Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno jsem si začal uvědomovat, že bych měl sledovat údaje o ždímání na oblečení, pračka má nastavitelné ždímání 400, 800, 1000 a 1200 a já vždy dával vše na 1200 i mikiny a pak se divil, že jsou vytahané, ale nikdy mi to nedošlo, že to dělám špatně. Mají se omezovat i ponožky, aby se nepoškodily? Jakou byste dali rpm na ponožky? Na spodní termoprádlo dávám 400, na tílka taky tak nějak 400 nebo 800. Ale to znamená, že už při praní se to musí omezit a já tak musím dodatečně nějaké prádlo znovu ždímat, nejde to nastavit jinak, když se to bere takto. A napadlo vás už, že to je důvod proč prát odděleně na více praní? Bo sem slyšel tady všeci perou aby byla plná pračka. Já třeba peru spodní prádlo zvlášť ponožky hlavně, protože jinak mi to přijde nehygienické prát svršky a spodní dohromady.
K ručnímu praní mám dotaz jestli si berete gum. rukavice bo já nedávno si zas poškodil kůži tím jak jsem čistil IPou tedy Isopropylalkoholem lepidlo z plastových oken po starých páskách. Což o to šlo to dolů docela dobře (pl. karta, vata, IPA), ale neměl jsem ty rukavice. A hl. na levé to dopadlo popraskáním pap. línií - hádám, že se to bude dva měsíce léčit. A pak taky akypo se mi trochu dostalo na ruku a i po rychlém omytí, to nechalo praskliny. No a do toho ruční praní s práškem tak aby se mi absorboval do kůže, říkám si tak to už raději ne, tak beru aspoň sáček, i když peru jen ponožky. Váš názor?
Dobrý den, mně přijde ten Váš příběh zbytečně komplikovaný (život komplikující) a moje matka nebo babička by vůbec nevěděly o čem píšete a vypráno měly vždy (a za horších technických podmínek) perfektně. Pokud zvolíte moc vysokou teplotu vody, tak prádlo poškodíte a to nejčastěji tak, že se srazí. Když naplníte pračku barevným a bílým prádlem, tak to bílé nejspíš zničíte obarvením. Když pračku prádlem přeplníte, tak se prádlo dobře nevymáchá a zůstane na něm sražená špína. O vytahání prádla v důsledku praní/ždímání nevím, ale spíše jde o současný nekvalitní/levný materiál/šunt. Pokud máte kožní problém, tak si klidně na to ruční praní navlékněte ty gumové rukavice. A hlavně o tom všem zase moc nedumejte, život je krátký. Zdravím!
Ale to dává smysl to nastavování otáček protože v bubnové pračce jsou odstředivé síly. Babky neřešili jestli jim vydrží prádlo, protože neexistovaly takové věci jako termoprádlo, mikiny, měly asi jednoduché oblečení, jednoduchý úplet, který více vydržel. Mám trika co by se vytahaly při rychlejším odstředování a pak takové, co mak suprový úplet, takový do hvězdičky jako sněhová vločka a to vydrží hodně. Nikdo asi nad tím nepřemýšlí že se mu něco vytahá a prostě koupí nové, protože toto nesleduje.
"Babky to neřešily" především proto, že neměly na výběr. Ždímaly buď v ruce, nebo v odstředivce typu Romo nebo Perla. Nebo v Tatramatce s pevnými otáčkami.
A také to neřešily proto, že z toho nikdo nedělal vědu. Dneska se nám reklama pokouší vnutit na všechno nějkaké speciální přípravky - na bavlnu, vlnu, hedvábí, polyester, bílé, barevné, společenské, sportovní, termoprádlo, svatební závojíček nebo zasmrádlé trencle se škrtátkem. Takže máme regál plný poloprázdných kanystrů na hen oné a ovládání pračky je složitější než start raketoplánu.
Tak nevím ale mě pračka nepřipadá složitá na ovládání a nepotřeboval jsem k ní manuál, ale taky nemám plně digitální ale na přepínání pomocí kolečka na nastavování programů a s displayem, který ukazuje proces. Možná je rozdíl spíš ve stáří uživatele. Programy co tam jsou vidím jako výhodu, např. program na krátké praní vs. praní na bavlnu vs. syntetiku, akorád že vždy peru bavlnu na syntetiku i když to někdy znamená doplnit teplou vodu navíc ručně. Ale složitější je pro mě výhoda, protože mám možnost přidat extra máchání, ukončit praní předčasně, zvolit jiné otáčky a máchání zvlášt atp. Tyhle všechny volby mi umožnují prát podle volby: déle a kvalitněji vs. krátce a rychle a ekonomičtěji vs. dráž tedy podle potřeby. Složitější mi to nepřijde, je to logické, ale starší generace to prostě nechápe, ale taky je to závislé na tom zda je někdo technický typ a jaké má technickou část IQ a MQ.
Můj názor je, že věda se dá udělat i z prdu.
Jak budeš prát které prádlo je pouze tvoje věc.
