hodnocení

No to vím taky hlavo mně zajímá těsnost, inženýre
fido

Nevím proč se čertíte, odpověĎ byla stručná a správná.

hodnocení

0x

Nemrznoucích směsí je víc druhů. Osobní zkušenosti různé, od "neutrální" reakce po komplet výměnu těsnění.

Asi tak :) V souvislosti s topením sice žádnou zkušenost nemám, ale ono se to nebude tolik lišit od aut. U favorita a feldy přechod z g48 na g12 a u oktávky z g12 na g13 "napomohl" některým do té doby těsnicím spojům...
lido

Žádná z dostupných nemrznoucích směsí nezlikviduje těsnění,pouze je tak korozirozpustná, že vám může kapat nějaký korozí přitěsněný šroubový spoj. Nic jiného nehrozí. Nevěřte zde uveřejněným blbostem.

Blbostem? Dělám v oboru 30 let a jsou kapaliny které dokáží celkem obstojně sežrat litinu .Něco jiného je samozřejmě nový systém ..Na druhou straniu je pravda že ty eko sajrajty jsou podstatně méně agresivní než účinné roztoky před 30 lety

lido

Ono se tu nemluví o směsích před 30lety, ale o současných. Ono se před lety v lékárnách volně prodával pervitin.

Ono to chce umět číst .Jsou systémy kde ani odborníci nedoporučují JAKOUKOLI chemii, a pak ty ostatní kterých je většina. Ta sežraná litina nebyla před 30 lety a použila se "velmi moderní" kapalina ...sežrané pryžové těsnění a problémy s "chytrými" čerpadly jsou běžná záležitost

hodnocení

0x
Používám Kolekton kotelrychle.cz/... jako náplň pro termické solární kolektory. V provozu od roku 2014 s původními těsnicími prvky. Za tu dobu kapalina měněna jednou. Tuto kapalinu mohu jen doporučit.

jenda123123
hodnocení

0x

Dobrý den, mám na chatě toto: (tu žlutou, tenkrát ani jiné druhy nebyly)

pemi.cz/...

litinový kotel viadrus, měděné trubky spojené presovačkou, litinové radiátory, oběhové čerpadlo - systém je tlakový, ne samotíž, takže by se netěsnost projevila daleko více. První rok trochu sem tam kapal jeden spoj mezi trubkou a radiátorem - nijak jsem neřešil (jen dal pod to misku, ať to nekape na podlahu) za pár týdnů spoj kapat přestal. Nalito do topení v roce 2018, doteď jsem nměnil a funguje jak má. Za mě mohu doporučit

hodnocení

0x
A co kotel. Někteří výrobci kotlů vyloženě zakazují použití nemrznoucí směsi, protože špatně odvádí teplo z teplosměných ploch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]