Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se jednat o azbest?

Od: dann odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, rekonstruuji WC u maminky v bytovce ze 70. let. Stěhovali jsme se zde cca 10 let zpět, takže nemáme info o celé konstrukci objektu. Na WC máme položenou pvc podlahu, pod ní jsem našel starou, dost pravděpodobně korkovou podlahu a pod ní dlažbu s obklady, viz. fotky. Jenom mě trošičku zaráží, že když do ní bouchám, tak to není klasická keramika/beton, ale nějaký bílý, sádrovitý prach. Trošku si říkám, proč by byl zrovna v dlažbě, ale lepší se zeptat... Tak se jen rád ujistím, jestli to není potencionálně riziko. Popřípadě, co by to mohlo být? Už jsem snad 1cm pod ní a furt nemůžu najít její konec... Děkuji moc za případnou odpověď.

Může se jednat o azbest?
Může se jednat o azbest? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, může, ale spíše nikoliv. O azbestu v podlaze/jeho smyslu tam, jsem neslyšel, ale nevím vše . Větrejte, vemte si na obličej roušku, na ruce pracovní rukavice a v klidu (bez řečí někomu cizímu) práci dokončete. Když ten prach nebudete přímo vdechovat, tak je to OK. Hlavně nevyšilovat. Zdravím!

doplněno 31.10.25 13:39:

Patrně ty dlažky budou z bílého cementu. Nerozbíjejte je horem, ale snažte se sekáčem pod každou dostat z boku a přizvednou ji/odtrhnout od podkladu.

sss
hodnocení

3x

Nechce to pořád poslouchat Eko-Teroristy a používat rozum. Dělal jsem s azbestem pořád, brousil, řezal, vrtal aj.. A pořád tady jsem a nejsem podělanej, že jsem s tím dělal. Když se toho bojíš, tak nech udělat firmu a máš klid. Dříve se s tím tolik nestrašilo a lidi se toho nebáli. Nyní se řekne azbest a lidi už šíleji. Hrozná doba.

Jo jo, před 40 lety jsem řezal na cirkulárce azbestocementové desky na malé čtverečky pod vypínače. Prachu z toho bylo, že nebylo vidět na práci. Také ještě žiju a žádné problémy z toho nemám.

km

nadýchněte se a znovu si přečtěte otázku...

mm

Tazatel nešílí, jen se chce ujistit.

Třeba i proto, že kdyby se o rekonstrukci dozvěděli sousedi a věděli by, že se bourá něco s azbestem, mohli by tazateli tu rekonstrukci opravdu ošklivě zkomplikovat a prodražit.

km
hodnocení

2x

v tom azbest imho nebude

mm
hodnocení

2x

Podle povrchu a tloušťky to bude nejspíš tzv. teraco (terrazzo) neboli dlaždice z kamenné drti (vápenec, mramor...) zpevněné cementem, ve starých bytech běžné. V 70. letech se při bytové výstavbě ještě ve WC a koupelnách občas používalo, posléze bylo nahrazeno buď keramickou dlažbou, nebo levným PVC.

Azbest to neobsahuje ani náhodou, k ničemu by v těch dlaždicích nebyl.

Jak hluboko budete dloubat, záleží na způsobu uložení. Doufejme, že tehdy bytový podnik šetřil. Jinak...

Může se jednat o azbest? #3

ja1
hodnocení

0x

Není to nějaký ten "Sorelův cement"?

km

zběžně jsem nastudoval a možná, že ano

km

ne korek, ale xylolit

hodnocení

0x
Doma můj táta kdysi v jedné podlaze do betonu dával piliny a perlit. Prý kvůli tepelné izolaci.
Rozbíjet to moc dobře nešlo, protože se to chovalo jak tvrdá houba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]