Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž nástěnné vodovodní baterie

Od: km odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
něco jsem nastudoval i zde v poradně u starších dotazů, ale stejně se potřebuji poradit ohledně montáže nástěnné baterie. Nástěnný komplet je usazen 28–30 mm pod obkladem (každá strana jinak hluboko), ale jinak je vodorovně.

1/ musím použít etážky? pokud ne, musím použít nějaké prodloužení které redukuje vnitřní průměr potrubí (protože etážky ho vlastně redukují) nebo redukované být nemusí?
2/ jak utáhnout mosazné prodloužení, když nemám stupňovitý klíč, inbusem?
3/ jak zajistit, aby u matic baterie nebyl vidět závit a rozety byly hned u matice? instalatér mluvil o uřezání na míru, ale nepřijde mi to jako dobrý nápad vzhledem k (ne)přesnosti dosedací plochy k těsnění. na druhou stranu jsem v obchodě viděl jen prodloužení v délkách po centimetrech
4/ smí se matice dotýkat rozety? (v návodu k baterii píšou že nesmí, ale jinak v návodu žádné užitečné informace nejsou)
5/ je problém, že je každá strana kompletu jinak hluboko?
6/ pokud nepoužiju etážky, kolik musí prodloužení trčet před obklad, je nějaký univerzální rozměr?
7/ pokud nepoužiju etážky, jak se jmenuje to prodloužení, které mám použít? vzhledem k tomu, že by mělo končit vnějším závitem a ne vnitřním jako běžné prodloužení

děkuji!
taková jednoduchá věc a tolik otázek :-D

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

1/ Použijte etážky. Lze pochybovat o tom, že jsou vývody tak přesné, že by nevzniklo pnutí a nejspíš nemáte k dispozici soustruh k vytvoření dosedací plochy.
2/ Prodloužení utáhnete inbusem, kusem materiálu nebo rukojetí hasáku.
3/ Instalatér má pravdu. Existují etážky s dlouhým vnějším závitem, který se dá zkrátit. Když to ale budete pakovat koudelí, tak centimetr vyrovnáte i bez řezání.
4/ Upozornění v návodu je na úrovni zákazu sušení kočky v mikrovlnce. Je přece jasné, že to musí těsnit.
5/ Rozdílnou hloubku trubek musíte vyrovnat prodloužením a etážkami. Rovinu zkontrolujte pravítkem.
6/ Viz 1
7/ Redukovaný dvojnipl, neboli vsuvka. Nemá ale dosedací plochu. Lepší bude použít etážky s malým vyhnutím.

Doplnil bych - k bodu 1) v prvé řadě změřte rozteč vývodů, předpokládám že jsou dělané na etážky takže pak jedině na etažky.Řešilo se tu nedávno ...

3) - u etažky se zkracuje ten 1 /2 " závit,neřešíte pak dosedací plochu

4) matice se dotýkat smí, nesmí se opírat

5) co chcete měřit pravítkem? Rovinu vodorovnou i vůči zdi vodováhou

7) mosazné vsuvky obvykle dosedací plochu mají,případně se dají použít vsuvky pro Eurotis

km
dekuji obema radcum!
km
poridil jsem prodlouzeni potrebne delky, etazky byly dodany s baterii. bohuzel jsem zjistil ze zazdena nastenka neni vodorovne. pokousim se to nejak dohnat etazkama, ale prijde mi, ze to neni mozne. jak to udelat aby namontovana baterie byla vodorovne? dekuji
pecenkav

Jde dohnat hodně, ale záleží, jak to zazdili, s jakou roztečí

km
je tam klasicka nastenka 150 mm
pecenkav

Myslím s jakou přesností udělali těch 150

km
presne 150 mm
pecenkav

Půl cm určitě dohnat půjde

km
podle me jedine snad mit kazdou etazku jinak vyhnutou. pokud jsou obe stejne, neni to geometricky mozne. bud nebude vodorovina nebo nebude roztec.

Jste si jistý tou roztečí? Obvykle se dává 145 nebo 155 právě kvůli možnosti srovnat to etažkama

km
ano jsem. a delal to instalater.

Tak by si měl namontovat tu baterku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]