Jestli se ti zdá, že po praní a odstřeďování máš prádlo vytahané, tak si nastav praní bez odstřeďování. Prádlo si potom odstředíš podle uvážení po dokončení pracího programu.
Já peru ponožky společně s ostatním sportovním prádlem. Je to moje špína a pokud tam nějaká špína zůstane, tak bude stále moje.
O použití rukavic při práci s chemikáliemi (což je odmašťovadlo nebo rozpouštědlo nebo prací prášek) se nemá cenu bavit. To jsou určité základní znalosti. Použití ochranných rukavic a dalších pomůcek je určitě popsáno na etiketě.
Pokud máš problémy s pokožkou, tak používáš rukavice preventivně. Pokud problémy nemáš, tak rukavice nepoužíváš a pak se nemůžeš divit, že máš kůži na rukou zničenou nebo minimálně poškozenou.
1200 otáček vůbec nepoužívám. Právě jak píšete, je to prádlo dost pomačkané a já ho nechci žehlit. Jak mohu, dám ale prádlo ven na šňůry a tam větřík všechno narovná. Jinak ale vytahané mikiny nemám, to opravdu záleží na jakou teplotu perete Vy a asi jste si něco zničil tím silným odstřeďováním.
Ždímání nastavuji na 900 otáček, což ale Vy nemáte. Zkusila bych tedy na těch 800. Tak velký rozdíl by asi neměl být.
Pokud by něco pospíchalo a potřebovala jsem rychle k nošení, nastavím 1000 otáček.
U prací zimní bundy ale jen 600, protože tam je jemná podšívka a u 800 otáček se stalo, že švy povolily a musela jsem sešívat roztřepený spoj.
Prádlo třídím tmavé tmavé (černé, tmavě modré, hnědé), světlé tmavé (s nějakým vzorem), bílé vyvářka, světlé bílé - 40 anebo 60 stupňů. A tedy zároveň třídím na teplotu. Když vyvářím, tak tam nedám svetřík na 40 stupňů. Tudíž mám více hromádek. Ale bydlím v rod. domku, jsem posklepená a v prádelně si mohu vytvářet různé hromádky, čas netlačí a když je hromádka akorát do pračky, tak se teprve pere. Posledních pár roků jsem dostala od (moderní) pra-babičky pytle s oblečením, tak mám na stará kolena co nosit a tedy i možnost natřídit podle potřeby.
Musím říci, že to je asi moje slabost, nebo snad slabina? Na praní asi nešetřím.
Také máme podobný problém s ponožkami, takže ty tmavé peru s teplákama.
Mám zahradu a tam se zaprasím, takže to mohu prát stále. A tady tedy používám ty tmavé ponožky.
Bílé a světlé ponožky jsou problém. Bílé se dají vyvářet, tak ty vždycky namočím, promnu s mýdlem, kdy je zároveň obracím a jdou s ručníky a i utěrkami na vyvářku.
Ponožky světlé, ale trošku barevnější dávám na 60 stupňů s nočním bavlněným prádlem. (Nemám krajkové).
Už jsem zkoušela vyprat světlou bavlněnou noční košili na těch 90 stupňů a nic se jí nestalo.
Podprsenky se Vás asi netýkají, ale ty mám tělové barvy bez kostic, tak ty jdou také do pračky na 40 nebo 60 stupňů.
----------------
Používejte tenké rukavice jako mají lékaři, než se Vám ruce (pokožka) uzdraví.
Ruční praní nebude problém, a při mytí nádobí uvidíte, jak to bude klouzat, no vyzkoušíte.
Později už na ruční mytí nádobí nebudou potřeba. Ale určitě se na ně dá zvyknout. Zubní lékař si nasazuje vždycky před zákrokem tyto a jakou dělá jemnou práci.
----------------
Nenastavit vůbec žádné odstřeďování není moc praktické. To prádlo potom opravdu kape a je těžké.
Ledanějaký kožíšek, vyprat a přehodit venku přes nějaké šňůry, ale zároveň popsunovat, aby nebyly vytahané přehyby.
opr. Leda nějaký kožíšek, vyprat a přehodit venku přes nějaké šňůry, ale zároveň poposunovat, aby nebyly vytahané přehyby. Jak bude za teplého dne prosychat, tak ho poposunovat, obracet a podobně.
Existují ale veřejné prádelny (viděla jsem v Globusu v Čakovicích) kde se dají nějaké háklivé, a hlavně velké kusy asi dobře vyprat, ošetřit a usušit.
Já ale prakticky nežehlím. Košile a triko to s hvězdičkovým vzorem úpletu se nerozmačká ani při 1200 rpm. Obyčejné trika a mikiny jo, ale tak ty peru na menší otáčky a dávám sušit na šňůru ven nebo i dovnitř. 1200 ale rozhodně používám na froté povlečení a na obyč. bavlnové povlečení peřin. To se rozmačkat může. Tady naopak potřebuju aby to rychle uschlo i doma a to do večera.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.