Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se prosím zeptat někoho zkušeného, do čeho by se měli vychladlé výrobky ze zabijačky (jitrnice, jelita, tlačenky, klobásy) zabalit? Je vhodné je zavakuovat? Nebo použít řeznický papír? Nedávno protože jsme to podcenili, jsme neměli nic jiného než klasický pytlíky.. (a byl svátek - všude zavřeno..) Dali jsme to dotoho a druhý den potom všechny jitrnice smrděly a lepily... Prosím o radu, do čeho to nejlépe zabalit pro převoz a skladování v lednici. Mockrát Vám děkuji za rady.
Dobrý den, pokud jsem dostal něco pevného ze zabíjačky, tak to bylo dokonale zabaleno v alobalu. Bylo to včas zchlazené a zřejmě až potom studené teprve zabalené a i v chladu uskladněné, než bylo darováno - a bylo to OK. Zdravím!
popoka - základem úspěchu je balit vše až zcela studené, aby se teplý/vlažný výrobek v jakémkoliv obalu nezapařil, což se Vám asi stalo.
popoka - nemáte zač.
co si pamatuji z domova, tak vše bylo dva tři dny položeno čerstvě po uvaření na "balkonu" na vyloženě k tomuto účelu používaných udělaných prknech na stole. Spolu stím tam byl jeden den komplet naporcován čuník (kusy které se pak nakládaly na uzení, další co šli na zavaření... Běžně jsem vozil /když jsem se strefil s volnem do zabíjačky / sebou v tašce i s čekáním na spoje kolem 7hodin, vše zabalené v balicím papíru -tehdy naši používali úplně jinší druh než je dnes k mání, tomu je asi nejblíže pečící. Někdy v cca půlce 90 pak co ce ihned nešlo na výslužku a nesnědlo se šlo do mrazáku. Z mrazáku jsem pak vozil zabalené v mikrotenu a několika vrstvách novin i v letních hicech mezi případným oblečením v tašce. NIKDY se nestalo, že by se něco při zkazilo. Ale zabíjačky se u nás dělali vždy v zimních měsících-prosinec leden a únor. Jen jedna v létě když si pašík zlomil nohu ale tam se vše ihned po uležení-vychladnutí mrazilo.
Všechny výrobky tebou jmenované už svůj obal mají, není důvod to balit ješte do jgelitu, pokud to nejde hned do mrazáku, tak normálně položit na nějaký tác, nebo talíř a nechat to dýchat v lednici, ale spotřebovat tak maximálně do dvou dnů a nebo dát do mrazáku, tlačenka by mohla vydržet tak tři dny a klobásy i týden, i dýl, záleží jak dobře jsou vyuzené
Jakmile to zabalí do neprodyšného obalu, tak to druhý den může vyhodit
pecenkav - nezabalené/volně ložené se to bude asi docela obtížně převážet, že? Zvláště ve vlaku by to mohl být problém.
pecenkav - když to zabalí řádně studené a ihned po přepravě vloží zase do chladu, tak nic nevyhodí. Nebude k tomu důvod.
Několikrát jsem se jako dítě zúčastnila zabijačky a vždy to bylo v zimě, kdy mrzlo až praštělo. Důvod, proč probíhají zabijačky v zimě je zřejmý. Výrobky pak visely nebo ležely a na podnosech na policích ve studeném špajzu. Rozdávalo se to v obyčejných papírových sáčcích. Vezli jsme si to domů autobusem a vlakem, pravda, vonělo to.![]()
Sice píšete vychladlé, ale nepíšete jak dlouho.
Jak uvádějí rádci přede mnou, opravdu se jitr. a jelítka nechávala na fošnách pár dní stydnout a rozležet.
Pokud jste ten den dělali a večer balili, tovary nebyly vydýchané.
Chtělo to opravdu papír a žádný igelit.
Napadla mě ještě další věc a skoro bych se k tomu i více přikláněla. Byla střívka opravdu dobře vypraná?
Měli jste svoje, vyprané v pračce, anebo jste od někoho koupili?
Pokud byly od někoho koupené, tak třeba byly čištěné před delší dobou, tedy už trochu jeté, ale nepoznalo se to, až igelit a teplo proces urychlil.
(u babičky na vesnici byly za mého mládí každý rok zabijačky a později se dělaly zabijačky na hospodě u rodičů, takže nějaké vzpomínky mám)
Nevím, proč to do něčeho balit. Pokud se jedná o dobré domácí výrobky, vydrží dlouho.
Kdysi, když manželovi rodiče chovali čuníka, vydržely v zimě jitrnice i jelita, kroupy, prejt i polívka na dřevěných válech ve špajzu s otevřeným okýnkem. Aby mohl dovnitř vzduch. Ale je fakt, že bývaly mrazy. Týden to v pohodě vydrželo, i déle.
Po úplněm vychladnutí bych dala zabíjačku do lednice. Volně, ne na sebe, občas přerovnat. Nikdy nezasmrádne. V igelitových pytlících se Vám to zapařilo.
Jitrnice a jelit jsme bylili do povoskovaného papíru, aby se to nepromastilo, ale to jen tehdy, když jsme to někomu nesli či vezli. Na delší dobu jedině nechat volně. Jaga.
babajaga - proč zabalit? Kvůli přepravě nějakým dopravním prostředkem (jak je uvedeno v dotazu) z místa A do místa B.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.