Nejste přihlášen/a.
poraďte mi prosím , mám starou skříňku za dveřma ,jsou tam jističe a také zvonek . Jak se to prosím šteluje , seřizuje zvonění.
Děkuji.
popište , případně mi pošlete foto , děkuji mockrát. D. Jihlava.
Každý takový zvonek má dírku pro šroubek udělánu mimo střed. Takže stačí jen najít správnou polohu a utáhnout. Není třeba nic prihybat, tím to neznaly jen domrvi.
Dobrý den, lepší bude, když fotku vložíte Vy - může to být bzučák nebo opravdu starý zvonek (ještě s paličkou). Seřízením myslíte konkrétně co? Hlasitost, zvuk (chrčení, cinkot) nebo měnit tón bzučáku? Zdravím!
Takto se těžko odpoví. Zvonky i bzučáky měly seřizovací šroubek (ten určitě najdete), kterým se nastavil tak aby zvonil nejlíp. Ale je to jedna z věcí, na kterou je lepší nešahat, pokud pro to neni závažný důvod (třeba to, že se léty používání ten šroubek vyklepal; mimochodem, aby se nevyklepal, mívá ještě kontramatku).
Je to starý zvonek s paličkou , je to jen za dveře . Dole je jiný zvonek s bzučákem . Tohle tam mám 50let a potřrbuji vědět jak to mám seřídit zvoní mi to málo . Vyfotit to do PC neumím , nemám na to ani telefon. Děkuji
Teď ještě jestli je s wagnerovým kladívkem (přerušovačem) nebo střídavý. Ale to je fuk, to se liší jen to, jestli se tím šroubkem ladí rezonance na 100 Hz nebo na jinou mechanickou frekvenci kmitání. U obou najdete dvě krajní polohy, kdy přestane zvonit/bzučet (neni dobré v té poloze setrvávat déle, zvlášť u stejnosměrného v té, kde je cívka pod proudem) a vyberete něco mezi tím (doladíte podle sluchu). Pokud tam je kontramatka, tak před manipulací ji povolíte, potom zase utáhnete, čímž se poloha zajistí. Pokud byla poloha jištěná lakem, tak ji zajistíte lakem na nehty.
Taky by stálo prohlídnout, jestli neni znečištěný a blokovaný nějakými nečistotami.
Hmmm a doufám, že nemáte do baráku zataženej plyn! Pokud ano, jsou jiskřící zvonky v bytech zakázány ČSN 341330.
Pokud mají plyn, tak se zvonek do výbušného prostředí dával(měnil) už při plynařích, to byl požadavek v městských bytech
To seřízení není žádná věda. Prostě když se to nepovede napoprvé, tak napotřetí už třeba jo. (Je samozřejmě skvělé běhat od zvonkového tlačítka ke zvonku, lepší je mít někoho u zvonku, aby na povel zazvonil.) Ledaže by zvonek ty pokusy nepřežil. Nový zvonek se samozřejmě koupit dá (většinou jsou elektronické, ale i mechanické se stále dodávají), ale považuju to za zbytečné.
Jiskřící zvonky jsou v bytech s plynem zakázané snad odjakživa (neni to úplně odjakživa, ale dost dávno to je), takže takový ten obvyklý obraz, že někdo pustí plyn a pak zazvoní a bum snad nemůže nastat, to bývalo možné dřív. Říkám si to kdykoliv to vidím. Hlavně že si cech plynařů (prý ... a to si hrajeme na dobu bez cenzury) vynutil do té písničky, že to neni zemní (plyn už syčí z trouby ven...na zemní ještě nebyl přepojen), ale že se šíří podobné bludy nikoho zřejmě nazajímalo ani v době, kdy ještě byla cenzura.
Zvonků se vyrábí spoustu typů. Pokud máte zvonek jako na obrázku, jsou tři možnosti. Nejdříve ale s citem dotáhněte šroubek, co drží uprostřed ten kovový díl, někdy se povolil a špatně to zvonilo. Vyzkoušejte.
Někdy se o ten kovový díl opíraly i dráty, kabely nebo napadaná malta, štuk nebo při malování na to kápla barva-opět špatný zvuk. První varianta je někoho postavit dolů k tlačítku zvonku, co bude "mačkat" a v bytě někoho na "štaflích", co bude pomalu pootáčet tou zvonivou kovovou částí kolem dokola ve směru hodinových ručiček(kvůli šroubku co to drží, má pravý závit. U některých zvonků je potřeba ten šroubek přeci jen povolit, aby nepraskl ten bakelit co je v něm šroubek, mám tušení, že to bylo u typu zvonku, kde byl šroubek s pérovu podložkou). Ten kovový zvonivý díl u starších verzí nemá rovné ukončení v části "u klepátka", takže to naladění by se mohlo povést bez odšroubování z držáčku v rozvaděči. Pokud to nepůjde doladit pootáčení, tak odšroubovat zvonek a doladit zvuk stavěcím šroubkem nebo nepatrným přihnutím kovového jazýčku s klepátkem a to např. kleštěmi "čápovkami"(úzké delší čelisti) nebo podložením sirky, špejle pod ten jazýček zhruba v polovině a přitlačením na jazýček prstem u "klepátka".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.